Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. apríla 2022, 9:30
Čas čítania 6:31
Eduard Starkbauer

10 socialistických monumentov v Bratislave: vydaj sa na prechádzku ikonickými, kontroverznými aj zabudnutými pamiatkami (+ mapa)

10 socialistických monumentov v Bratislave: vydaj sa na prechádzku ikonickými, kontroverznými aj zabudnutými pamiatkami (+ mapa)
Zdroj: PZ SR
ZAUJÍMAVOSTI ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Lietajúci tanier, holubica aj plechový kozmonaut. Hlavné mesto ukrýva stovky sôch, monumentov aj pamätníkov z čias socializmu. Pozri si prvú časť nášho výberu tých najzaujímavejších.

Sochy, monumenty a pamätníky z obdobia socializmu sú dnes už pevnou súčasťou hlavného mesta a okolo mnohých prechádzajú denne tisícky ľudí. Niektoré, najmä tie ukryté na sídliskách, však poznajú iba miestni či fanúšikovia kuriozít. Bratislava má dnes na svojom území podľa iniciatívy supissoch.sk celkovo až vyše 700 rôznych sôch vo verejnom priestore.

Tie najkontroverznejšie z obdobia socializmu už boli podľa Vladimíry Büngerovej zo Slovenskej národnej galérie po roku 1989 odstránené. „Mesto odstraňovalo predovšetkým najviditeľnejšie symboly režimu, keď zmizol pomník Klementa Gottwalda, mnohé portréty Lenina alebo pomník ľudových milícií.“

Socialistické monumenty, ktoré v hlavnom meste ostali, sú často celkom nenápadné, iné vzbudzujú kontroverzie či dokonca snahy o ich zrovnanie so zemou. Inšpiruj sa naším výberom a vydaj sa na prechádzku niektorými z najzaujímavejších monumentov z obdobia socializmu v hlavnom meste.

 

Ak sa ti aj takýto obsah Refresheru páči, pridaj sa k predplatiteľom služby Refresher+. Okrem každodennej dávky inšpirácie sa tak dostaneš aj k bohatému archívu s tisíckami autorských a originálnych článkov.

1. Najväčšie slnečné hodiny Slovenska si prisvojili lezci 

Slnečné hodiny pri Ekonomickej univerzite.
Slnečné hodiny pri Ekonomickej univerzite. Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Na petržalskej strane Prístavného mosta môžeš pokojne prehliadnuť najväčšie slnečné hodiny na Slovensku. Na trávnatú plochu pri frekventovanej ceste za parkoviskom pri areáli Ekonomickej univerzity ich umiestnila správa diaľnic v roku 1986. Monument v tvare betónového poloblúka po nedávnej rekonštrukcii viac ako na určovanie času slúži ako tréningový priestor pre lezcov, ktorí vďaka úchytom pretvorili nevšedný tvar zadnej strany hodín na „boulderovú“ stenu. V slnečnom počasí a v období zimného času hodiny „fungujú“ od 7.00 do 17.00 h.

Oblúk, ktorého autorom je Štefan Prokop, ako aj jeho okolie v roku 2015 zveľadilo a doplnilo občianske združenie Na hrane.

Hodiny
Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

2. Plechový „Gagarin“ na betónovom múre so Saturnom aj zverokruhom

Gagarin na Račianskom mýte.
Gagarin na Račianskom mýte. Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Pozoruhodnej umeleckej kompozícii hliníkových útvarov na betónových podstavcoch prischlo u miestnych označenie Gagarin. Čiastočne ukryté výtvarné dielo v parku na Račianskom mýte však nesie oficiálny názov Vesmír. Dôvod tohto pomenovania je zrejmý pri pohľade na zobrazené námety. Každá z troch stien sa pritom podľa slov Jany Hamšíkovej z Mestského ústavu ochrany pamiatok v Bratislave pre stránku bratislava.dnes24.sk zameriava na inú vesmírnu víziu: „Prvá doska má za námet dobývanie kozmického priestoru ľuďmi – je tu kozmonaut i raketový motor. Druhá stena v sebe nesie prvok našej slnečnej sústavy – planétu Saturn. Tretia stena má za námet znamenia zverokruhu a dve zemské rovnobežky – obratník Raka a obratník Kozorožca.“ 

Autor Ladislav Snopek, ktorý sochu dokončil v roku 1967, dostal podľa Jany Hamšíkovej za úlohu vytvoriť bariérovú stenu, ktorá by mala estetický charakter a zároveň by symbolicky uzatvárala priestor parku.

Odporúčané
VIDEO: Poliaci zbúrali pamätník Červenej armády. Hákový kríž je rovnaký ako komunistická hviezda, zaznelo v prejave VIDEO: Poliaci zbúrali pamätník Červenej armády. Hákový kríž je rovnaký ako komunistická hviezda, zaznelo v prejave 24. marca 2022, 14:51

3. Stuha priateľstva medzi benzínkou a prístavom

Stuha priateľstva a základný kameň Prístavného mosta.
Stuha priateľstva a základný kameň Prístavného mosta. Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Na cyklistickej ceste priamo pod Prístavným mostom sa v parčíku s lavičkami pri benzínovej pumpe a tenisových kurtoch nachádza majestátny reliéf s názvom Stuha priateľstva. Tento solídny zvlnený betónový blok znázorňujúci Dunaj obopína iný, menej výrazný, ale pozoruhodný monument – pamätný kameň Prístavného mosta. Základný kameň mosta, skolaudovaného v roku 1985, nesie ešte jeho pôvodný názov Most hrdinov Dukly. Most podobne ako mnoho ulíc, stavieb či parkov na Slovensku zmenil meno po páde socialistického režimu, konkrétne v roku 1993. Zoja Droppová z Galérie mesta Bratislavy pripomína, že v Bratislave po zrušení názvu mosta aj Duklianskej ulice ostala zmienka o Dukle už iba na základnom kameni mosta a tento nápis je teda po rokoch ťažko pochopiteľný bez uvedenia kontextu.  

Pamätný kameň na miesto pribudol až po postavení mosta a stojí za ním sochár Vladimír Durbák. Stuha priateľstva, ktorá sa okolo neho vinie, je výsledkom spolupráce Ladislava Snopka, Ladislavy Snopkovej, Ladislava Beisetzera, Juraja Jakubíka a Juraja Šimeka.

Stuha priateľstva
Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

4. Hroby sovietskych vojakov obklopené luxusnými vilami a ambasádami

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 112398 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kde sa nachádza menej známe bratislavské UFO.
  • Prečo mesto neodstráni z pomníkov symboly komunizmu.
  • Ktorý bratislavský monument meria až 18 metrov.
  • Aký príbeh rozpráva obrovská freska na bratislavskej hlavnej stanici.
Domov
Zdieľať
Diskusia