Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. marca 2022 o 15:35
Čas čítania 1:25
Eduard Starkbauer TASR

Mierové rokovania: Rusko už nepožaduje denacifikáciu a drasticky zníži aj útoky na Kyjev. Ukrajina mu za to sľubuje neutralitu

NEWS VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Na vyriešenie otázky autonómie Krymu navrhuje Ukrajina 15-ročné konzultačné obdobie.

Predstavitelia Ruska a Ukrajiny dnes v tureckom Istanbule diskutovali o konkrétnych návrhoch súvisiacich s ukončením vojny. Hlavnou témou bolo podľa ukrajinských delegátov a tureckých organizátorov predovšetkým vytvorenie tzv. „systému bezpečnostných záruk“, medzi ktoré by patrila aj garancia ukrajinskej neutrality.

Ukrajinská delegácia tvrdí, že výmenou za ruské záruky je ochotná prijať neutrálny status a zaviazať sa k neprítomnosti vojenských základní iných štátov na svojom území. Garantom týchto záruk by podľa ukrajinských vyjednávačov mohlo byť Poľsko, Kanada a práve Turecko.

Podľa britského denníka The Financial Times, odvolávajúceho sa na štyri zdroje oboznámené s obsahom rokovaní v Istanbule, sa pred dnešným kolom rokovaní Rusko dokonca vzdalo pôvodnej požiadavky na „denacifikáciu“ Ukrajiny.

Podľa vedúceho ukrajinského vyjednávača Mychajla Podoľaka by mohla byť súčasťou bezpečnostných garancií pre Ukrajinu dokonca aj zmluva podobná článku 5 zmluvy s NATO, ktorá by Ukrajine zabezpečila medzinárodnú ochranu v prípade budúcich vojenských konfliktov bez toho, že by do NATO krajina vstúpila.

Odporúčané
Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár 12. júla 2024 o 10:30

Oleksandr Čalyj z ukrajinského tímu vyjednávačov v ukrajinskej štátnej televízii povedal, že ak sa im podarí s Rusmi dohodnúť na ústupe, sú ochotní nemať na Ukrajine žiadne zahraničné vojenské základne ani vojská a nevstúpiť do vojensko-politických aliancií.

V prípade ukončenia vojny prisľúbila ukrajinská delegácia aj 15-ročné konzultačné obdobie, počas ktorého sa má rozhodnúť o osude polostrova Krym.

Alexandr Fomin z ruského ministerstva obrany dnes podľa denníka The Guardian oznámil, že Moskva sa s cieľom zvýšiť vzájomnú dôveru a pripraviť pôdu na mierové rokovania rozhodla „drasticky znížiť svoju vojenskú aktivitu pri postupe na Kyjev a Černigov“. Ruský vyjednávač Vladimir Medinskij označil dnešné istanbulské stretnutie za konštruktívne a povedal, že ukrajinské požiadavky čo najskôr predstaví aj prezidentovi Vladimirovi Putinovi. 

Domov
Zdieľať
Diskusia