Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. januára 2022, 9:42
Čas čítania 0:39
Martin Adam Pavlík

Američania chcú z Ukrajiny údajne od pondelka evakuovať niektorých diplomatov a ich rodiny. Majú strach o ich bezpečnosť

Američania chcú z Ukrajiny údajne od pondelka evakuovať niektorých diplomatov a ich rodiny. Majú strach o ich bezpečnosť
Zdroj: TASR/Martin Baumann
POLITIKA RUSKO UKRAJINA USA
Uložiť Uložené

Situácia na Ukrajine sa vyhrocuje, Amerika promptne reaguje.

Hroziaca vojna na Ukrajine znepokojuje nielen okolité štáty, ale celý svet, keďže podobný typ konfliktu by mal vplyv na nás všetkých. Podľa BBC americké veľvyslanectvo v ukrajinskej metropole Kyjev požiadalo rezort diplomacie USA, aby schválil odchod všetkých jej zamestnancov, ktorí nie sú nevyhnutne potrební na fungovanie ambasády, a ich rodinných príslušníkov.

Evakuácia by sa údajne mala začať už na budúci týždeň. Informáciu priniesol zdroj blízky ukrajinskej vláde. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj o tejto záležitosti už vraj hovoril s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom a povedal mu, že ak by Spojené štáty podnikli taký dramatický krok, bola by to prehnaná reakcia. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj.
Ukrajinský prezident Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj. Zdroj: TASR/AP


Ako ďalej píše CNN, americké ministerstvo odmietlo komentovať súkromné ​​diskusie a tvrdí, že rozhodnutia o zámorských zamestnancoch sú založené na jedinom kritériu, ktorým je bezpečnosť a ochrana Američanov.

Vláda USA zároveň plánuje v najbližších dňoch presunúť na Ukrajinu rôzne zbrane a muníciu. Piatkové rokovania americkej vlády s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom nepriniesli nové výsledky, hoci sa obe strany dohodli, že budú pokračovať v diplomatických rokovaniach.

Domov
Zdieľať
Diskusia