Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
25. decembra 2021, 14:30
Čas čítania 4:56
Kamila Šebestová

Adolf Hitler si dal vyrobiť vianočné gule s hákovým krížom. Takto slávili Vianoce známi diktátori

Adolf Hitler si dal vyrobiť vianočné gule s hákovým krížom. Takto slávili Vianoce známi diktátori
Zdroj: TASR
REFRESHER BIELORUSKO NACIZMUS NEMECKO RUSKO SEVERNÁ KÓREA TALIANSKO VIANOCE VIANOČNÉ SVIATKY
Uložiť Uložené

Pozreli sme sa na to, ako sa piati svetoví diktátori snažili „ukradnúť“ Vianoce. Mnohí z nich ich zneužívali na svoju propagandu alebo ich jednoducho zakázali.

Totalitné režimy majú niečo spoločné. Ich vodcovia majú tendenciu pretvárať dejiny tak, aby im to vyhovovalo. Podobne to je aj s Vianocami. 

Adolf Hitler spravil z kresťanského sviatku velebenie vodcu. Hviezdu na vianočnom stromčeku vymenil za hákový kríž. Podobne to bolo aj s Leninom. Počas jeho éry sa v koledách vynechávali slová Ježiš a Vianoce a nahrádzali sa slovami Lenin a revolúcia. 

Vodca Severnej Kórey Kim Čong-un pre istotu Vianoce zakazuje. Dokonca nariadil, že sa ľudia nemôžu počas týchto dní opiť, smiať alebo oplakávať zosnulých príbuzných. Benito Mussolini sa snažil Vianoce nahradiť škaredou čarodejnicou Befanou. 

Vianoce sú sviatkami radosti a pokoja, no aj účinným nástrojom politickej propagandy. Niektorí svetoví diktátori sa ich báli pre ich kresťanskú tradíciu, iní sa ich snažili od základu zmeniť. Pozreli sme sa na to, ako sa piati svetoví diktátori snažili „ukradnúť“ Vianoce. 

Svastika na vianočných guliach

Nemci mali Vianoce vždy veľmi radi, a preto Adolf Hitler videl ich potenciál. Nacisti ich však museli pretvoriť, ak chceli, aby neniesli kresťanský odkaz. 

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

V prvom rade bolo treba vymazať z povedomia ľudí Ježiša. Ježiš bol totiž Žid, čo absolútne nekorešpondovalo s nacistickou ideológiou. Nacisti chceli, aby Nemci ako spasiteľa vnímali svojho vodcu, nie Krista. Pokúšali sa zmeniť obraz aj o tom, kto nosí darčeky. 

Nemecká verzia Santa Clausa s menom Weihnachtsmann už podľa nich nebola správna, nahradili ju nordickým bohom Odinom. Z Panny Márie s malým Ježiškom sa stala blond matka s dieťaťom, z archanjela Gabriela árijský boh.

Traja králi boli podľa historika Jakuba Drábika nemeckí robotníci a roľníci. Aj hviezdu na vrchole stromčeka Nemci museli vymeniť za hákový kríž. Na príkaz Heinricha Himmlera vyrábali väzni v koncentračnom tábore Dachau vianočné lampáše (Julleuchter), ktoré dostávali za odmenu príslušníci SS. 

„Či už vedome, alebo nie, Vianoce potom trávili so svojimi rodinami pri svetle lampášov vyrobených otrockou prácou ľudí, ktorí už možno ani neboli medzi živými,“ píše historik Jakub Drábik o Vianociach v 40. rokoch. 

Adolf Hitler na vianočnom večierku v roku 1940.
Adolf Hitler na vianočnom večierku v roku 1940. Zdroj: Wikimedia/Bundesarchiv
Odporúčané
Ako prebiehal Hitlerov predvianočný večierok? Historické fotografie ti ukážu Vianoce minulého storočia Ako prebiehal Hitlerov predvianočný večierok? Historické fotografie ti ukážu Vianoce minulého storočia 22. decembra 2020, 15:30

„Žije sa nám veselšie a družnejšie“

Hoci komunistická ideológia bola vzdialená fašizmu, predsa len mali niečo spoločné. Ježiša Krista opäť musel nahradiť politik. Kým v Nemecku v koledách spievali o Hitlerovi, na východnom fronte zatiaľ velebili Lenina, píše denník Pravda.

Vianočné koledy boli zrejme účinným propagačným nástrojom. Stali sa z nich piesne o Leninovi a revolúcii. Veľa Rusov sa však s pozmenenými piesňami nevedelo stotožniť, a tak boľševici museli vianočné sviatky zakázať. Od roku 1929 nemohli Rusi sláviť Vianoce ani narodenie Krista na Prvý sviatok vianočný. 

Stalin však koncoročné sviatky opäť obnovil v roku 1935 so slovami „žije sa nám veselšie a družnejšie“. Vianoce sa podľa portálu Rusyn.sk naďalej nemohli oslavovať, no Rusi mali povolené sláviť aspoň Nový rok. Začali si vtedy dávať darčeky, ktoré „rozdávali“ dedo Mráz a Snehulienka.

Jozef Stalin.
Jozef Stalin. Zdroj: TASR

Podobné snahy mali podľa ruského vzoru komunisti aj na Slovensku, kde chceli vytvoriť predstavu, že namiesto Ježiška rozdáva darčeky dedo Mráz. Loboval zaňho aj predseda československej vlády Antonín Zápotocký v roku 1952. 

Odporúčané
Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) 15. apríla 2024, 14:30

Nastali mnohé prevraty. Aj Ježiško vyrástol, zostarol, narástli mu fúzy a stáva sa z neho dedo Mráz. Nechodí už nahý a otrhaný. Je pekne oblečený, v baranici a kožuchu,“ povedal vo svojom štedrovečernom prejave Antonín Zápotocký. 

Fašistka Befana 

Vládcom totalitného režimu sa podarilo zasiahnuť do Vianoc aj v natoľko veriacej krajine, akou je Taliansko. Vtedajší premiér Benito Mussolini považoval Vianoce za buržoázny sviatok strednej triedy, ktorý sa okrem iného spájal s kresťanstvom. Týmto všetkým pohŕdal. Nepodarilo sa mu úplne zakázať Vianoce, no nariadil médiám, aby sa o nich nijako nezmieňovali, píšu autori v knihe Rome The Second Time

 

„Vianoce nie sú ničím iným než 25. decembrom,“ povedal Mussolini počas Vianoc v roku 1941. „Som človek, ktorý si absolútne nevšíma tieto náboženské výročia.“

Adolf HItler s Benitom Mussolinim.
Adolf HItler s Benitom Mussolinim. Zdroj: flickr/Marion Doss/na voľné použitie

Mussolinimu sa nepáčila ani idea Santa Clausa. V roku 1928 preto uzákonil štátny sviatok Epifania alebo La Befana. Spočíva v tom, že 6. januára príde za deťmi dobrá škaredá čarodejnica Befana a rozdá im darčeky.

Nápad s Befanou si Mussoliniho vláda vymyslela preto, aby nahradila kresťanský sviatok Troch kráľov. Inšpirovali sa pri tom antickými bájami. Befanu podľa portálu OZZY Taliani prezývali aj fašistka Befana.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

„Pre Mussoliniho režim bolo typické používať rímske mýty a symboly na jeho velebenie,“ vysvetlil pre portál OZZY historik Andrea Ungari. „Bolo to súčasťou fašizácie spoločnosti.“

Befana je v Taliansku dodnes obľúbeným sviatkom, bez ktorého si už talianske deti zimu nevedia predstaviť. Nie je úplne jasné, koľko ľudí vie, že vznikla počas fašistického režimu. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Befana (@la.befana.pr)

Krajina, v ktorej nepočuli o Vianociach

Diktátori, bohužiaľ, nie sú záležitosťou minulého storočia. Vo svete ich stále je niekoľko. Jedným z nich je aj vodca Severnej Kórey Kim Čong-un. 

Kim Čong-un.
Kim Čong-un. Zdroj: TASR/AP

V izolovanom totalitnom režime údajne nepoznajú Vianoce. Vodca Severnej Kórey chce, aby ho vnímali ako boha. Preto akékoľvek náboženstvo v krajine potláča. Napriek tomu sú však v krajine údajne stovky kresťanov, ktorí svoju vieru praktizujú v tajnosti. Za slávenie Vianoc by ich totiž v Severnej Kórei mohli aj zabiť. 

„V Severnej Kórei nie sú žiadne Vianoce. Nevedel som, čo to je,“ hovorí 31-ročný utečenec Kang Jimin z KĽDR pre portál Independent

Obyvatelia tejto krajiny podľa neho nevedia, kto je Ježiš alebo Boh. Za bohov považujú rodinu Kim Čong-una. Na Štedrý večer údajne putujú do rodného mesta Kimovej starej mamy, aby si uctili jej pamiatku. Kang Jamin dodáva, že ľudia sa preto v tento deň stretnú a dokonca si vypijú. 

Odporúčané
Rusko verbuje do vojny mužov z Nepálu a Indie. Prídu o peniaze a skončia bojovať na Ukrajine Rusko verbuje do vojny mužov z Nepálu a Indie. Prídu o peniaze a skončia bojovať na Ukrajine 2. apríla 2024, 19:30

Kresťanstvo však má v Severnej Kórei tradíciu. „Pred 60 rokmi to bola veľmi kresťanská krajina. Ľudia nazývali KĽDR Jeruzalemom Východu,“ dodáva utečenec Kang Jamin. 

Zvláštnosťou na tejto krajine však sú vianočné dekorácie. Napriek tomu, že obyvateľom zakazujú sláviť Vianoce, je povolené zdobiť domy svetielkami či dokonca vianočným stromčekom. Podľa viacerých návštevníkov obyvatelia KĽDR ozdoby nechávajú v hoteloch či reštauráciách niekoľko mesiacov. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený North Korea Unreported 📸 (@zoediscovers)

Tento rok obyvateľom vláda navyše zakázala ďalšie množstvo aktivít, keďže sa v Kórei začal 11-dňový štátny smútok za predošlým vodcom Kim Čong-ilom. Kórejci si totiž pripomínajú 10. výročie jeho smrti.

Ľudia sa počas štátneho smútku nesmú smiať, piť alkohol či dokonca nahlas plakať za zosnulými príbuznými. Nemôžu dokonca osláviť ani svoje narodeniny. Za toto všetko im hrozí väzenie. 

V minulosti však došlo aj k horším scenárom. Ak v Kórei prichytili ľudí opitých počas štátneho smútku, zatkli ich a správali sa k nim ako k nepriateľom ideológie. „Takýchto ľudí niekam zobrali a už ich nikdy nikto nevidel,“ dodal anonymný zdroj pre rádio Slobodná Ázia

Lukašenko 

Bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka volajú posledný diktátor Európy. K jeho obľúbeným aktivitám patrí potláčanie slobody slova, prenasledovanie novinárov či zatýkanie politických oponentov. Patrí k politikom, ktorí Vianoce zneužívajú na svoju vlastnú politickú propagandu. 

Odporúčané
Slovenka Lenka dala výpoveď v banke a odišla do Talianska. Domáci mi vyčítali organizovanosť, pitie aperolu nie je žiadnym zvykom Slovenka Lenka dala výpoveď v banke a odišla do Talianska. Domáci mi vyčítali organizovanosť, pitie aperolu nie je žiadnym zvykom 1. apríla 2024, 9:30

„Vianoce budú navždy symbolom víťazstva milosrdenstva a dobra,“ povedal Alexandr Lukašenko rok po tom, čo údajne sfalšoval prezidentské voľby. Dodal, že Vianoce sú tiež nádejou na to, aby ľudia viedli lepší, morálnejší život.

Slová o dobre a milosrdenstve paradoxne povedal muž, ktorý nariadil krvavé zatýkanie ľudí na protestných zhromaždeniach či napádanie novinárov.

Hoci Vianoce sú v Bielorusku povolené, po páde železnej opony zostalo zvykom oslavovať skôr Nový rok. V Bielorusku boli vianočné sviatky počas komunistického režimu zakázané. Podobne ako v Rusku, jeho obyvatelia mohli oslavovať len na Nový rok. Hoci v krajine už nie je komunistický režim, podľa mnohých Bielorusov vláda naďalej potláča náboženskú slobodu jednotlivcov. 

Z Bieloruska prichádzajú znepokojujúce správy o prenasledovaní katolíckych kňazov. Niekoľko z nich vláda zatkla na mierových pochodoch. Podľa portálu Visegrad Insight ich okrem zatknutia vláda mučila za to, že boli súčasťou rímskokatolíckej či gréckokatolíckej cirkvi a zúčastnili sa na protivládnych protestoch. Viacero veriacich sa o politickej situácii aktívne vyjadruje na sociálnych sieťach, čo údajne bieloruskej vláde takisto prekáža. Vianoce v Bielorusku teda nebudú pre mnohých úplne ideálne. 

Odporúčané
Prečo Lukašenka nazývajú diktátor? Tu je 10 dôvodov Prečo Lukašenka nazývajú diktátor? Tu je 10 dôvodov 19. augusta 2020, 16:48
Domov
Zdieľať
Diskusia