Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. februára 2022, 7:51
Čas čítania 2:12
Ivan Koribanič

ZOH 2022 V PEKINGU: Slováci otočili zápas s USA a postúpili do semifinále

ZOH 2022 V PEKINGU: Slováci otočili zápas s USA a postúpili do semifinále
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
ŠPORT HOKEJ OLYMPIÁDA HOKEJ 2022 SLOVENSKO ZIMNÉ OLYMPIJSKÉ HRY V PEKINGU 2022 ZOH 2022
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Zápas rozhodli samostatné nájazdy.

Zatiaľ čo Slováci odohrali piaty zápas v priebehu 7 dní, Američania mali pred duelom so Slovenskom 3 dni voľna.

Úvod zápasu patril americkým hokejistom. Tí agresívnym napádaním nedali Slovákom šancu, aby ohrozili ich brankára. Práve Patrik Rybár, slovenský brankár, bol tým najdôležitejším hráčom. V úvodných minútach chytil všetky strely.

Slovenskí hokejisti sa vďaka tomu dokázali usadiť na puku a držať americké vysoké tempo hry. Hra sa prelievala z jednej strany klziska na druhú. V polovici tretiny dokázal skóre stretnutia otvoriť svojím 5. gólom na turnaji 17-ročný Juraj Slafkovský.

ZOH 2022, Slovensko, Hokej, Slovenskí hokejisti
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák


Tretina bez jediného vylúčenia dlho vyzerala tak, že Slováci našli úspešný prístup. Ten platil na Američanov, ktorí sa nedokázali presadiť aj vďaka viacerým zákrokom Patrika Rybára. 45 sekúnd pred koncom tretiny však Američania dokázali streliť vyrovnávajúci gól. Ten strelili po rýchlej kombinácii v útočnom pásme. Bola to však jedna z mála kombinácií, ktoré slovenskí obrancovia Američanom dovolili. Počas celej tretiny ich dokázali vytláčať z ideálnych streleckých pozícií k mantinelu, kde ich úspešne obrali o puk.

Druhá tretina sa začala opačne ako tá prvá. Slovenskí hokejisti dokázali vysokým napádaním až za americkou bránou brať Američanom puk a ostreľovať súperovho brankára. Dlho to vyzeralo, že by Slováci mohli streliť ďalší gól. Prvá americká strela na slovenskú bránu prišla až po vyše 4 minútach od začiatku tretiny.

Tesne pred uplynutím prvej polovice 20-minútového času dokázali Američania streliť svoj druhý gól v zápase. Presadiť sa dokázal Hentges. V druhej tretine už Slováci gól streliť nedokázali. Američania faulovali iba raz, Slováci dvakrát, pričom zostávajúcich 60 sekúnd oslabenia si hráči trénera Craiga Ramsayho preniesli do štartu záverečnej tretiny.

Na snímke zľava hráč Slovenska Tomáš Jurčo a hráč USA Matt Knies.
Na snímke zľava hráč Slovenska Tomáš Jurčo a hráč USA Matt Knies.


Záverečnú tretinu začali aj vďaka početnej prevahe lepšie Američania. Tú však v gól nepremenili. Aj po návrate Kňažka však mali USA z hry o čosi viac. Tempo zápasu oproti predchádzajúcim dvom tretinám trochu upadlo, stále však šlo o živý hokej. Nasledovalo vylúčenie Martina Gernáta za podrazenie a po necelej minúte dostal 2-minútový trest aj brankár Patrik Rybár. Ten prikryl puk mimo bránkoviska. Američania tak mali k dispozícii vyše minútovú presilovú hru 5 proti 3.

Tú však využiť nedokázali. Viackrát Slovensko podržal peknými zákrokmi Patrik Rybár, Američania sa viackrát sami vytlačili z útočného pásma.

Rozdiel v zápasovom vyťažení sa pomaly začal prejavovať aj v silách, ktoré zostali Slovákom a Američanom. V krátkom časovom odstupe sa obom mužstvám podarilo nastreliť tyčku. Na strely na bránu to v tom čase bolo 25 (USA) a 27 (Slovensko).

V záverečných 8 minútach sa slovenskí hokejisti nadýchli k záverečnému tlaku. Ten dokázali využiť na viacero nebezpečných situácií a striel pred americkým brankárom. Žiadny pokus sa však neskončil gólom.

ZOH, Slovensko, Hokej
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák


4 minúty pred koncom zasiahol Samuel Takáč hokejkou tvár amerického hokejistu, za čo dostal 2-minútový trest. Skomplikoval tak snahy o strelenie vyrovnávajúceho gólu. Ani túto presilovku Američania nevyužili.

Minútu a pol pred koncom zápasu odvolali slovenskí tréneri brankára. Tento ťah vyšiel, pretože 40 sekúnd pred koncom strelil Marek Hrivík vyrovnávajúci gól.

Nasledovalo 10-minútové predĺženie 3 proti 3. Oba tímy dokázali ohroziť svojho súpera. Američania mali viacero nájazdov. Všetky strely dokázal chytiť skvelo chytajúci Patrik Rybár. Aj vďaka nemu v predĺžení gól nepadol. Rozhodnúť teda museli až samostatné nájazdy. Tie zvládli lepšie Slováci a postúpili tak do semifinále.

Odporúčané
Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom 26. marca 2024, 15:30

Domov
Zdieľať
Diskusia