Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. januára 2022, 9:54
Čas čítania 0:53
Eduard Starkbauer

Peking v roku 2021 výrazne zlepšil kvalitu ovzdušia. Znížili emisie z dopravy, tovární aj z uhlia

NEWS ČÍNA ŽIVOTNÉ PROSTREDIE
Uložiť Uložené

Hodnoty koncentrácie častíc vo vzduchu ostávajú napriek tomu vyššie, ako odporúča WHO.

Peking splnil v roku 2021 vôbec prvýkrát v histórii tamojšie štandardy čistoty ovzdušia.

Analytik Lauri Myllvirta z centra pre výskum energií a čistého ovzdušia však pre Yale School of Environment varuje, že súčasná úroveň znečistenia ešte stále predstavuje zvýšené zdravotné riziko. „Zlepšenia sú však reálne a sú badateľné v celej priemyselnej zóne Pekingu, ako aj vo zvyšku krajiny.“

Iniciatíva znižovania znečistenia ovzdušia v čínskej metropole sa naštartovala v roku 2014 a v porovnaní s rokom 2013 klesla úroveň znečistenia časticami podľa China Daily o 63 %. Úroveň znečistenia minulý rok dosiahla 33 mikrogramov častíc na kubický meter, čiže o 5 viac, ako je akceptovateľná hodnota určená Svetovou zdravotníckou organizáciou.

Kritické úrovne smogu sa podarilo znížiť vďaka obmedzeniu uhoľných elektrární, dopravných emisií, ale aj presťahovaním mnohých tovární. 

Cestu znižovania emisií si krajina podľa Yale School of the Environment vybrala aj z dôvodu nadchádzajúcich zimných olympijských hier. Plán na uskutočnenie „zelených hier“ prezidenta Xi Jinpinga môže podľa čínskeho ministerstva životného prostredia a ekológie naraziť na sezónny zimný smog z uhoľných elektrární. Čína totiž zatiaľ nedisponuje dostatočnými kapacitami na vykurovanie pomocou obnoviteľných zdrojov.

Domov
Zdieľať
Diskusia