Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. marca 2022, 11:43
Čas čítania 0:54
Eduard Starkbauer TASR

Slovenská vláda nebojuje proti korupcii dostatočne. Povolebné protikorupčné plány plní podľa Zastavme korupciu sotva z tretiny

NEWS VLÁDA EDUARDA HEGERA
Uložiť Uložené

K pozitívam ostatných dvoch rokoch patrí, že polícia začala vyšetrovať korupčné kauzy prominentov.

Koalícia v zložení strán OĽaNO, SAS, Sme rodina a Za ľudí získala mandát pred dvomi rokmi. Z protikorupčných sľubov však slovenská vláda podľa Nadácie Zastavme korupciu zatiaľ nesplnila ani tretinu. 

Podľa riaditeľky nadácie Zuzany Petkovej kľúčové vládne reformy zväčša prijímajú ministri práve v prvej polovici vládnutia. Ostatné dva roky boli podľa nej poznačené nezvyčajnými historickými ťažkosťami, keď musela vláda čeliť komplikáciám v súvislosti s pandémiou koronavírusu i humanitárnym a ekonomickým dôsledkom vojenského konfliktu na Ukrajine. „Ani to však nemôže slúžiť ako ospravedlnenie, že vláda dosiaľ splnila len veľmi málo z protikorupčnej časti svojho programu.“ 

Zuzana Petková vidí najväčší pozitívny protikorupčný prínos vlády vo vyšetrovaní káuz v réžii NAKA a Úradu špeciálnej prokuratúry, ktoré sa často priamo či nepriamo dotýkajú čelných politických či ekonomických aktérov.

Zo systémových opatrení vraj vládni činitelia neprijali ani tretinu z toho, čo sľúbili.
V polčase vládnutia sa z 24 konkrétnych protikorupčných sľubov podarilo kabinetu naprieč rezortmi presadiť len sedem. „Najviac oceňujeme prijatie zákona o zaistení majetku, reformu disciplinárnych konaní, sfunkčnenie úradu na ochranu oznamovateľov či zmeny v preverovaní majetkov sudcov,“ povedal analytik nadácie Martin Suchý.

Korupcia
Zdroj: Nadácia Zastavme korupciu


Na väčšinu z protikorupčných krokov sa koalícia odhodlala už v prvom roku svojho pôsobenia. Podľa Nadácie Zastavme korupciu zostávajú zlepšenia ako úprava paragrafu 363 či reforma súdnej mapy v nedohľadne aj v dôsledku vnútrokoaličných sporov. Protikorupčné smerovanie vraj koalícia nenapĺňa ani v prípade sporných politických nominácií do verejných funkcií.

Domov
Zdieľať
Diskusia