Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
8. apríla 2022, 20:31
Čas čítania 2:03
Adam Novosad

Spáchal Fico trestný čin, keď o tajnom presune S-300 písal skôr, ako to oznámila vláda? Kritizujú ho politici aj experti

NEWS ROBERT FICO VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Robert Fico čelí kritike za zverejnenie presunu systému S-300 na Ukrajinu predtým, ako o ňom oficiálne informovala vláda.

Bývalý premiér Robert Fico zverejnil správy o tajnom presune protilietadlového systému S-300 zo Slovenska na Ukrajinu o deň skôr, ako mohla darovanie vojenskej techniky oznámiť vláda na čele s Eduardom Hegerom.

Minister obrany Jaroslad Naď dnes uviedol, že presun musel byť zabezpečený v tajnosti, aby transport systému nebol nijak ohrozený. Celý prevoz trval dva dni.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov pritom v polovici marca varoval Slovensko, aby žiadnu vojenskú techniku na Ukrajinu neposielalo, pretože ruská armáda zničí akýkoľvek vojenský náklad vstupujúci na jej územie. Najmä z týchto dôvodov prebiehal transport v režime utajenia.

Fico však vo štvrtok 7. apríla v statuse na Facebooku žiadal premiéra Hegera, aby „okamžite potvrdil alebo poprel prípravu na odovzdanie systému protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine“. Podľa vlastných slov dostával Fico celý štvrtok informácie z hraníc s Ukrajinou o „manévroch s vojenskou technikou“.

„Máme vážne obavy, že Heger chce v Kyjeve oznámiť slovenský dar Ukrajine - S-300. To by bolo čisté šialenstvo,“ napísal Fico a k statusu pripojil aj video z tajného transportu systému S-300 naprieč Slovenskom.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Na sociálnych sieťach sa teraz medzi expertmi aj politikmi strhla debata, či Fico svojím publikovaním prevozu protivzdušného systému na Ukrajinu nielenže neohrozil samotný transport a neupozornil naň Ruskú federáciu, ale sa svojím statusom nedopustil aj trestného činu.

Bezpečnostný expert Vladimír Bednár pre Denník N uviedol, že Fico svojím konaním poškodil záujmy Slovenska. „Na Ukrajine vyzývajú ľudí, aby nezverejňovali videá ani fotky vojenskej techniky a neupozorňovali tak na ňu nepriateľa. Na Slovensku to urobil rovno bývalý premiér,“ uviedol analytik. Tento názor zdieľa aj generál Pavel Macko, ktorý Fica označil za Putinovho agenta.

Poslanec parlamentu Ján Benčík sa v statuse pýta generálneho prokurátora Maroša Žilinku, či nie je šírenie utajovanej informácie, ktorú môže využiť štát, ktorý Slovensko zaradil na listinu nepriateľských krajín, postihnuteľným trestným činom. 

„Pán Robert Fico totiž informáciu zverejnil o deň skôr, ako ju zverejnili patričné miesta. Len sa pýtam, pán generálny prokurátor,“ konštatuje poslanec, ktorého viacerí komentujúci pod statusom vyzvali, aby s kolegami z parlamentu podali na Fica trestné oznámenie, na základe ktorého bude môcť polícia prípadné vyzradenie utajovanej skutočnosti prešetriť.

Podľa §320 Trestného zákona môže občan Slovenskej republiky za ohrozenie utajovanej skutočnosti čeliť trestu odňatia slobody až do výšky troch rokov v prípade, ak utajovanú skutočnosť vyzradí z nedbanlivosti. 

Odporúčané
Rusko verbuje do vojny mužov z Nepálu a Indie. Prídu o peniaze a skončia bojovať na Ukrajine Rusko verbuje do vojny mužov z Nepálu a Indie. Prídu o peniaze a skončia bojovať na Ukrajine 2. apríla 2024, 19:30

„Kto z nedbanlivosti spôsobí vyzradenie skutočnosti utajovanej na ochranu záujmov Slovenskej republiky alebo na ochranu záujmov iného štátu, medzinárodnej organizácie, nadnárodnej organizácie alebo združenia štátov, na ochranu záujmov ktorých sa Slovenská republika zaviazala, označenú podľa zákona stupňom utajenie Prísne tajné alebo Tajné, nepovolanej osobe, alebo spôsobí stratu listiny alebo veci obsahujúcej takú utajovanú skutočnosť, potrestá sa odňatím slobody až na tri roky,“ uvádza zákon.

Mohlo by ťa zaujímať:
Kaliňák a Fico s priateľkou leteli súkromným lietadlom do Abú Zabí s medzipristátím v Turecku. Vraj platil exminister vnútra
Will Smith dostal za facku 10-ročný zákaz účasti na Oscaroch. Herec už na trest stihol zareagovať
– Počul si už o Staycatione? Týchto 5 zaujímavých miest si na Slovensku asi ešte nevidel
Domov
Zdieľať
Diskusia