Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. februára 2022, 13:42
Čas čítania 1:03
Ivan Koribanič

Ľuboš Blaha zmanipuloval video, ktorým kritizuje Zuzanu Čaputovú vo veci obrannej zmluvy, ohradil sa Prezidentský palác

Ľuboš Blaha zmanipuloval video, ktorým kritizuje Zuzanu Čaputovú vo veci obrannej zmluvy, ohradil sa Prezidentský palác
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, TASR/Martin Baumann
POLITIKA ĽUBOŠ BLAHA SLOVENSKO ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložiť Uložené

Palác hovorí o manipulatívnom a účelovo zostrihanom videu.

Prezidentská kancelária sa ohradila voči videu, ktoré na sociálnych sieťach šíri poslanec Ľuboš Blaha zo strany Smer-SD. Prezidentský palác hovorí o manipulatívnom a účelovo zostrihanom videu.

Poslanec sa v ňom snaží dať do rozporu súčasný postoj prezidentky SR Zuzany Čaputovej k dohode o obrannej spolupráci s USA s jej výrokmi v predvolebnej diskusii.

„Prezidentka hovorila, že by nepodpísala zmluvu, ktorá by ohrozila suverenitu Slovenska, zakladala pobyt cudzích vojsk a budovanie základní bez súhlasu parlamentu. Text tejto zmluvy a aj interpretačná doložka, ktorú prezidentka k obrannej zmluve doložila, však obavy zo straty našej suverenity vylučujú, pretože zmluva nijako nemení súčasný právny stav o týchto otázkach,“ deklarovala prezidentská kancelária.



Slová Čaputovej tak nie sú v rozpore s vyjadreniami počas kampane. „Ide len o ďalší cielený útok prostredníctvom klamstiev,“ dodáva úrad prezidentky. Slovenská republika a Spojené štáty tento týždeň podpísali v americkom Washingtone dohodu o obrannej spolupráci.

Zmluvu za Slovensko podpísal minister obrany Jaroslav Naď, za USA šéf diplomacie Antony Blinken. Pri podpise bol aj slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Zmluvu musí ešte odobriť Národná rada SR. Potrebná je aj ratifikácia prezidentkou SR.

Dohoda by mala umožniť americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Slovensko ich má poskytovať bez nájomného. Dohoda by mala platiť desať rokov. Potom zostáva platná alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

Predstavitelia vlády deklarovali, že zmluva neohrozuje suverenitu a zvrchovanosť SR. Opozícia ju kritizuje a hovorí o údajnom vytváraní amerických vojenských základní na Slovensku, približovaní amerických vojsk k ruskej hranici a okliešťovaní kompetencií našich štátnych orgánov. Prezidentka SR Zuzana Čaputová uzavretie dohody podporila.

Domov
Zdieľať
Diskusia