Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
3. apríla 2022, 7:22
Čas čítania 0:51
Ema Stanovská

Litva sa stala prvou krajinou Európskej únie, ktorá sa vzdala ruského plynu

Litva sa stala prvou krajinou Európskej únie, ktorá sa vzdala ruského plynu
Zdroj: TASR/AP
NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT SPRÁVY ZO SVETA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Litovský prezident Gitanas Nauseda vyzval ostatné krajiny Európskej únie, aby urobili to isté.

Litva sa stala prvou krajinou Európskej únie, ktorá odmietla ruský plyn. Litovské ministerstvo energetiky v sobotu 2. apríla oznámilo rozhodnutie vzdať sa dodávok ruského plynu z dôvodu zachovania energetickej nezávislosti.

„Pred rokmi moja krajina urobila rozhodnutia, ktoré nám dnes umožňujú bez bolesti prerušiť energetické väzby s agresorom,“ napísal na Twitteri litovský prezident Gitanas Nauseda. Dodal, že príklad Litvy by mohli nasledovať aj ďalšie európske krajiny. „Keď to zvládneme my, zvyšok Európy to zvládne taktiež!“

Ruský prezident Vladimir Putin vydal tento týždeň dekrét, podľa ktorého musia firmy zo zahraničia od 1. apríla platiť za zemný plyn v rubľoch. Dekrét sa má týkať „nepriateľských štátov“ a patria tam prakticky všetky štáty sveta, ktoré odsúdili ruskú agresiu a podporili Ukrajinu (vrátane Slovenska).

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

Viacerí predstavitelia európskych štátov už reagovali, že takéto vydieranie odmietajú. Ide podľa nich o porušovanie zmlúv a platiť v rubľoch nebudú. Je tak možné, že môže dôjsť k úplnému zastaveniu dodávok ruského plynu do Európskej únie.

Viac aktuálnych informácií nájdeš pod témami správy z domova a správy zo sveta.

Domov
Zdieľať
Diskusia