Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. apríla 2022, 17:52
Čas čítania 1:14
Jakub Paulík

Richard Sulík potešil Kremeľ. Ruská gazeta už informuje, že minister hospodárstva akceptuje platbu za plyn v rubľoch

POLITIKA RICHARD SULÍK VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Situácia s nákupom ruského plynu je zložitá. Richard Sulík k nej chce pristupovať pragmaticky.

Minister hospodárstva Richard Sulík si uvedomuje, že žiadosť Ruska o platenie za plyn v rubľoch je porušením uzatvorených zmlúv. Upozornil však na to, že 85 % spotreby plynu na Slovensku kupuje štát práve z Ruska.

Podľa jeho názoru by teda malo Slovensko Rusku v prípade nevyhnutnosti vyhovieť a platiť v rubľoch. Viaceré európske štáty ako Nemecko či Francúzsko platbu v rubľoch už odmietli a Litva sa ako prvý štát EÚ ruského plynu vzdala úplne.

„Plyn sa nesmie zastaviť. Preto aj hovorím, možno je to pre niektorých príliš pragmatická pozícia. Keď je tu podmienka platiť rubľom, tak plaťme rubľom,“ povedal Sulík v relácii RTVS O 5 minút 12. Šéf rezortu hospodárstva nechce, aby sa Slovensko úplne odpojilo od ruského plynu, ale aby prešlo na diverzifikáciu z rôznych zdrojov, čo podľa neho môže potrvať ešte roky.

Odporúčané
Ruskí vojaci vraj predávajú nakradnuté veci z Ukrajiny. Bielorusom ponúkajú chladničky aj pneumatiky Ruskí vojaci vraj predávajú nakradnuté veci z Ukrajiny. Bielorusom ponúkajú chladničky aj pneumatiky 3. apríla 2022, 17:09

Ruské médium Ruská gazeta rg.ru s odkazom na vládnu agentúru RIA Novosti píše, že Slovensko je pripravené požiadavkám Kremľa vyhovieť. Premiér Eduard Heger nedávno informoval, že Slovensko s krajinami EÚ hľadá alternatívne riešenia a pripravujú sa aj na okamžité vypnutie ruského plynu.

Prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala na prísnejšie sankcie voči Rusku. Súhlas s platením ruského plynu v rubľoch by však bol presným opakom. Čaputová ešte pred dvomi týždňami upozornila, že aj za peniaze z plynu Rusko financuje vojnu voči nášmu východnému susedovi. Pravdou však zostáva, že slovenské domácnosti aj priemysel sú od ruského plynu v súčasnosti veľmi závislé, a tak sa z tohto problému hľadá východisko iba ťažko.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov ešte dnes avizoval, že Rusko s platbami v rubľoch pri plyne neskončí. Podľa jeho slov ide o prototyp, ktorý sa rozšíri aj na ďalšie kľúčové komodity vyvážané z Ruska. Kremeľ tak reaguje na sankcie západných štátov, ktoré boli na Rusko uvalené v súvislosti s inváziou na Ukrajinu. V dôsledku sankcií sa Rusko v súčasnosti nachádza v najväčšej ekonomickej kríze od čias rozpadu Sovietskeho zväzu v roku 1991.

Domov
Zdieľať
Diskusia