Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. februára 2022, 13:44
Čas čítania 0:43
Viktor Kniš

Ak máš symptómy koronavírusu a test ti vyjde negatívny, nemusí to znamenať, že si zdravý. Takto funguje testovanie

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Ministerstvo zdravotníctva v prehľadnej infografike vysvetľuje, kedy sa pri testovaní PCR a AG testami nakazený koronavírusom dozvie, že je pozitívny.

Ministerstvo zdravotníctva na Facebooku upozorňuje, že negatívny výsledok testu na koronavírus automaticky neznamená, že človek nemôže byť naozaj nakazený a dokonca aj infekčný pre ostatných.

„Ak máte symptómy Covidu a vyšiel vám negatívny výsledok testu, nemusí to znamenať, že Covid nemáte. Pozitívny výsledok testu vám môže vyjsť o pár dní neskôr,“ upozorňuje rezort zdravotníctva. 

Rezort zdravotníctva upozorňuje aj očkovaných, ktorí sa rovnako môžu covidom nakaziť, ale s väčšou pravdepodobnosťou budú mať oveľa slabší priebeh. „Pri zaočkovaných ľuďoch a pri ľuďoch, ktorí už Covid prekonali, imunitný systém reaguje už krátko po kontakte s vírusom a symptómy tak nastupujú skôr, ako vyjde pozitívny výsledok testu.“

Je to dôsledok toho, že očkovaním posilnený imunitný systém reaguje na vírus veľmi rýchlo, dodáva ministerstvo na sociálnej sieti a pridáva prehľadnú infografiku, v ktorej znázorňuje infekčnosť a čas, kedy PCR a AG testy zachytia pozitivitu. 

Vláda aj napriek intenzívnej štvrtej vlne pandémie uvoľňuje opatrenia

Úrad verejného zdravotníctva upraví vyhlášky, opatrenia budú o niečo miernejšie ako doteraz. Od 15. februára budú všetky maloobchodné prevádzky fungovať v režime základ. Doteraz mohli pre nezaočkovaných bez testu fungovať len vybrané prevádzky. 

Domov
Zdieľať
Diskusia