Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. apríla 2022, 14:30
Čas čítania 8:22
Martin Adam Pavlík

10 najlepších filmov podľa knižnej predlohy

10 najlepších filmov podľa knižnej predlohy
Zdroj: Warner Bros.
FILMY A SERIÁLY FILM NA VEČER FILMOVÉ ADAPTÁCIE FILMOVÉ ADAPTÁCIE KNÍH FILMY, KTORÉ MUSÍTE VIDIEŤ NAJLEPŠIE FILMY PORAĎTE DOBRÝ FILM TIP NA FILM
Uložiť Uložené

Ktorí režiséri nakrútili tie najlepšie a najdôveryhodnejšie adaptácie?

Určite si sa aj ty už neraz s kamarátmi hádal o tom, či je lepšia kniha alebo film, ktorý podľa nej nakrútili. A či už vaše hašterenie trvalo hodinu, alebo celý deň, bolo vlastne úplne zbytočné. Film je totiž samostatným dielom, a tak by sme k nemu mali po tom, ako sa dostane do kín, pristupovať. Predsa len práve filmy dodajú postavám z kníh „život“. 

Viackrát sa stalo, že samotní spisovatelia neboli spokojní s výsledkom, ktorý videli na plátne. Za zmienku stojí napríklad Stephen King, ktorému sa filmové spracovanie jeho knihy The Shining vôbec nepáčilo. Rovnomenný film z roku 1980 v réžii Stanleyho Kubricka bol pritom kritikmi oslavovaný až do nebies a zároveň dodnes patrí medzi najobľúbenejšie a najvyhľadávanejšie horory všetkých čias.

Shining
Zdroj: Warner Bros.


Režisérom alebo scenáristom často stačí iba fragment z predlohy na to, aby ho posunuli do úplne iných rovín a vytvorili tak niečo nové, originálne a svojské. Hlboko vnútri však dokážu zostať verní odkazu knihy. Od počiatku kinematografie vzniklo nespočetne veľa nezabudnuteľných adaptácií, preto je náš rebríček veľmi subjektívny.

Nenájdeš v ňom tie úplne najznámejšie diela ako Duna, The Lord of the Rings, Harry Potter či The Godfather a Schindler's List. Zaručene v ňom však objavíš filmy, o ktorých si nikdy nepočul, pričom rozhodne stoja za tvoju pozornosť. Neboj sa, zaradili sme tam aj zopár kultových klasík.

Ak ťa bavia naše filmové novinky, tipy, recenzie, profily hercov a režisérov či rebríčky, neváhaj nás podporiť a pridaj sa do klubu Refresher+. Aj vďaka tomu ti budeme môcť priniesť viac kvalitného filmového obsahu.

Pozor, článok môže obsahovať spoilery.

1. Enemy (réžia: Denis Villeneuve, 2013)

Kde si film môžeš pozrieť: Nemá ho žiadna streamovacia spoločnosť, takže si ho za pár eur môžeš kúpiť alebo požičať cez Google Play, Apple TV či Amazon.

Dĺžka filmu: 91 minút

Hodnotenie na IMDb: 6,9 z 10

Nikto v Hollywoode v súčasnosti nerobí také precízne a ambiciózne filmové adaptácie ako tento päťdesiatštyriročný Kanaďan. Jeho najnovšia Duna (2021) bola vizuálne opojným majstrovským dielom a výrazne prebila všetky doterajšie snahy adaptovať kultovú science-fiction Franka Herberta. 


Villeneuve však má na konte ďalšie výborné adaptácie. Napríklad na základe poviedky Teda Chianga dokázal nakrútiť úchvatný dvojhodinový opus Arrival (2016) o strete ľudstva s mimozemšťanmi, ktorý je zároveň ťažkou filozofickou drámou o ľudskom bytí a dôsledkoch našich rozhodnutí. Jeho snímka z roku 2013 je však úplne iná než všetko ostatné, čo nakrútil.

Enemy je surreálnym „mind-fuckom“, ktorý stiera hranice medzi fikciou a realitou. Zaručene naň nezabudneš a budeš ho chcieť pozerať dookola, až kým ho nepochopíš. Otvára však bránu nie jednej, ale viacerým interpretáciám. Pripomína tie najlepšie diela Davida Lyncha, má tajomnú atmosféru vyrážajúcu dych, a čo je najdôležitejšie, absolútne originálne pracuje s motívmi predlohy. Napísal ju José Saramago v roku 2002 a nesie názov The Double. 

Enemy (2013).
Enemy (2013). Zdroj: A24


Filmové spracovanie Villeneuva čiastočne mení dej knihy a zároveň doslova obohacuje predlohu o úplne nové prvky, pričom jej neškodia, ale naopak, vylepšujú ju a aktualizujú. Vytvárajú ďalšie fascinujúce významy. Tie pri každom opätovnom videní iba pribudnú. Navyše, už len herecké obsadenie v zložení Jake Gyllenhaal, Mélanie Laurent a Sarah Gadon ťa jednoducho musí prinútiť pozrieť si to. 

2. A Clockwork Orange (réžia: Stanley Kubrick, 1971)

Kde si film môžeš pozrieť: HBO MAX

Dĺžka filmu: 136 minút

Hodnotenie na IMDb: 8,3 z 10

Stanley Kubrick sfilmoval rovnomennú distopickú knihu Anthonyho Burgessa z roku 1962, ktorú by nejeden označil za nesfilmovateľnú, a to najmä preto, že autor vytvoril priamo pre knihu špecifický jazyk „nadsat“, ktorý podľa Stephena D. Rogersa spája ruský a britský slang. Burgess navyše uviedol, že prvky tohto jazyka boli inšpirované takzvanými Edwardian Strutters, britskými tínedžermi, ktorí na konci 50. rokov násilne útočili na nevinných ľudí. 

A Clockwork Orange (1971).
A Clockwork Orange (1971). Zdroj: Warner Bros.


Americký režisér si však túto na prvý pohľad výraznú lingvistickú prekážku (vo filmoch postavy predsa len rozprávajú úplne inak než v knihách) prispôsobil a jazyk mierne „poľudštil“. A Clockwork Orange rozpráva príbeh 15-ročného delikventa Alexa, ktorý spolu s partiou kamarátov droguje, okráda a bije náhodných ľudí len tak pre zábavu.

Kubrick vo filme skúma tie najtemnejšie útroby ľudskej mysle a miestami terorizuje diváka rovnako ako postavy chuligánov svoje obete. Čaká ťa veľa násilia (avšak nie samoúčelného), sexu, veľa klasickej hudby (ak máš rád Beethovena, prídeš si na svoje) a pár poriadne nepríjemných scén, pri ktorých si možno budeš zakrývať oči. Nič pre slabé povahy.


A Clockwork Orange je snímkou provokatívnou, kontroverznou, no aj nadčasovou vďaka univerzálnej téme, ktorá nestarne a je aktuálna po celom svete. Pamätnou ju robí aj famózny výkon herca Malcolma McDowella. Na jeho šialený a zlomyseľný výraz nebudeš vedieť zabudnúť.  

3. Gone Girl (réžia: David Fincher, 2014)

Kde si film môžeš pozrieť: Netflix
Dĺžka filmu: 149 minút

Hodnotenie na IMDb: 8,1 z 10

Áno, väčšina by sa asi zhodla na tom, že najlepšia Fincherova filmová adaptácia je Fight Club. Gone Girl je však minimálne rovnako výnimočný film. Rovnomennú predlohu napísala spisovateľka Gillian Flynn, pričom režisér kultových trilerov Seven či Zodiac ju pretvoril do drsnej a rafinovanej, ešte viac uveriteľnej detektívky, aká v súčasnom Hollywoode nemá obdobu.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 113093 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako nacvičovala posteľovú scénu vo filme Gone Girl herečka Rosamund Pike.
  • V ktorom filme si zahral autor knižnej predlohy jednu z postáv.
  • Ktorý film bol natočený v skutočnej psychiatrickej liečebni a k ​​hercom a štábu sa dokonca pridali aj pacienti a zamestnanci.
  • Film ktorého režiséra označil Stephen King za jeden z najlepších, aké boli kedy nakrútené.
  • Ktorá geniálna rozprávka je zasadená do obdobia studenej vojny a skúma ho cez detskú optiku. 
  • Ktorá režisérka nakrútila najdôveryhodnejšiu a najlepšiu adaptáciu klasiky americkej literatúry 19. storočia.
Domov
Zdieľať
Diskusia