Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. decembra 2021, 18:32
Čas čítania 1:30
Ema Stanovská TASR

Ak Rusko zaútočí na Ukrajinu, hrozia mu „vážne následky“, varujú krajiny G7. Pápež vyzýva na medzinárodný dialóg

NEWS RUSKO UKRAJINA
Uložiť Uložené

Západ sa zaviazal podporovať Ukrajinu.

Rusku hrozia „veľmi vážne následky“, ak jeho vojská napadnú Ukrajinu, povedala v nedeľu britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová počas stretnutia s jej rezortnými kolegami z členských štátov skupiny G7 v Liverpoole. 


„Krajiny G7, ktoré sú dokopy zodpovedné za viac než 50 percent svetového hrubého domáceho produktu, dali jednotným hlasom veľmi jasne najavo, že vpád Ruska na Ukrajinu bude mať pre Rusko veľmi vážne následky,“ priblížila Trussová.

g7
Zdroj: TASR/AP Anthony Devlin/Pool

Presun a sústredenie ruských vojakov na hraniciach s Ukrajinou sa stalo hlavnou témou víkendového samitu ministrov zahraničných vecí G7 v anglickom Liverpoole.

Ukrajina obviňuje Rusko, že na jej hranice presunulo až 100-tisíc vojakov, čo má byť znakom príprav na prípadnú rozsiahlu vojenskú ofenzívu. Rusko popiera, že by plánovalo útok, a Kyjev a Spojené štáty viní z destabilizačného konania. Rusko tiež tvrdí, že toto nasadenie jeho vojakov je obranným manévrom proti možnému ďalšiemu priblíženiu Ukrajiny smerom k NATO.

Podporia Ukrajinu

Trussová sa ešte pred zasadnutím ministrov G7 v sobotu stretla so svojím americkým rezortným kolegom Antonym Blinkenom a obaja varovali Kremeľ pred „vážnymi následkami“, ak by ruské vojská napadli Ukrajinu. Trussová a Blinken sa tiež zaviazali podporovať Ukrajinu.


Americký rezort diplomacie v sobotu večer navyše oznámil, že na Ukrajinu a do Ruska vycestuje budúci týždeň námestníčka ministra zahraničných vecí USA pre európske a eurázijské záležitosti Karen Donfriedová.


Námestníčka bude v Kyjeve a Moskve od pondelka do stredy, pričom v oboch metropolách sa stretne s vysokými vládnymi predstaviteľmi a „upevní záväzok Spojených štátov týkajúci sa suverenity, nezávislosti a územnej celistvosti Ukrajiny“.

Ozval sa aj pápež

K napätým vzťahom medzi Západom a Ruskom sa prvýkrát vyjadril aj pápež František. Vyzval na seriózny medzinárodný dialóg s cieľom zmierniť napätie a zabrániť rozpútaniu ozbrojeného konfliktu.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

„Modlím sa za drahú Ukrajinu, za všetky jej kostoly a náboženské komunity a za všetkých jej obyvateľov, aby sa napätá situácia vyriešila cestou medzinárodného dialógu a nie zbraňami,“ povedal pápež pred tisíckami veriacich na Námestí svätého Petra. „Zbrane nie sú cestou, po ktorej sa treba vydať. Nech tieto Vianoce prinesú Ukrajine mier.“

Domov
Zdieľať
Diskusia