Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. februára 2022, 10:34
Čas čítania 0:53
Ema Stanovská TASR

Slovenská akadémia vied vyzýva Ľuboša Blahu, aby u nich okamžite ukončil svoje pôsobenie. Vraj hrubo zneužíva slobodu prejavu

NEWS ĽUBOŠ BLAHA
Uložiť Uložené

Blahu opakovane upozorňovali na nevhodné správanie.

Slovenská akadémia vied v utorok na svojom webe zverejnila vyhlásenie, v ktorom vyzýva poslanca Ľuboša Blahu, aby okamžite ukončil svoje pôsobenie v Akadémii. Vyhlásenie podporuje väčšina štatutárnych zástupcov vedeckých pracovísk SAV. 

SAV je znepokojená nárastom netolerancie a agresivity v spoločnosti. „Predstavitelia SAV sa od takýchto prejavov dištancujú a dôrazne ich odsudzujú, a to aj v prípadoch, ak sa takéhoto konania dopúšťajú v rámci svojich mimopracovných aktivít jej zamestnanci,“ píšu na webe.

Ľuboš Blaha.
Ľuboš Blaha. Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Blahu opakovane upozornili

SAV vyzýva Blahu, ktorý pôsobí aj ako pracovník Ústavu politických vied SAV, aby okamžite ukončil svoje pôsobenie v Akadémii, s tým, že opakovane a hrubo nerešpektuje etické štandardy vedca a zneužíva slobodu prejavu.

„Pripomíname, že uvedený kolega bol opakovane upozorňovaný na svoje nevhodné správanie. Bez akejkoľvek sebareflexie dotyčného. Plne stojíme za vyjadreniami etickej komisie SAV,“ uvádza sa vo vyhlásení.

sav
Zdroj: sav.sk


Etická komisia SAV skonštatovala, že postavenie vedca sa viaže na istú zodpovednosť vyplývajúcu z členstva v akademickej komunite. „Tejto zodpovednosti sa nemožno zbaviť ani pri paralelnom výkone inej funkcie/iného povolania. Člen akademickej obce musí primerane zachovávať isté štandardy správania aj v prípade výkonu neakademickej funkcie. Vo všeobecnosti možno legitímne očakávať, že vedec bude politickú diskusiu kultivovať, nie degradovať,“ dodávajú vo vyhlásení.

Odporúčané
Ľuboš Blaha zmanipuloval video, ktorým kritizuje Zuzanu Čaputovú vo veci obrannej zmluvy, ohradil sa Prezidentský palác Ľuboš Blaha zmanipuloval video, ktorým kritizuje Zuzanu Čaputovú vo veci obrannej zmluvy, ohradil sa Prezidentský palác 6. februára 2022, 13:42

Blahov profil nedávno zablokoval Facebook v súvislosti so starším príspevkom, v ktorom šíril hoaxy. Poslanec nedávno zmanipuloval video so Zuzanou Čaputovou, za čo sa Slovenská akadémia vied musela prezidentke ospravedlniť.

Domov
Zdieľať
Diskusia