Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. januára 2022, 21:52
Čas čítania 1:14
Eduard Starkbauer

Vojenské manévre pokračujú v Rusku aj na Ukrajine. Stretnutie lídrov diplomacie USA a Ruska zásadné zmiernenie napätia neprinieslo

Vojenské manévre pokračujú v Rusku aj na Ukrajine. Stretnutie lídrov diplomacie USA a Ruska zásadné zmiernenie napätia neprinieslo
Zdroj: TASR/AP Photo/Andriy Dubchak
NEWS RUSKO UKRAJINA
Uložiť Uložené

Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken svojmu ruskému kolegovi Sergejovi Lavrovovi naznačil, že v prípade invázie na Ukrajinu musí počítať s adekvátnou reakciou.

Na stretnutí s Antonym Blinkenom v Ženeve predstavil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov rovnaké podmienky ultimáta, aké ruská diplomacia presadzuje už dlhodobo. Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken na revanš zopakoval stanovisko USA o adekvátnej reakcii USA.

Lavrov
Zdroj: AP Photo/Alex Brandon, Pool

Podľa Denníka N neprinieslo stretnutie diplomatov nič nové, keďže obaja len predstavili dobre známe a nezosúladiteľné základné stanoviská svojich krajín. Lavrov oficiálne vylúčil zámer vojenského útoku na Ukrajinu a Blinken pri eventualite jeho uskutočnenia prisľúbil vojenskú pomoc napadnutej krajine.

Veľká Británia, jeden z dôležitých predstaviteľov NATO, dnes na územie Ukrajiny poslala 30 elitných vojakov a 2 000 kusov protitankových zbraní. Sky News hovorí o preventívnych opatreniach, ktorých súčasťou majú byť aj intenzívne prelety predstaviteľov britských leteckých síl.

Ukrajinský vojak v Mariupole.
Ukrajinský vojak v Mariupole. Zdroj: Getty Images

Prítomnosť západných síl v regióne posilňuje aj Kanada, ktorá do Čierneho mora vyslala vojenskú loď. Informáciu potvrdil premiér Justin Trudeau, ktorý však pre National Observer neobjasnil, či plánuje počet prítomných kanadských vojakov na Ukrajine zvýšiť zo súčasného počtu 200. Potvrdil však, „že ukrajinský ľud budeme naďalej podporovať na mnohých úrovniach“.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Do vôd Čierneho mora vyslalo ešte včera svoju vojnovú loď aj Španielsko. Počas návštevy Washingtonu sa španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares vyjadril, že v prípade napadnutia Ukrajiny by jeho krajina svoju vojenskú podporu ešte zvýšila.

Podľa informácií TVP World bude Španielsko všetky kroky konzultovať a synchronizovať s postupom Európskej únie. Albares podmienky mierového ultimáta zo strany Ruska označil za neakceptovateľné a povedal: „Nesmieme pripustiť návrat do minulosti definovanej sférami vplyvu, ktoré obmedzovali národné suverenity.“

Rusko
Zdroj: AP Photo/Vitaliy Timkiv

Pripomeňme, že Rusko ešte vo štvrtok oznámilo aktiváciu dodatočných 10 000 vojakov, 140 bojových a zásobovacích lodí a 50 lietadiel. Ruské ministerstvo obrany v stanovisku pre štátnu tlačovú agentúru TASS hovorilo o rutinnom a plánovanom vojenskom cvičení.

The Newsweek si všíma, že oznámenie cvičenia prišlo bezprostredne po stredajšom varovaní prezidenta USA Joea Bidena, že akokoľvek malý vpád ruských vojsk na ukrajinské teritórium sa stretne s adekvátnou odozvou USA a ich spojencov.

Domov
Zdieľať
Diskusia