Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. januára 2022, 13:30
Čas čítania 4:05
Viktor Kniš

Prečo skončil Norbert Bödör opäť v putách? Je to hanba pre Slovensko, reaguje na zadržanie oligarchu Saková z Hlasu-SD

NEWS NORBERT BÖDÖR
Uložiť Uložené

Norbert Bödör je obvinený vo viacerých kauzách, v dvoch z nich dokonca čaká na hlavné pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde.

Norberta Bödöra prepustil Najvyšší súd na slobodu vo štvrtok popoludní, o piatej podvečer už TV Markíza a Aktuality informovali, že sa opäť nachádza v budove policajného prezídia v Bratislave. Po výsluchu si ho policajti Národnej kriminálnej agentúry nechali v cele predbežného zadržania a vyšetrovateľ NAKA už požiadal prokurátora, aby podal na Špecializovanom trestnom súde žiadosť o vzatie Bödöra do väzby. Pôvodne bol vo väzbe v súvislosti s kauzou Dobytkár.

„V tejto chvíli môžeme potvrdiť, že vyšetrovateľ NAKA zadržal Norberta Bödöra obvineného v inej trestnej veci. Zatiaľ nie je možné poskytnúť viac informácií,“ informovala polícia.

Oligarchu z Nitry opätovne zadržal v súvislosti s kauzou Valčeky. Obvineniam čelí tiež v kauzách Očistec a Dobytkár, kde sa má začať súdny proces vo februári tohto roka.

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo polícia opäť zadržala Norberta Bödöra a kto sa v tejto kauze priznal.
  • V akých ďalších kauzách je podnikateľ z Nitry obžalovaný.
  • Ako Bödöra bránia Saková a Fico.
  • Aké styky s Bödörom už Robert Fico priznal.
Norbert Bodor
Zdroj: TASR

Kauza Valčeky

Hovorkyňa Andrea Dobiášová z Prezídia Policajného zboru potvrdila, že štvrtkové zadržanie vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry súvisí s obavou, že by mohol obvinený Norbert Bödör ovplyvňovať svedkov a pokračovať v trestnej činnosti.


Kauza Valčeky sa podľa medializovaných informácií týka ekonomickej trestnej činnosti v súvislosti s fiktívnymi dodávkami ocele.

Ide o kauzu, kde je podnikateľ z Nitry obvinený z korupcie. Spolupracujúci obvinený Bernard Slobodník vypovedal, že ho Norbert Bödör podplatil sumou 50-tisíc eur.

Odporúčané
Hotel spájaný s Bödörom, kde prespával Fico, má nového majiteľa. Je ním bývalý zamestanec, ktorý z neho vyhodil novinárov Hotel spájaný s Bödörom, kde prespával Fico, má nového majiteľa. Je ním bývalý zamestanec, ktorý z neho vyhodil novinárov 15. januára 2021, 12:54

Bývalý riaditeľ Národnej jednotky finančnej polície Slobodník údajne zobral peniaze za to, aby ututlal kauzu týkajúcu sa rodinného príslušníka exministra Petra Žigu obvineného v inej kauze.

Proti Bödörovi svedčia viacerí

NAKA ešte v septembri 2021 obvinila Štefana Žigu (vzdialeného príbuzného exministra Petra Žigu z Hlasu-SD) a súd ho následne zobral do väzby. 

Ešte v roku 2016 sa údajne stretli viacerí policajní funkcionári vrátane dnes už spolupracujúceho obvineného Bernarda Slobodníka spoločne so Žigovcami aj s nitrianskym podnikateľom Bödörom v bratislavskom hoteli Aston, kde sídli spoločnosť Taper. Stretnutie údajne inicioval Tibor Gašpar. 

Na tomto stretnutí sa vraj všetci oboznámili s problémom, ktorý sa týkal možného karuselového podvodu, do ktorého sa zapojila aj jedna z firiem Štefana Žigu. 

„V deň stretnutia mi pán Gašpar uviedol, že máme ísť na určitú hodinu, myslím, že to bolo doobeda, do hotela Aston v Bratislave. Mali sme ísť do dvora k zadnému vchodu... Vtedy mi uviedol, že tam bude aj pán minister Žiga. Prišli sme služobným motorovým vozidlom na určenú adresu, pri zadnom vchode nás čakal pán Bödör, neviem, či aj s vodičom, to si presne nepamätám. Vyšli sme výťahom na tretie alebo štvrté poschodie tohto hotela. Na ľavej strane chodby boli presklené dvere, ktoré nám otvoril, a vstúpili sme do takej kancelárie, zasadačkovo zariadenej, kde usadili mňa, pána Kučerku a Bödör sa kamarátsky zvítal s pánom ministrom Žigom,“ vypovedal podľa Topiek Slobodník.

Odporúčané
Štedrý večer vo väzbe: Bude kapustnica, filé a výnimočne telka do polnoci Štedrý večer vo väzbe: Bude kapustnica, filé a výnimočne telka do polnoci 24. decembra 2020, 9:30

Následne sa údajne uskutočnilo aj ďalšie stretnutie, ale už bez policajného exprezidenta Tibora Gašpara. Tam vraj oligarcha bývalému funkcionárovi NAKA Slobodníkovi navrhol, aby prípad vyriešil v prospech Štefana Žigu za finančnú odmenu.

Dvadsaťpäťtisíc údajne zaplatil Bödör práve Slobodníkovi a ďalších 25-tisíc policajtovi Kučerkovi, voči ktorému rovnako v rámci akcie Judáš vzniesli obvinenie. K úplatkom nielen v tejto kauze sa už obaja priznali. 

Slobodník
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Bödöra čakajú dlhé dni na lavici obžalovaných

Oligarcha z Nitry Norbert Bödör zároveň čelí obvineniu v kauze Dobytkár, ktorá sa týka údajných podvodov s agrodotáciami a prania špinavých peňazí. Vplyvný podnikateľ v bezpečnostných službách bol údajne súčasťou výpalníckej schémy, v rámci ktorej časť peňazí od žiadateľov o dotácie smerovala k funkcionárom Pôdohospodárskej platobnej agentúry. V tejto kauze už prokurátor podal obžalobu a čoskoro sa Bödör a ďalší postavia pred Špecializovaný trestný súd. 

Obžalovaný nitriansky podnikateľ mal podľa prokurátora peniaze z jednotlivých úplatkov za eurofondové projekty odovzdať v hotovosti ďalšiemu človeku v schéme, ktorý to však popiera. Aktuality upozorňujú, že priame dôkazy a priami svedkovia v tejto trestnej veci zatiaľ chýbajú. 

Odporúčané
Bödörove „teambuildingy” vo vinici Radošina: Vždy tam vraj chodili aj Dušan Kováčik a Robert Kaliňák Bödörove „teambuildingy” vo vinici Radošina: Vždy tam vraj chodili aj Dušan Kováčik a Robert Kaliňák 7. decembra 2020, 18:33

Ďalšou veľkou kauzou je Očistec, ktorú vyšetrovatelia uzavreli za 12 mesiacov. Celkovo v nej obžalovali 11 ľudí, Norbert Bödör spoločne s Tiborom Gašparom bol vraj hlavou údajnej organizovanej skupiny, ktorá vraj pracovala s cieľom získať vlastný ekonomický prospech, ale aj s cieľom udržať pri moci politickú stranu Smer-SD. Takto opísal hlavné dôvody fungovania údajného gangu vysokopostavených policajtov jeden z jeho členov Ľudovít Makó. Viac o kauze Očistec sa dozvieš v tomto vlákne

Známe sú aj aktivity údajnej skupiny, ktoré sa týkajú sledovania v tom čase opozičných politikov Igora Matoviča alebo Daniela Lipšica.

Prípad Očistec sa dostane pred Špecializovaný trestný súd, keď si pridelený senát naštuduje spis, ktorý má takmer 19-tisíc strán. Prípad pridelili sudcovi Michalovi Trubanovi, ktorého meno sa už v súvislosti s Norbertom Bödörom skloňovalo. Keď Truban prvýkrát rozhodoval o väzbe pre podnikateľa z Nitry, uveril jeho verzii, že keď predával časť firmy Bokran za 16 miliónov eur novému majiteľovi a ten ju následne predal za 1 000 eur, všetko bolo v poriadku. Až Najvyšší súd vtedy poslal Bödöra do väzby. 

Odporúčané
Prečo obžalovali Bödörovo komando s Gašparom a spol.? Lipšicova prokuratúra spomína aj ďalšieho nominanta Smeru Prečo obžalovali Bödörovo komando s Gašparom a spol.? Lipšicova prokuratúra spomína aj ďalšieho nominanta Smeru 28. decembra 2021, 16:24

Norbertovi Bödörovi kryjú chrbát Saková aj Fico

Za Hlas-SD sa oligarchu z Nitry zastala bývalá ministerka vnútra Denisa Saková, ktorá tvrdí, že opätovné zadržanie Bödöra je „veľmi veľká hanba pre Slovensko“. Upozornila na to, že obvinení vo viacerých trestných veciach sú obeťami reťazenia väzby, s ktorým má vraj problém celá Európska únia. 

Dlhodobo bráni Norberta Bödöra aj Robert Fico, ktorý ho po novom označuje za podnikateľa spájaného s opozíciou. Šéf Smeru vystúpil po boku advokátov obžalovaného podnikateľa, aby ich podporil, keď podávali trestné oznámenie na sudcov Najvyššieho súdu SR, ktorí odmietli rozhodovať o predĺžení väzby pre zaujatosť. Podľa Fica bolo totiž jasné, že ho musia aj na základe konštatovania Ústavného súdu SR o porušení práv prepustiť na slobodu. Podľa Roberta Fica je Norbert Bödör politický väzeň. 

Z nahrávok z chaty pri Leviciach vyplýva, že šéf Smeru je blízkym priateľom podnikateľa Miroslava Bödöra, ktorý je otcom trestne stíhaného Norberta Bödöra. Bezpečnostná firma Bonul, ktorú Bödörovci vedú, získala za vlád Smeru zákazky za desiatky miliónov eur. 

Odporúčané
Lojalita, rodinkárstvo a vzťah so Smerom-SD. Takto popisuje priamy účastník fungovanie Bödörovej zločineckej skupiny Lojalita, rodinkárstvo a vzťah so Smerom-SD. Takto popisuje priamy účastník fungovanie Bödörovej zločineckej skupiny 7. decembra 2020, 12:55

Keď sa na konci roka 2020 čiastočne priznala Monika Jankovská, Fico prvýkrát priznal, že Bödör mladší bol za ním osobne v sídle Smeru. „Nevylučujem, že pán Bödör mohol byť v Smere, pretože sme spolupracovali s touto veľkou súkromnou bezpečnostnou službou v minulosti, pokiaľ išlo o poskytovanie služieb na veľké podujatia,“ reagoval vtedy Fico.

Domov
Zdieľať
Diskusia