Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. decembra 2020, 9:30
Čas čítania 10:36
Jakub Paulík

Bývalý funkcionár z NAKA: To, že Milan Lučanský údajne prijal úplatok 510 000 €, ma neprekvapilo (Rozhovor)

Bývalý funkcionár z NAKA: To, že Milan Lučanský údajne prijal úplatok 510 000 €, ma neprekvapilo (Rozhovor)
Zdroj: TASR – Štefan Puškáš (Ilustračná fotografia)
REFRESHER NAKA PRÁCA POLICAJTA TIBOR GAŠPAR
Uložiť Uložené

O bödörovcoch mali informácie od „nitrianskych zdrojov“, tvrdí bývalý policajný funkcionár Peter Chudý.

Peter Chudý je bývalým policajným funkcionárom, ktorý v zbore odslúžil 30 rokov a do civilu odišiel na pozícii plukovníka. V časoch Úradu boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK) bol riaditeľom na odbore Západ, zatiaľ čo aktuálne väzobne stíhaný bývalý policajný prezident Milan Lučanský riadil odbor Stred.

Neskôr Chudý patril medzi štyroch policajtov, ktorí stáli pri zrode Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Na NAKA pracoval ako zástupca riaditeľa národnej protizločineckej jednotky. Zo zboru odišiel v roku 2019 a začal sa venovať písaniu kriminálnych kníh pod pseudonymom Peter Šloser.

V rozhovore sme sa s ex-funkcionárom polície rozprávali o nedávnych akciách Očistec a Judáš, po ktorých sa do väzby dostali viacerí vysoko postavení členovia polície. Povedal nám o tom, ako na neho tlačil Tibor Gašpar, o „nitrianskych zdrojoch“, od ktorých mala polícia informácie o bödörovcoch, či ako vníma údajný úplatok 510 000 eur pre Milana Lučanského, s ktorým mal kedysi dobrý vzťah.

Chudý sa vyjadril aj k tomu, či podľa neho skončia obvinení funkcionári za mrežami, a prečo sa proti nim nedalo v čase jeho pôsobenia nijak zakročiť. Peter Chudý nám tiež prezradil, že keby sa zmenil zákon, plánuje kandidovať do funkcie policajného prezidenta (poznámka redakcie – v súčasnosti tak môže urobiť iba príslušník zboru).

Odporúčané
Kriminalista Snopko: Sériový vrah zavraždil moju spolužiačku. Muži zabíjajú častejšie, brutálnejšie sú ale ženy (Rozhovor) Kriminalista Snopko: Sériový vrah zavraždil moju spolužiačku. Muži zabíjajú častejšie, brutálnejšie sú ale ženy (Rozhovor) 21. októbra 2019, 14:53
V tomto článku si prečítaš:
  • Aký mal Peter Chudý vzťah s Milanom Lučanským a čo vraví na to, že údajne prijal úplatky vo výške 510 000 eur
  • Ako Peter Chudý reagoval na požiadavku Milana Lučanského, aby odišiel do civilu
  • Akým spôsobom na neho tlačil Tibor Gašpar
  • Či vie o ďalších krivých policajtoch, ktorí sú stále v zbore
  • Ako sa k policajtom dostávali informácie o bödörovcoch od takzvaných „nitrianskych zdrojov“
  • Ako na NAKA prebiehali porady plné falošných úsmevov
Peter Chudý
Peter Chudý Zdroj: Archív – Peter Chudý

V nedeľu večer sme sa dozvedeli, že Špecializovaný trestný súd neprávoplatne rozhodol o väzbe pre bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. Očakávali ste, že sa raz Lučanský ocitne v takejto situácii?

Ja som očakával, že sa v takejto situácii ocitne nielen Lučanský, ale aj Gašpar, Hraško, Krajmer a ďalší moji bývalí kolegovia, ktorých dobehla minulosť. A myslím si, že ešte budú nasledovať ďalší.

Proti Lučanskému vypovedá aj bývalý policajný funkcionár Norbert Pakši. Poznáte sa?Poznáme, samozrejme.

Ako ho vnímate ako funkcionára?

Nora poznám ako milého, tichého a slušného policajta. Takto pôsobil a vystupoval. Skutočne príjemný človek, ktorý sa nevyznačoval žiadnou aroganciou. Keď som sa dozvedel, že ho zadržali, nie že by som tomu nechcel veriť, ale neočakával som to.

Odporúčané
Bývalý člen NAKA: Vyhrážali sa nám, že skončíme zakopaní v Karpatoch. Brali sme to však ako súčasť našej práce (Rozhovor) Bývalý člen NAKA: Vyhrážali sa nám, že skončíme zakopaní v Karpatoch. Brali sme to však ako súčasť našej práce (Rozhovor) 16. marca 2024, 9:30

Skôr by som to tipoval na jeho šéfa Doda Reháka, ktorý bol zadržaný v minulotýždňovej akcii (poznámka redakcie – Jozefa Reháka po akcii Judáš obvinili z prijímania úplatku a založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny). Noro Pakši teda prekvapil určite nielen mňa, ale aj viacerých ďalších policajtov. Hovorí sa, že tichá voda brehy myje. A v jeho prípade to asi platí.

Lučanský vraj bral úplatky až vo výške 510 000 eur. Prekvapilo vás to?

Neprekvapilo. Poviem to na príklade. Ak úradník na STK berie úplatky, nevezme si iba jeden, ale od viacerých ľudí. Nedopustí sa teda iba jedného tohto skutku. Takže ani v prípade v úvodzovkách môjho priateľa Lučanského to tak asi nie je.

Aký ste k nemu mali vzťah?

Keď ešte fungoval ÚBOK (Úrad boja proti organizovanej kriminalite), ako predchodca NAKA (Národná kriminálna agentúra), Milan Lučanský bol riaditeľom na odbore Stred a ja som bol riaditeľom na odbore Západ. Boli sme tým pádom regionálni kolegovia a mali sme dobrý vzťah. Myslím si, že ešte v tej dobe sme mohli mať aj približne rovnaký majetok. V roku 2010 pri výmene vlády sme obaja odchádzali do civilu a dva roky na to sme sa vrátili naspäť.

Vravíte, že ste vtedy mali približne rovnaký majetok. Ako je to teraz?

Ja som so svojím životom spokojný. Mám dom, ktorý postavili moji svokrovci a 13-ročné auto. Nepotrebujem mať tri vozidlá a z toho jeden Mercedes. Ani nehnuteľnosť na Floride, ani vo Valči, ktorá podľa médií Lučanského vyšla od 300 000 do 600 000 eur.

Odporúčané
Zákulisie boja proti zločinu na Slovensku: Ako agenti operujú v kriminálnom prostredí? Exkluzívny rozhovor s bývalým agentom Zákulisie boja proti zločinu na Slovensku: Ako agenti operujú v kriminálnom prostredí? Exkluzívny rozhovor s bývalým agentom 24. mája 2023, 18:00

Lučanský o nehnuteľnosti na Floride povedal, že za takú sumu kúpi aj garsónku alebo niekoľkoizbový byt v Bratislave. A to sú len tie veci, ktoré odhalili médiá. Ale ak začnú vypovedať ďalší ľudia, čo verím, že sa tak stane, tak sa zrejme preukážu aj nejaké jeho ďalšie korupčné škandály.

Ako ste spomínali v našom minulom rozhovore, dlhé roky ste pracovali v kolektíve viacerých krivých policajtov. Cítili ste od nich tlak?

Áno. 1. decembra 2012 vznikla NAKA. Približne po roku existencie som môjmu dôveryhodnému kolegovi povedal, že slúžime mafii. Videli sme, že vysokí funkcionári tlačili na niektorých kolegov – aj na mňa – aby sme odišli z funkcie. Tibor Gašpar so mnou robil niekoľko personálnych rozhovorov.

Odporúčané
Policajt Michal: Vláda si do zboru dosadzuje svojich ľudí, šikana od vedúcich dohnala kolegyňu na psychiatriu (Rozhovor) Policajt Michal: Vláda si do zboru dosadzuje svojich ľudí, šikana od vedúcich dohnala kolegyňu na psychiatriu (Rozhovor) 7. februára 2019, 17:16

Čo vám počas nich hovoril?

Tvrdil mi, že ak neodídem, tak ma odvolajú, vznesú voči mne obvinenie, prevedú ma na inú funkciu a podobne. Dokonca aj spracovali jeden taký návrh. Vtedajšieho šéfa policajných odborov nahovorili, aby sa do toho zapojil. Aj on sa ma snažil presviedčať, aby som odišiel. V mojom prípade takýto tlak trval asi 5 rokov.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 92114 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo Peter Chudy odmietal vyhovieť Tiborovi Gašparovi
  • O tom, že obvinený Peter Hraško bol kedysi slušným policajtom
  • Aká je podľa Chudého šanca, že sa zásahy proti policajným funkcionárom presunú aj na politikov zo SMER-u
  • Či nemôžeme aktuálne zásahy vnímať ako vojnu policajtov
  • Prečo by chcel Peter Chudý kandidovať do funkcie policajného prezidenta
Domov
Zdieľať
Diskusia