Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
3. apríla 2022, 10:26
Čas čítania 1:12
Jakub Paulík TASR

Buča je nová Srebrenica, tvrdia Ukrajinci. Rusi na uliciach nechali telá ľudí s rukami spútanými za chrbtom

ZAUJÍMAVOSTI BUČA SPRÁVY ZO SVETA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Po stiahnutí ruských jednotiek z Kyjevskej oblasti novinári a ukrajinskí vojaci objavili množstvo tiel.

Do mesta Buča v Kyjevskej oblasti sa po odchode ruských jednotiek dostali po dlhšom čase aj zahraniční novinári. Internet tak cez víkend zaplnili hrozivé fotografie. Novinári z agentúry AFP našli na uliciach ležať približne 20 tiel v civilnom oblečení. 

V obytnej časti Buče objavili viacero tiel mužov, z ktorých mal minimálne jeden ruky spútané za chrbtom. Vedľa tela bol otvorený ukrajinský pas. Jedna z obetí mala prestrelenú hlavu.

Príčina ich smrti ani identita nie sú známe. Fotografie na Twitteri zverejnil poradca šéfa ukrajinskej kancelárie prezidenta Mychajlo Podoľak. Ukrajinské ministerstvo obrany nazvalo obec Buča novou Srebrenicou, čím odkazovali na neslávne známy masaker z obdobia občianskej vojny v Bosne a Hercegovine.

„Mohli by to byť civilisti zabití počas bombardovania alebo ich mohli zastreliť ruskí vojaci. Budú sa tým zaoberať poriadkové sily,“ povedal pre AFP pod podmienkou anonymity regionálny predstaviteľ.

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

Starosta Buče Anatolij Fedoruk tvrdí, že do masových hrobov pochovali najmenej 280 ľudí. Medzi mŕtvymi videl aj 14-ročného chlapca. Viaceré obete mali na sebe biele pásky, aby ukázali, že nie sú ozbrojené. Podľa starostu boli všetci ľudia v masových hroboch „zastrelení, zabití do tyla“. Niektorých z nich mohli údajne zabiť pri pokuse o útek na územie, ktoré mala pod kontrolou Ukrajina, uviedol Fedoruk.

Na zemi leží telo ruského vojaka.
Na zemi leží telo ruského vojaka. Zdroj: TASR/AP/Rodrigo Abd
Mohlo by ťa zaujímať:
Fico letel súkromným lietadlom s Kaliňákom do tureckého hotela, kde noc stojí skoro 3-tisíc eur. Tvrdí, že išlo o pracovnú cestu
Steven Seagal: Postrach žien a filmových štábov, ale aj akčná hviezda 90. rokov. Vzostup a pád legendy
Orgazmus sa dá dosiahnuť bez dotyku, len meditáciou, potvrdili vedci. Skúmali mozog tejto estónskej jogínky
Domov
Zdieľať
Diskusia