Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. decembra 2020, 9:30
Čas čítania 4:52
Viktor Kniš

Štedrý večer vo väzbe: Bude kapustnica, filé a výnimočne telka do polnoci

Štedrý večer vo väzbe: Bude kapustnica, filé a výnimočne telka do polnoci
NEWS MARIAN KOČNER NORBERT BÖDÖR TIBOR GAŠPAR
Uložiť Uložené

Rok 2020 priniesol akcie Búrka, Víchrica, Judáš, Božie mlyny a Očistec, v rámci ktorých sa do väzby dostali aj tí, ktorých sme dlho pozorovali v médiách ako najvyšších ochrancov zákona na Slovensku.

Rok 2020 je výnimočný aj pre Zbor verejnej a justičnej stráže, ktorému pribudlo hneď niekoľko prominentných väzňov. Marian Kočner už Vianoce vo väzbe zažil pred rokom, Norbert Bödör, Monika Jankovská, Tibor Gašpar, Milan Lučanský, Dušan Kováčik, Jaroslav Haščák, Zoroslav Kollár a mnoho ďalších však zažíva prvý Štedrý deň na mieste, kde sa tradície dodržiavajú skôr z povinnosti. 

Podľa vyšetrovateľov mnohým pretekali cez ruky desiatky až stovky tisíc eur, ktoré mohli byť použité v rámci korupčnej  trestnej činnosti. Ak by sa podozrenia potvrdili, vyplývalo by z toho, že si v minulosti užívali viac luxusu, na aký mali nárok.

Teraz ich čaká presný opak. Budíček, raňajky, osobné voľno, obed, spoločenské hry, Štedrovečerná večera a sledovanie televízie výnimočne do polnoci.

Odporúčané
Hacienda pri Martine, luxusná chata vo Valčianskej doline a apartmán na Floride. Ako sa Lučanský dostal k majetkom a do väzby Hacienda pri Martine, luxusná chata vo Valčianskej doline a apartmán na Floride. Ako sa Lučanský dostal k majetkom a do väzby 20. decembra 2020, 9:34

Naviac, svojich blízkych neuvidia osobne ani na chvíľu.  „Nemôžu objať a navštíviť svojich blízkych alebo aspoň na malú chvíľku sa vidieť pri návšteve, pretože aj naďalej platí zákaz realizácie návštev v ústavoch pre všetkých obvinených a odsúdených,“ uvádza Zbor väzenskej a justičnej stráže v súvislosti s opatreniami. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako bude vyzerať tohtoročné menu pre väzňov
  • Prečo nie je vylúčené, že sa niektorí majetnejší väzni môžu mať v zariadeniach ZVJS lepšie
  • Aké voľnočasové aktivity môžu väzni počas sviatkov vykonávať
  • Prečo sa väzni tešia na to, kedy ich prepustia alebo odsúdia
Monika Jankovská
Monika Jankovská Zdroj: TASR/Ján Krošák

Najťažšie je nevedieť, koľko takých Vianoc ešte zažijú

Slovák Robert strávil vo vyšetrovacej väzbe v Prešove uplynulé Vianoce. „Najťažšie na tom bolo to, že človek nie je s rodinou. Nevedel som ešte ani, koľko rokov vo väzení budem musieť byť, teda, mal som v hlave kaleráby,“ uviedol pre Refreseher respondent, ktorého zadržali kvôli drogovej trestnej činnosti.  

Odporúčané
Ak Kočnerovi nechutili palacinky, mohol sa sťažovať vyššie: takto fungujú jedálne v slovenských väzniciach Ak Kočnerovi nechutili palacinky, mohol sa sťažovať vyššie: takto fungujú jedálne v slovenských väzniciach 1. decembra 2023, 18:30

Podľa Roberta väčšina väzňov robí všetko pre to, aby Vianoce vyzerali ako každý iný deň v zariadení. „Celý deň som sedel na izbe spolu s ďalšími piatimi ľuďmi a toaletou priamo na „izbe”. Najväčším pozitívom bolo jedlo a taktiež ľudskosť od bacharov, že nám nechali dlhšie pustenú TV,“ zaspomínal si Robert na Štedrý deň v prešovskom zariadení. Rovnaké pozitívna zažil aj na Nový rok. „K tomu som cez malú škárku občas videl ohňostroj,“ dodáva.

Aj ďalší väzni nám potvrdili teóriu o tom, že je lepšie si počas Vianoc nepripúšťať, čo sa deje za múrmi zariadenia. 

Respondent, ktorý si neželal byť menovaný, zažil väzbu v Nitre. „U nás na cele sme si jasne povedali, že žiadne ozdoby a žiadne sentimenty, proste deň prebehne ako každý iný, a tak sa aj nastavíme v hlavách,“ povedal Refresheru väzeň, ktorý bol väzobne stíhaný za ublíženie na zdraví. „Čo sa týka jedla, tak klasika, filé, cibuľový šalát, šošovicová polievka, mandarínka,“ dodal. 

Tretí Slovák Billy si odsedel 26 mesiacov za drogovú trestnú činnosť vo väznici v Dubnici nad Váhom. Najviac ho na Štedrý deň potešilo, že nemusel ísť do práce, kde pracoval od pondelka do piatku za 20 eur mesačne ako krajčír, keďže mal pohľadávky. 

Odporúčané
Bödörove „teambuildingy” vo vinici Radošina: Vždy tam vraj chodili aj Dušan Kováčik a Robert Kaliňák Bödörove „teambuildingy” vo vinici Radošina: Vždy tam vraj chodili aj Dušan Kováčik a Robert Kaliňák 7. decembra 2020, 18:33

Aký Štedrý deň zažijú prvýkrát Monika Jankovská, Norbert Bödör, Dušan Kováčik či Jaroslav Haščák? Privilégiá nie sú vylúčené

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 92708 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo existuje podozrenie, že by niektorí majetnejší väzni mohli byť privilegovaní
  • Ako bude vyzerať Štedrovečerná večera v slovenských väzniciach
  • Ako si na večeru 24. decembra spomínajú trestaní Slováci, ktorí ju zažili
  • Aký voľnočasový program ZVJS pre väzňov pripravil
Domov
Zdieľať
Diskusia