Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. januára 2022 o 11:32
Čas čítania 1:00
Eduard Starkbauer

Stovky umučených a popravených španielskych čarodejníc dostali symbolickú milosť

NEWS SÚDY
Uložiť Uložené

Katalánsky regionálny parlament omilostil vyše 700 žien stovky rokov po ich neoprávnenej a bolestivej smrti.

Regionálny parlament v španielskom Katalánsku udelil podľa Vice News milosť vyše 700 ženám, ktoré medzi 15. a 18. storočím úrady obvinili z čarodejníctva. V stanovisku, ktoré predchádzalo symbolickému rozhodnutiu, členka ľavicovej parlamentnej strany Esquerra Jenn Díazová vyhlásila: „My všetky sme dedičky čarodejníc, travičiek aj liečiteliek. Dnes nás nazývajú ‚feminazi‘. Podobnosť medzi honom na čarodejnice a vraždami žien je zrejmá. Požadujeme nápravu a oficiálne uznanie toho, že minulosť nie je taká vzdialená, ako by sa mohlo zdať.“

Katalánsky parlament odsúhlasil vyjadrenie milosti v pomere hlasov 114 : 21, keď proti hlasovali konzervatívna Ľudová strana a krajne pravicové zoskupenie Vox. K podobnému oneskorenému omilosteniu prišlo v rámci Európy aj vo Švajčiarsku, kde dokonca z rozpočtu vyčlenili sumu 120 000 frankov na divadelnú inscenáciu, ktorá si mala pripomenúť život poslednej európskej zabitej čarodejnice spred 200 rokov.

Odporúčané
Čarodejnice vraj žijú v odľahlých dedinách dodnes: Vydali sme sa po ich stopách na Oravu a Liptov Čarodejnice vraj žijú v odľahlých dedinách dodnes: Vydali sme sa po ich stopách na Oravu a Liptov 23. januára 2022 o 14:30

Nórsko v roku 2011 odhalilo pamätník Steilneset venovaný pamiatke 91 žien popravených za čarodejníctvo po procese v roku 1621. Katalánsky parlament sa okrem vyjadrenia milosti zaviazal podniknúť vedecký výskum o životoch zabitých „čarodejníc“ a miestne obce vyzval na zváženie premenovania ich ulíc po týchto nevinných obetiach.

Nórsky pamätník zavraždeným čarodejniciam.
Nórsky pamätník zavraždeným čarodejniciam. Zdroj: Facebook/Visit Northern Norway

Procesy s údajnými čarodejnicami prebiehali aj na Slovensku a známe sú predovšetkým prípady z Oravy v 17. a 18. storočí. Príbehy o pôsobení čarodejníc dodnes tvoria súčasť ľudových povier a rozprávaní. Na prípadné administratívne uznanie nespravodlivých a vykonštruovaných procesov si však ešte musíme počkať.

Domov
Zdieľať
Diskusia