Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. marca 2022, 17:05
Čas čítania 0:44
Jakub Paulík TASR

Za ruský plyn budú zahraničné firmy od 1. apríla platiť v rubľoch, rozhodol Putin. Ešte včera pritom tvrdil, že to tak nebude

Za ruský plyn budú zahraničné firmy od 1. apríla platiť v rubľoch, rozhodol Putin. Ešte včera pritom tvrdil, že to tak nebude
Zdroj: TASR/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool/AP
NEWS SPRÁVY ZO SVETA VLADIMIR PUTIN
Uložiť Uložené

Putin pritom talianskemu premiérovi v stredu tvrdil, že sa na zmluvách nič meniť nebude.

Ruský prezident Vladimir Putin vydal dekrét, podľa ktorého musia firmy zo zahraničia od 1. apríla platiť za zemný plyn v rubľoch. O plánovaní tohto kroku informoval už pred týždňom, keď vravel, že sa má týkať „nepriateľských štátov“. Do zoznamu, kde sa nachádza Slovensko aj celá EÚ, patria prakticky všetky štáty sveta, ktoré odsúdili ruskú agresiu a podporili Ukrajinu.

Ruský prezident vo včerajšom telefonáte talianskemu premiérovi Mariovi Draghimu klamal, že aktuálne zmluvy o dodávkach ruského plynu zostávajú platné. Ubezpečoval ho, že k zmene platby z eur a dolárov na ruble nedôjde. Opak je však pravdou. Podľa dekrétu ruského prezidenta budú musieť zahraničné firmy za plyn platiť v rubľoch, inak ich zmluvy ukončia.

Viacerí predstavitelia európskych štátov už reagovali, že odmietajú takéto vydieranie. Ide podľa nich o porušovanie zmlúv a platiť v rubľoch nebudú. Je tak možné, že môže dôjsť úplnému zastaveniu dodávok ruského plynu do EÚ.

Spotreba ruského zemného plynu v Európe je približne na hranici 40 %. Európska únia by chcela znížiť závislosť od ruského plynu práve z dôvodu, aby ju Ruská federácia nemohla týmto spôsobom vydierať. Postupné znižovanie závislosti od ruského plynu podporila aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Odporúčané
Ako začať podnikať v USA? Na rozbeh treba menej peňazí, hovorí expertka Ako začať podnikať v USA? Na rozbeh treba menej peňazí, hovorí expertka 29. marca 2022, 9:30
Domov
Zdieľať
Diskusia