Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. februára 2022, 21:37
Čas čítania 1:01
Eduard Starkbauer

Koaly zaradili medzi ohrozené druhy. Za 20 rokov sa ich počet znížil o polovicu

NEWS ŽIVOTNÉ PROSTREDIE
Uložiť Uložené

Zvieratá

Koala sa dostala na austrálsky zoznam ohrozených druhov. Podľa The Guardian si miestni ochrancovia prírody a vedci sľubujú od novej klasifikácie predovšetkým zmenu ponímania ohrozenia koál v očiach autorít aj širšej komunity.

Výzvy na formálnu zmenu statusu zo „zraniteľného druhu“ na „ohrozený druh“, ktoré prichádzali ostatných 10 rokov z prostredia vedeckej komunity, vypočula ministerka životného prostredia Sussan Leyová. 

Počet koál vo voľnej prírode klesá v dôsledku zmenšovania ich prirodzeného prostredia v súvislosti s výstavbou, no najmä s katastrofickými požiarmi. Sussan Leyová povedala, že k novému plánu ochrany koál viedol „dosah čoraz dlhších období sucha, nasledovaných ničivými letnými požiarmi, v súčinnosti s vyšším výskytom chorôb, urbanizáciou a stratou habitatu“.

Odporúčané
McDonald's vydal tanečný hit o životnom prostredí. Na tracku sa podieľali Majself a Thomas Puskailer McDonald's vydal tanečný hit o životnom prostredí. Na tracku sa podieľali Majself a Thomas Puskailer 22. novembra 2023, 12:30

Prezident austrálskej pobočky environmentálnej organizácie WWF Dermot O’Gorman považuje úpadok populácie koál za šokujúco rýchly a rozhodnutie vlády na záchranu populácií endemického cicavca privítal. „Koaly prešli za desať rokov od statusu najmenej ohrozených cez zraniteľné až po ohrozené. Ešte stále máme čas zachrániť jedno z najikonickejších zvierat a obrátiť trend v ich ochrane. Potrebujeme silnejšie zákony na ochranu prírody, ktorá je ich domovom.“

kaliforniapožiare
Zdroj: TASR/AP

Podľa Enviroportálu je nemožné disponovať presnými údajmi o populácii koál na východnom pobreží Austrálie. Vedecký výbor pre ohrozené druhy, ktorý je nezávislým vládnym poradným orgánom, odhaduje, že počet koál klesol zo 185 000 v roku 2001 na 92 000 v roku 2021. Podľa pesimistických scenárov môžu pri pokračovaní súčasných trendov koaly úplne vymrieť do roku 2050.

Domov
Zdieľať
Diskusia