Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. decembra 2021, 13:14
Čas čítania 1:20
Martin Adam Pavlík

Za únikom pasov delegácie v Dubaji bol hacker a šlo o cielený útok, tvrdí ministerstvo hospodárstva

Za únikom pasov delegácie v Dubaji bol hacker a šlo o cielený útok, tvrdí ministerstvo hospodárstva
Zdroj: Uniknuté cestovné dokumenty boli pôvodne nahrané na Ulož.to
ZAUJÍMAVOSTI HACKERI RICHARD SULÍK
Uložiť Uložené

Citlivé informácie v novembri unikli na verejný server Ulož.to.

Minulý mesiac sme informovali, že na verejnom úložisku Ulož.to sa objavilo dohromady 60 kópií pasov, pričom šlo o členov slovenskej delegácie, ktorá išla na Expo 2020 v Dubaji. Medzi nimi bol aj predseda koaličnej strany Sloboda a solidarita a minister hospodárstva Richard Sulík či jeho dcéra Alexandra. Podľa portálu Živé.sk Sulíkov rezort potvrdil avizované podozrenia, že za únikom pasov delegácie v Dubaji bol hacker a šlo teda o cielený útok.

Podľa ministerstva hospodárstva mal neznámy páchateľ v úmysle doklady nahrať na verejný server Ulož.to a následne ich publikovať na Facebooku. Ministerstvo však podľa portálu odmietlo spresniť, aké konkrétne dôkazy v súvislosti s týmito tvrdeniami má. Rezort Richarda Sulíka zaslal e-mailovú správu časti členov slovenskej delegácie na výstave Expo 2020 v Dubaji, ktorej osobné doklady začiatkom novembra unikli na internet.

„Vzhľadom na to, že MH SR nevyhnutne muselo poskytnúť vaše osobné údaje iným príjemcom, nebolo preukázané, u ktorého prevádzkovateľa došlo k pochybeniu pri spracovaní vašich osobných údajov,“ píše sa v e-maile ministerstva.

Richard Sulík.
Richard Sulík. Zdroj: TASR/Dano Veselský


Ako ďalej píše portál Živé.sk, s citlivými údajmi nenarábal len rezort hospodárstva. Časť pasov totiž od účastníkov zbierala napríklad aj Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO), ktorá však akékoľvek pochybenie na svojej strane vylúčila. Keďže však došlo k narušeniu súkromia jednotlivcov, prípadom sa začal zaoberať Úrad pre ochranu osobných údajov SR. 

Na únik citlivých informácií poukázala stránka Nekŕmte nás odpadom, pričom formulácia e-mailu ministerstva podľa portálu dokonca údajne naznačuje, že na dostupnosť dokladov cez facebookovú stránku Nekŕmte nás odpadom upozornil priamo útočník. To by znamenalo, že šlo o jedného z administrátorov profilu.

Odporúčané
Richard Sulík: Kto zarába viac, je schopnejší. Odmietam trestať bohatších za ich úspech vyššími daňami (Rozhovor) Richard Sulík: Kto zarába viac, je schopnejší. Odmietam trestať bohatších za ich úspech vyššími daňami (Rozhovor) 23. júla 2023, 14:30

„Útočník zverejnil vaše osobné údaje aj na facebookovom profile Nekŕmte nás odpadom, čím mohlo dôjsť k ďalšiemu zneužitiu údajov neznámym počtom nepovolaných osôb,“ píše sa tiež v maile Sulíkovho rezortu.

Redakcia Živé.sk podľa uvedených informácií zisťovala, prečo si rezort myslí, že šlo o cielený útok, do ktorého je priamo zapletený aj spomenutý facebookový profil, ministerstvo však odmietlo odpovedať. Ako portál dodáva, cestovné doklady delegácie boli v nechránenom archíve na verejné úložisko nahrané aspoň štyri dni predtým, ako na ne upozornila spomínaná facebooková stránka.

Domov
Zdieľať
Diskusia