Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. marca 2022, 8:07
Čas čítania 0:45
Ema Stanovská

Eduard Heger: Musíme byť pripravení aj na náhle odstavenie plynu

NEWS EDUARD HEGER RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Premiér pripomenul, že Rusi zastavili dodávky plynu do Európy už počas zimy v roku 2009.

Premiér Eduard Heger v stredu večer po bezpečnostnej rade informoval, že Slovensko musí byť pripravené aj na náhle odstavenie plynu. S krajinami Európskej únie podľa jeho slov hľadáme alternatívne riešenia. Dôvodom je vojna na Ukrajine.

Heger pripomenul, že Nemecko už v tejto súvislosti vyhlásilo prvý stupeň varovania. „Má na to dva dôvody. Vojna na Ukrajine a požiadavka Ruska, aby európski odberatelia platili za plyn v rubľoch,“ píše premiér na Facebooku.

„Ak to prenesieme na slovenské podmienky, SPP by musel najskôr nakúpiť za eurá ruble a následne za získané ruble kúpiť od ruského Gazpromu plyn. Tým by sa však len zvýšila závislosť Slovenska od Ruska. Už by nebola len energetická, ale aj finančná,“ upozorňuje.

Premiér navyše pripomenul, že Rusi už počas zimy v roku 2009 zastavili dodávky plynu do Európy.

„Naše pochybnosti o spoľahlivosti ruských dodávok plynu sú dnes po útoku na Ukrajinu ešte väčšie. Preto hľadáme spoločne so všetkými členskými krajinami EÚ alternatívne riešenia, aby sme ochránili naše domácnosti i priemysel. Pravda je, žiaľ, taká, že na Ukrajine Rusko bojuje bombami, vo zvyšku Európy plynom,“ dodal.

Aktuálne spravodajstvo z domova aj zo sveta nájdeš na Refresheri v sekcii news.

Domov
Zdieľať
Diskusia