Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti FIIT
23. marca 2022, 10:30
Čas čítania 3:09
Sponzorovaný obsah

94 % ich absolventov pracuje vo svojom odbore. Ak ťa baví IT, mal by si tam poslať prihlášku aj ty

94 % ich absolventov pracuje vo svojom odbore. Ak ťa baví IT, mal by si tam poslať prihlášku aj ty
Zdroj: FIIT STU
ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO VZDELÁVANIE
Uložiť Uložené

Najväčší záujem firiem je práve o absolventov tejto školy, hovoria rebríčky Profesie.

Zaujímaš sa o technológie a svoju budúcnosť vidíš vo svete IT? Ak si maturant a rozmýšľaš, kam poslať prihlášku na vysokú, máme pre teba jeden tip. V prípade, že chceš študovať na Slovensku a chceš mať istotu, že sa po doštudovaní ľahko zamestnáš, Fakulta informatiky a informačných technológií STU je správna voľba. Jej študenti nám prezradili, prečo sa tam rozhodli študovať, aké predmety ich najviac bavia a prečo by si tam mal poslať prihlášku aj ty. 

Viac informácií
FIIT STU
Zdroj: FIIT STU

Prestížna fakulta, kde sa učia veci, ktoré využívajú v zamestnaní 

Zisťovali sme, prečo sa študenti FIIT STU rozhodli práve pre štúdium na tejto škole. Väčšina ich odpovedí bola takmer rovnaká, a to že ide o najlepšiu fakultu informatiky na Slovensku, ktorá má vysokú prestíž.

Adamovi sa škola zapáčila po tom, ako tam zažil deň otvorených dverí. „Zameranie školy mi perfektne vyhovuje, keďže sa zaujímam o informatiku a programovanie, priestory sú fantastické, takisto aj vybavenie a prístup,“ dodáva.

FIIT STU
Zdroj: FIIT STU

Vysoká zamestnanosť absolventov 

Jedným z dôvodov, prečo sa tam rozhodol študovať Matej, je vysoká zamestnanosť absolventov – až 94 % absolventov pracuje vo svojom odbore. Potvrdzujú to aj štatistiky Profesie, ktorá uvádza, že najväčší záujem firiem je práve o absolventov so študijným odborom informatika, pričom spomedzi fakúlt vedie v rebríčku Fakulta informatiky a informačných technológií STU. FIIT STU vedie v rebríčkoch záujmu firiem o absolventov niekoľko posledných rokov. 

profesia, absolventi
Zdroj: Profesia

Zároveň sa absolventi FIIT STU ukazujú v rebríčkoch ako prví aj pri platovom ohodnotení. Priemerný nástupný plat absolventov FIIT býva okolo 2 200 eur. Táto fakulta je zároveň jedinou fakultou na Slovensku a v Českej republike, ktorá má študijné programy akreditované Institution of Engineering and Technology (IET). Ide o rovnakú akreditáciu, akú má Oxford či Cambridge, vďaka čomu sa absolventi uplatnia kdekoľvek vo svete. 

Priateľská atmosféra a praktické predmety 

Ak ťa vysoká miera zamestnanosti a atraktívne platové podmienky ešte nepresvedčili, možno zmeníš názor, keď zistíš, ako vyzerá samotné štúdium. Aktuálnych študentov sme sa opýtali, čo ich na štúdiu najviac baví a ktorý predmet je ich obľúbený. Viacerí vnímajú ako benefit, že si sami volia, čo ich najviac baví a akým smerom sa chcú uberať, čomu prispôsobujú aj štúdium. „Učíme sa stále aktuálne veci, ktoré vieme využiť v praxi,“ spomína Michaela. Zároveň si študenti pochvaľujú i priateľskú a príjemnú atmosféru – aj napriek tomu, že učivo môže byť niekedy náročné. 

FIIT STU
Zdroj: FIIT STU

Učia ťa odborníci z praxe  

O praktickosti predmetov hovoria aj samotné skúsenosti študentov. Adam označil za svoj obľúbený predmet ZTIAPL – základy tvorby interaktívnych aplikácií. „Učili sme sa princípy toho, ako sa robia aplikácie, spolu s nejakými základmi JavaScriptu. Čo ma však najviac bavilo, bolo semestrálne zadanie na tomto predmete. Mali sme spraviť hru úplne od nuly v JavaScripte, čo som si veľmi užil a naozaj ma to bavilo. Dopomohlo k tomu aj to, že som mal veľmi ochotného vyučujúceho, ktorý mi pomáhal viac, ako musel, a to aj v časoch, keď je pre niektorých hlboká noc.“

Ostatní spomínajú hlavne predmet WTECH – webové technológie –, ktorý ich baví preto, lebo je dobre vedený a vyučujúci dokáže látku podať zaujímavo. Pochvaľujú si aj prístup profesorov a tiež interakciu s počítačmi počas vyučovania. Pedagógovia motivujú študentov pracovať s najmodernejšími technológiami, vďaka čomu môžeš mať výhodu, že ich budeš poznať, keď prídeš do zamestnania.

poslať prihlášku
FIIT STU
Zdroj: FIIT STU
Študijné programy:
Bakalárske štúdium
(1. stupeň)
● Informatika 
Inžinierske štúdium (2. stupeň)
● Informačná bezpečnosť
● Inteligentné softvérové systémy 
 Internetové technológie 
Doktorandské štúdium (3. stupeň)
● 
Aplikovaná informatika
● 
Inteligentné informačné systémy


V 1. ročníku sa naučíš základy a v 2. si už vyberáš predmety podľa zamerania, ktoré ťa najviac baví a ktorému sa chceš venovať v budúcnosti. Niekto sa túži stať špecialistom na internetovú bezpečnosť a naháňať hackerov, iných viac baví vývoj hier, webov či aplikácií, ale môžeš sa venovať aj dátovej analytike. Pri každom zo študijných programov je veľké množstvo profesií – od tvorcu hier a aplikácií cez špecialistu UX po projektového manažéra a podobne.

FIIT STU
Zdroj: FIIT STU

Nie je to len o sedení za počítačom či nad knihami 

Vysoká škola nebýva len o učení. Aj FIIT sa dostatočne stará o svojich študentov a pripravuje v spolupráci s nimi rôzne zaujímavé akcie. Pravidelne organizujú napríklad FIITkovicu, gaming udalosti, kde je úplne bežné, že študenti hrajú hry s dekanom či so svojimi profesormi.

Oddychovať môžeš aj priamo v škole. V moderných priestoroch školy nájdeš oddychovú aj hraciu zónu, kde sa môžeš hrať so spolužiakmi hry. Nechýba ani poriadne vybavená knižnica. Okrem rôznych akcií ti škola dáva možnosť reprezentovať ju aj v rôznych športoch. 

FIIT STU
Zdroj: FIIT STU

Pošli prihlášku do 31. marca 

Chceš byť jedným z úspešných absolventov tejto školy, ktorí nebudú mať problém so zamestnaním? Ak chceš vedieť o štúdiu na FIIT viac, môžeš si prečítať podrobnosti na tomto odkaze. V prípade, že si neveríš a potrebuješ ešte nasať nejaké vedomosti, môžeš nastúpiť do nultého ročníka, kde sa na štúdium dokonale pripravíš. 

Prihlášku na FIIT STU treba poslať do 31. marca.  
poslať prihlášku
FIIT STU
Zdroj: FIIT STU
Domov
Zdieľať
Diskusia