Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. januára 2022, 12:42
Čas čítania 1:24
Daniel Mikolášik

„Pekne som vás nachytal, veľká hanba,“ vysmial sa Boris Kollár Blanárovi, ktorý nevedel odpovedať na otázky o zmluve s USA

POLITIKA BORIS KOLLÁR OBRANNÁ DOHODA S USA
Uložiť Uložené

Podľa Borisa Kollára je vidieť, že podpredseda Smeru zmluvu poriadne ani nečítal.

Opozičná strana Smer-SD trvá na tom, že obranná zmluva s USA je nepotrebná, uviedol v diskusnej relácii TA3 V politike podpredseda Smeru Juraj Blanár. Dodal, že nesúhlasia s príchodom tisícov vojakov NATO na Slovensko.

„Obranná zmluva s USA je nepotrebná a aktuálne priam až nebezpečná,“ povedal Blanár a dodal, že príchod amerických vojakov by zabezpečil zbytočnú eskaláciu aktuálneho rusko-ukrajinského konfliktu. Podľa jeho slov by sa Severoatlantická aliancia do tohto konfliktu nemala zapájať vzhľadom na to, že Ukrajina nie je členom NATO.

Poslanec Juraj Blanár.
Poslanec Juraj Blanár. Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Predseda strany Sme rodina a šéf parlamentu Boris Kollár, naopak, zopakoval, že súhlasí s nasadením vojakov NATO na Slovensku. „Pokiaľ by nám prišlo pomôcť tisíc Čechov alebo ‚Litovcov‘, nemám s tým problém.“

Kollár v relácii konfrontoval Blanára s tým, na ktorej konkrétnej strane v zmluve s USA sa píše o tom, že k nám Spojené štáty americké prinesú jadrové zbrane, čo mnohí lídri z opozície často opakujú. Juraj Blanár však nedokázal odpovedať, čo Borisa Kollára rozosmialo. „Pekne som vás chytil na tých jadrových zbraniach, veľká hanba,“ vysmial sa Blanárovi.

kollár boris
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Predseda NR SR k tomu dodal, že podľa neho je vidieť, že podpredseda Smeru zmluvu poriadne ani nečítal. Blanár argumentoval, že sa v nej píše o nebezpečnom materiáli, no Kollár reagoval, že každý zbraňový systém, ktorý sa zavádza na stíhačky F-16, je nebezpečný materiál, no nie sú to jadrové zbrane.

Odporúčané
Dcéra Borisa Kollára odchádza do Indie za frajerom: Jeho dom má 70-členný personál, súkromný wellness, kurty aj kino (Rozhovor) Dcéra Borisa Kollára odchádza do Indie za frajerom: Jeho dom má 70-členný personál, súkromný wellness, kurty aj kino (Rozhovor) 28. marca 2024, 12:30

O obrannej zmluve počas vlády Roberta Fica a neskôr aj Petra Pellegriniho rokoval aj Smer, no Blanár v relácii skonštatoval, že zmluva vtedy bola v inom znení. Ako príklad uviedol, že USA nežiadali na území Slovenska základne.

Strana Sme rodina sa podľa Kollára nezhoduje na tom, či všetci jej členovia budú v parlamente hlasovať za zmluvu s USA. Podľa jeho slov za ňu nezahlasujú „traja, štyria, možno piati“ poslanci Sme rodina. Ostatní zahlasujú, keď si strana vyjasní niekoľko vecí, ako napríklad to, aby bez schválenia NR SR neprišiel ani jeden vojak alebo aby na Slovensko nedoviezli jadrové zbrane.

Obranná zmluva s USA by umožnila americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Platiť by mala desať rokov. Potom zostáva platná alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

Domov
Zdieľať
Diskusia