Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. apríla 2022, 6:47
Čas čítania 1:34
Tímea Krauszová

Orgazmus sa dá dosiahnuť bez dotyku, len meditáciou, potvrdili vedci. Skúmali mozog tejto estónskej jogínky

ZAUJÍMAVOSTI EROTIKA SEXUALITA SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Jej orgazmus je hlboký zážitok, ktorý trvá aj desať minút.

Estónka Karolin Tsarskiová sa pomocou tantry a jogy zhruba za desať rokov učila dosiahnuť orgazmus len meditáciou, bez stimulácie intímnych partií tela. Dnes má svoj orgazmus prakticky úplne pod kontrolou, vie ho dosiahnuť okamžite len silou myšlienok, a prežíva ho dlhé minúty, informuje český denník iDnes.cz.

Jej orgazmus je hlboký zážitok, ktorý zdokumentovali aj vedci. Nejde len o ezoterické reči, doktor James G. Pfaus z Karlovej univerzity v Prahe jej orgazmus skutočne podrobil výskumu a výsledky publikoval v magazíne Sexual Medicine

Orgazmus dokázaný prístrojovým meraním

Tsarskiová začala skúmať svoju sexualitu preto, že spočiatku so svojím sexuálnym životom nebola spokojná. Venovala sa joge, meditovaniu, skúsila aj holistické masáže a rôzne kurzy. Dnes 33-ročná žena má schopnosť si orgazmus kedykoľvek privolať a dokazujú to aj prístroje.

Ženský orgazmus síce veda študuje len krátko, no istú definíciu už má. Z fyziologického pohľadu je orgazmus 8 až 12 kontrakcií, ktoré sa odohrávajú v panve s postupne väčšími časovými rozstupmi. Pfaus vo svojej práci vysvetľuje, že je to „komplexný, multimodálny reflex zvyčajne vyvolávaný genitálnou stimuláciou“. Prejavuje sa aj konkrétnymi zmenami na úrovni hormónov. 

Odporúčané
Ako dosiahnuť orgazmus stláčaním stehien? Prečítaj si o syntribácii, netradičnej masturbačnej technike Ako dosiahnuť orgazmus stláčaním stehien? Prečítaj si o syntribácii, netradičnej masturbačnej technike 24. apríla 2024, 18:30

U mladej jogínky zistili, že po 5- až 10-minútovom orgazme sa jej zvýšili hladiny hormónu prolaktínu, ktorý je výsledkom postorgazmického stavu, o 25 až 48 percent. Tieto hodnoty zodpovedajú výsledkom meraní po klitorálnej alebo análnej stimulácii.

Výsledky jogínky porovnali s hodnotami, ktoré u nej namerali pri čítaní knihy, a zmeny zďaleka neboli rovnaké. Podľa Pfausa je prolaktínovaná vlna po orgazme objektívnym meradlom kvality orgazmu, povedal pre iDnes.cz.

„Nárast prolaktínu po jej negenitálne stimulovaných orgazmoch ukazuje, že vyvrcholenie vyvoláva rovnaké fyziologické zmeny ako genitálne stimulovaný orgazmus.“ Znamená to, že ho dosiahla postupom zhora nadol, začínajúc od mozgu. Táto štúdia tak užšie prepája mozog s orgazmom, o ktorých spojení sa najmä v súvislosti so ženami hovorí už dlhšie.

Prežívanie orgazmu bez stimulácie genitálií sme mohli vidieť aj v krátkej dokumentárnej sérii Sex, Love & Goop na Netflixe. Je to jeden z najsilnejších momentov v sérii, ide o veľmi citlivú chvíľu, v ktorej inak stereotypne silný a odvážny muž zažije takú zraniteľnosť a rozkoš, že ho to dovedie k slzám. Prečítaj si o sérii viac tu.

Mohlo by ťa zaujímať:
Do školy chodia helikoptérou. Takto žijú deti ruských oligarchov
VIDEO: Ruský juniorský jazdec hajloval na stupni víťazov. Ukrajinský súper na to nemohol nezareagovať
Šéf diskontu Pepco na Slovensku: Vyššia cena rozhodne neznamená udržateľnejší prístup, aj u nás sa snažíme byť ekologickí
Domov
Zdieľať
Diskusia