Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. apríla 2022, 14:27
Čas čítania 1:14
Jakub Paulík TASR

Zuzana Čaputová o masakri Ukrajincov: Buča je symbolom hrôzy na Ukrajine. Toto je číre zlo, ktoré treba zastaviť

ZAUJÍMAVOSTI BUČA SPRÁVY ZO SVETA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Prezidentka vyjadrila podporu ďalším sankciám voči Rusku.

Prezidentka Zuzana Čaputová označila ulice posiate mŕtvymi ľuďmi v meste Buča za „symbol hrôzy na Ukrajine“. „Bežní ľudia zavraždení priamo na uliciach so zaviazanými rukami. Toto je číre zlo, ktoré treba zastaviť, lebo ono sa nezastaví pred ničím,“ napísala na Facebooku a vyzvala na ďalšie sankcie voči Rusku.

Reagovala tak na hrozivé zábery z ukrajinského mesta Buča, ktoré nedávno opustili ruské jednotky. Ulice mesta boli plné nehybných tiel nielen vojakov, ale aj ľudí v civilnom oblečení.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba tvrdí, že zabitie civilistov v meste Buča bol zo strany Ruska „úmyselný masaker“. Nazdáva sa, že ruské jednotky v Buči cielene zabíjali civilných obyvateľov. Štáty G7 preto žiada o urýchlenú reakciu v podobe ďalších tvrdých sankcií.

„Masakre v Buči boli úmyselné. Rusi sa snažia zlikvidovať čo najviac Ukrajincov. Musíme ich v tom zastaviť a vyhnať. Okamžite požadujem nové zničujúce sankcie G7,“ napísal Kuleba na svojom Twitteri. Konkrétne od štátov G7 žiada embargo na plyn, ropu, uhlie, odpojenie všetkých ruských bánk od systému SWIFT a zatvorenie všetkých prístavov pre ruský tovar a lode.

Odporúčané
Buča je nová Srebrenica, tvrdia Ukrajinci. Rusi na uliciach nechali telá ľudí s rukami spútanými za chrbtom Buča je nová Srebrenica, tvrdia Ukrajinci. Rusi na uliciach nechali telá ľudí s rukami spútanými za chrbtom 3. apríla 2022, 10:26

Podľa najnovších správ našli v Buči masový hrob s 300 osobami a na uliciach ležali ďalšie desiatky bezvládnych tiel, čo dokazovali fotografie a videozábery z mesta. V niektorých prípadoch mali osoby za chrbtom zviazané ruky. 

Šéf Európskej únie Charles Michel sľúbil ďalšie sankcie voči Rusku a ohavné výjavy v meste Buča nazval zverstvami. „Európska únia pomáha Ukrajine a mimovládnym organizáciám pri zhromažďovaní potrebných dôkazov pre stíhanie na medzinárodných súdoch,“ napísal Michel na Twitteri. Podľa šéfky rezortu zahraničia v Británii Liz Trussovej musia byť ruské útoky na civilistov vyšetrované ako „vojnové zločiny“.

Domov
Zdieľať
Diskusia