Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. decembra 2020, 9:34
Čas čítania 8:39
Vladimíra Púpavová

Hacienda pri Martine, luxusná chata vo Valčianskej doline a apartmán na Floride. Ako sa Lučanský dostal k majetkom a do väzby

Hacienda pri Martine, luxusná chata vo Valčianskej doline a apartmán na Floride. Ako sa Lučanský dostal k majetkom a do väzby
Zdroj: REFRESHER/eReport
REFRESHER NAKA ROBERT KALIŇÁK
Uložiť Uložené

Majetok bývalého šéfa polície púta pozornosť médií už roky. REFRESHER našiel jeho rekreačnú chatu vo Valčianskej doline, ktorá je blízko jeho luxusnej vily v Bystričke. Zistili sme aj to, ktorých nehnuteľností sa už zbavil a ako to bolo s Floridou.

Milan Lučanský odpovedá na otázky médií.
Milan Lučanský odpovedá na otázky médií. Zdroj: TASR

Milan Lučanský mal v minulosti veľmi dobrú povesť policajta, ktorý dosahoval vynikajúce výsledky. Darilo sa mu za vlády Mikuláša Dzurindu, Roberta Fica aj Petra Pellegriniho. Do policajného zboru nastúpil tesne po Nežnej revolúcii, začiatkom roku 1990. O deväť rokov neskôr mu už pribudli výložky kapitána.

Odporúčané
Nominant Smeru Milan Lučanský mal zobrať viac ako 500 000 eur na úplatkoch v čase, keď bol policajným prezidentom Nominant Smeru Milan Lučanský mal zobrať viac ako 500 000 eur na úplatkoch v čase, keď bol policajným prezidentom 3. decembra 2020, 17:07

V roku 2006 ho opäť povýšili na podplukovníka a pre kariérny postup si Lučanský spravil aj vysokú školu. Kariérne sa vypracoval na post šéfa Úradu boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK) v Banskej Bystrici. Úrad bol predchodcom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Dobré meno si Lučanský vybudoval najmä v prípade mafiána Mikuláša Černáka, kde si spolu s ex-riaditeľom ÚBOK Ivanom Ševčíkom a svojím bývalým zástupcom Jozefom Mičietom pripísali zásadné zásluhy.

Milan Lučanský v teréne.
Milan Lučanský v teréne. Zdroj: TASR

V roku 2008 sa stal obľúbencom ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý ho povýšil na plukovníka. „Nikdy som nemal pochybnosti o profesionalite pána Lučanského. Je to jeden z najskúsenejších policajtov vôbec, ktorý má obrovské množstvo zásluh. Nielen on sám, ale aj s celým svojím tímom, rozbehol seriózny boj s mafiou. Nie s nejakými bielymi goliermi, ktorí tu a tam ukradnú nejakú DPH-čku. Ale v časoch, keď sa naozaj strieľali, nielen páchatelia, ale aj svedkovia a aj policajti, sa ako jeden z mála proti tejto násilnej mafii postavil,“ hovorí pre REFRESHER Robert Kaliňák. Ten tvrdí, že práve vďaka Lučanskému boli „v podstate všetky takéto skupiny zlikvidované“.

Prípad: Spišiak vs. Lučanský

Zlom v jeho kariére nastal v roku 2010. Za vlády Ivety Radičovej nastúpil na post policajného prezidenta Jaroslav Spišiak. Spišiakovi sa nepozdával prístup Lučanského k prípadu mafiána Karola Mella, ktorý bol obvinený z objednávky vraždy. Mello mal údajne dať zastreliť v roku 2004 v Moste pri Bratislave dvoch civilistov. Karol Mello nebol ani po šiestich rokoch zadržaný a Spišiak za to vinil Lučanského tím.

Odporúčané
Jeden z najbohatších Slovákov skončil v putách. Sláva a pád Jaroslava Haščáka Jeden z najbohatších Slovákov skončil v putách. Sláva a pád Jaroslava Haščáka 1. decembra 2020, 21:29

A tak Lučanského, Ševčíka a Mičietu odvolal z funkcií. Lučanský po odvolaní, vystúpil na vlastnú žiadosť z policajného zboru. Odvolaní policajti tvrdili, že Spišiak krokom ospravedlňoval „politické čistky“ a zažalovali ho. Nakoniec sa na súde dohodli na zmieri a obe strany sa zaviazali, že už nebudú pre médiá prípad komentovať. 

Milan Lučanský.
Milan Lučanský. Zdroj: TASR

Karola Mella krátko po odvovalí Lučanského, Ševčíka a Mičietu zadržali. Spišiak to vtedy pre média komentoval len stručne: „Kým oni boli policajtmi, Mello bol sústavne na úteku. Keď odišli, podarilo sa nám ho zadržať.“ Mello o pár mesiacov ušiel na Belize.

Jachta aj Kaliňákove narodeniny

Medzi rokmi 2010 až 2012 sa zdalo, že Milan Lučanský skončil vo výsluhovom dôchodku. „V roku 2011 strávil Lučanský dovolenku v Chorvátsku s priateľmi, medzi ktorými bol prokurátor Peter Šufliarsky i jeho bývalý kolega Jozef Mičieta. Medzi výletníkmi sa objavil aj Jaroslav Matejovský, v minulosti odsúdený vo Švajčiarsku za prevážanie drog,“ upozorňoval týždenník Plus 7 Dní ešte začiatkom roka 2018. Len tak pre zaujímavosť, článok sa z printu nikdy nedostal na web a autor textu po ňom „na vlastnú žiadosť“ odišiel z týždenníka.

Odporúčané
Robert Fico oslavoval narodeniny u Norberta Bödora už pred desiatimi rokmi, tvrdí bývalý generálny prokurátor Robert Fico oslavoval narodeniny u Norberta Bödora už pred desiatimi rokmi, tvrdí bývalý generálny prokurátor 10. decembra 2020, 19:04

Podľa dvoch zdrojov REFRESHERU z prostredia polície sa mal Lučanský údajne zúčastniť v roku 2011 na Kaliňákovej oslave 40. narodenín, kde sa podľa bulvárnych médií malo zabávať aj „150 motorkárov“. „Či bol na mojej oslave? To neviem. Bolo tam veľa ľudí, to neviem. Neboli sme tam šiesti, oslavu som mal v podniku Harley Davidson a ak si dobre pamätám, tak tam boli stovky ľudí a než som sa dostal od podávania rúk a vítania, tak bolo možno desať, možno jedenásť hodín. Takže neviem, kto všetko bol, ale ak tam bol, tak sa veľmi teším, že tam bol. Boli sme vtedy v opozícii, ale neviem, či stihol prísť Milan. Vy viete, či bol, alebo nebol?“ nevedel si spomenúť bývalý minister vnútra. Samotný Lučanský priznal, že si s Kaliňákom tyká.

Keď sa v roku 2012 sa k moci opäť dostal Robert Fico a ministrom vnútra sa stal Robert Kaliňák, Lučanský sa vrátil do policajného zboru, a to rovno na pozíciu prvého viceprezidenta. V roku 2016 sa stal šéfom Sekcie kontroly a inšpekcie ministerstva vnútra, ktorá patrí priamo pod ministra. Mimovládne organizácie preto už roky upozorňujú, že jej chýba nezávislosť a relevancia. Kaliňák však viackrát deklaroval, že polícia je aj napriek tomu nezávislá, „pretože do nej nezasahuje“ a Lučanskému „plne dôveroval“.

Prezident

Milan Lučanský v slávnostnej uniforme.
Milan Lučanský v slávnostnej uniforme. Zdroj: TASR

V roku 2018, po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej a po reorganizácii vlády sa v politických kuloároch špekulovalo, že ak aj odstúpi vtedajší policajný prezident Tibor Gašpar, Smer si presadí na post policajného prezidenta jeho „pravú ruku“ - teda Lučanského. 

Odporúčané
Bývalý funkcionár z NAKA: To, že Milan Lučanský údajne prijal úplatok 510 000 €, ma neprekvapilo (Rozhovor) Bývalý funkcionár z NAKA: To, že Milan Lučanský údajne prijal úplatok 510 000 €, ma neprekvapilo (Rozhovor) 10. decembra 2020, 9:30

Potvrdzuje sa, že na jar 2018 nebol najvážnejší problém výmena jedného človeka v polícii, ale systémové zmeny v obsadzovaní všetkých policajných funkcionárov, ktoré som požadoval a navrhol aj zmenu zákona, na čom však nebol žiadny záujem. S tým súviselo aj moje rozhodnutie odísť z pozície ministra vnútra,“ tvrdí Tomáš Drucker pre REFRESHER. 

Milan Lučanský vo svojej bývalej kancelárii.
Milan Lučanský vo svojej bývalej kancelárii. Zdroj: FB/Milan Lučanský

Napriek tomu sa Lučanský 1. júna 2018 postavil do čela polície. Dvadsať dní po jeho nástupe polícia zatkla Mariana Kočnera. Jedným z jeho prvých zásadnejších oficiálnych krokov bolo odstavenie riaditeľa NAKA Petra Hraška. A na chvíľu to vďaka pomerne intenzívnemu zatýkaniu vyzeralo, že sa polícii „rozviazali ruky“ a spoločnosť sa relatívne upokojila.

Naštvaný Fico aj Kiska

Polícia koncom roka 2019 obvinila aj bývalého premiéra a prezidenta. Fica, keď vo videu obhajoval odsúdeného kotlebovca Milana Mazureka. Obvinili aj exprezidenta Kisku pre daňovú kauzu jeho firmy KTAG. Fico a Kiska políciu kritizovali, no Lučanský im poslal odkaz cez sociálne siete, že „skutok sa stal“. „To, že ma politici volajú každý týždeň do brannobezpečnostného výboru, to mi nevadí. Rád vysvetlím, čomu neporozumeli. Ale nazývať nás ‚policajnou mafiou‘, to je už silná káva,“ rozčuľoval sa vtedy Lučanský.

Odporúčané
Korbačka je opäť na nákupoch. Získal podiely v rakúskej firme, ktorá má budovy aj v Bratislave Korbačka je opäť na nákupoch. Získal podiely v rakúskej firme, ktorá má budovy aj v Bratislave 7. decembra 2020, 20:08

Z opačnej strany bol pod paľbou kritiky verejnosti, keď začiatkom roka 2019 nová ministerka vnútra Denisa Saková (SMER-SD) odobrala spis vyšetrovaciemu tímu vraždy novinára a pridelila ho svojej inšpekcii. „Po vzájomnej dohode s Úradom špeciálnej prokuratúry a Generálnou prokuratúrou bude danú vec vyšetrovať Úrad inšpekčnej služby ministerstva vnútra, aby sa zabránilo prípadnému úniku informácií z vyšetrovacieho spisu a tým možnému mareniu vyšetrovania,“ argumentovala Saková s tým, že reaguje na úniky informácii z vyšetrovania do médií. Lučanský akceptoval rozhodnutie ministerky.

Bývalá ministerka vnútra Denisa Saková a Milan Lučanský.
Bývalá ministerka vnútra Denisa Saková a Milan Lučanský. Zdroj: TASR

Druhým vážnym „prešľapom“ bolo sporné a unáhlené rozpustenie vyšetrovacieho tímu vraždy novinára. Lučanský argumentoval, že keďže prokurátor podal obžalobu, tak procedurálne je to v poriadku.

Po nástupe nového ministra Romana Mikulca opäť dočasne zostal vo funkcii „kvôli spolupráci v boji proti koronavírusu“. Podľa medializovaných informácii to medzi nimi škrípalo a po dvoch mesiacoch Lučanský oznámil, že podal žiadosť o uvoľnenie z funkcie k 31. augustu 2020. „Nemám ich dôveru a oni zase nemajú tu moju. Spolupráca musí byť založená na vzájomnom rešpekte,“ uviedol vtedy vo svojom vyhlásení. Definitívne odišiel do služobného dôchodku, aj keď s naštrbenou povesťou.

Minister vnútra Roman Mikulec a Milan Lučanský.
Minister vnútra Roman Mikulec a Milan Lučanský. Zdroj: TASR

Dlho si ho však neužil. Už 2. decembra zasahovala NAKA v rámci akcie Judáš. Obvinila osem osôb, vrátane Lučanského. Milan Lučanský má byť obvinený z toho, že od augusta 2018 až do konca roka 2019 údajne prijal opakovane 30-tisíc eur každý mesiac. Ešte predtým mal Milan Lučanský údajne opakovane prijať úplatky v rokoch 2014 a 2015. Vypovedali o tom vysokopostavený policajt Norbert Paksi a podnikateľ František Böhm spájaný so skupinou takáčovcov. Celkovo si tak Lučanský údajne mohol prilepšiť o 510-tisíc eur. 

Milan Lučanský počas svojich posledných dní v úlohe policajného prezidenta.
Milan Lučanský počas svojich posledných dní v úlohe policajného prezidenta. Zdroj: TASR

Rekreačná chata vo Valčianskej doline

Práve Lučasného majetok sa v posledných dňoch dostal do centra záujmu. O luxusnej vile, ktorá je reálne zapísaná ako rekreačná chata v Bystričke pri Martine sa dlhodobo vie a bola viackrát medializovaná. No Lučanský má aj ďalšiu rekreačnú chatu. O pár kilometrov ďalej v lyžiarskom centre vo Valčianskej doline.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 92354 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa Milan Lučanský dostal k luxusnej chate vo Valčianskej doline. 
  • Ako to bolo s lukratívnymi pozemkami pri Martine.
  • Ako rodina Lučanských urýchlene zbavila apartmánu na Floride a koľko na ňom zarobila.  
Domov
Zdieľať
Diskusia