Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. marca 2022, 14:51
Čas čítania 1:22
Adam Novosad

VIDEO: Poliaci zbúrali pamätník Červenej armády. Hákový kríž je rovnaký ako komunistická hviezda, zaznelo v prejave

VIDEO: Poliaci zbúrali pamätník Červenej armády. Hákový kríž je rovnaký ako komunistická hviezda, zaznelo v prejave
Zdroj: Pxhere/Radio Opole/volně k užití
NEWS POĽSKO RUSKO VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

V poľskej obci Chrzowice dali úrady zbúrať pamätník Červenej armády.

V Poľsku zničili pamätník venovaný padlým vojakom sovietskej Červenej armády, ktorý v obci Chrzowice stál od roku 1949. Nešlo však o vandalizmus, ale o úradmi schválenú akciu, na ktorej dokonca s prejavom vystúpil riaditeľ poľského Ústavu národnej pamäti.

Viac ako päť metrov vysoký pamätník hlásal „večnú slávu hrdinom sovietskej armády“ v poľskom aj ruskom jazyku a na mieste bývalého cintorína ho venovali 620 vojakom Červenej armády, ktorých telesné pozostatky neskôr exhumovali a premiestnili na vojenský cintorín, informuje Rádio Opole.

Riaditeľ Ústavu národnej pamäti Karol Nawrocki vo svojom prejave uviedol, že pamätník nemá na poľskom území čo hľadať, pretože komunistická červená hviezda je symbolom vraždenia a utrpenia spôsobeného Sovietskym zväzom po skončení druhej svetovej vojny. Červená hviezda je podľa Nawrockého zodpovedná za vypuknutie druhej svetovej vojny rovnako ako nemecká nacistická svastika.

„V slobodnom, nezávislom a demokratickom Poľsku nie je miesto pre červenú hviezdu na verejnom priestranstve. Pre červenú hviezdu nie je miesto ani na žiadnom verejnom priestore v slobodnej Európe. Tento symbol skrýva zločiny komunistického režimu spáchané od medzivojnového obdobia,“ uviedol Nawrocki.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Na deštrukciu pamätníka sa v obci Chrzowice prišlo pozrieť niekoľko desiatok miestnych obyvateľov, ale aj Poliakov z okolitých oblastí, ktorí pozorovali, ako natiahnuté lano strhlo z miesta 5-metrový obelisk. Po strhnutí pamätníka nasledoval potlesk.

Rozporuplné reakcie a obvinenia z prepisovania histórieNa sociálnych sieťach však zničenie pamätníka vyvolalo rozporuplné reakcie. Používatelia v komentároch na jednej strane súhlasili s tvrdením, že propagácia komunizmu nemá na verejnosti čo hľadať, avšak viacero komentujúcich obvinilo poľské úrady z prepisovania histórie.

Namiesto pamätníka venovaného sovietskej Červenej armáde by podľa plánu malo v Chrzowiciach vzniknúť pietne miesto, ktoré bude podľa Adam Siweka z Ústavu národnej pamäti „zachytávať skutočné historické udalosti“, ktoré sa v tejto oblasti Poľska po vojne udiali.

V Poľsku momentálne podľa Ústavu národnej pamäti zostáva viac ako 60 podobných pamätníkov, ktorým hrozí rovnaký osud ako obelisku v Chrzowiciach. V krajine od roku 2017 platí zákon, ktorý zakazuje „propagandu“ komunistického a akéhokoľvek iného totalitného režimu v názvoch budov a objektov na verejné účely.

Domov
Zdieľať
Diskusia