Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. decembra 2021, 11:45
Čas čítania 1:18
Ema Stanovská

Švajčiarsko schválilo kapsulu na asistovanú samovraždu. Stačí, keď pacient vyplní online dotazník

NEWS ŠVAJČIARSKO
Uložiť Uložené

Človek, ktorý sa rozhodne zomrieť v „modernom sarkofágu“, bude mať svoj život plne vo vlastných rukách.

Švajčiarsko zlegalizovalo nový spôsob asistovanej samovraždy. Tamojší lekársky kontrolný výbor povolil používanie Sarco Suicide Pod, čo je 3D prenosná tlačiareň v podobe kapsuly, ktorá vyzerá ako rakva s oknami. Informuje o tom The Daily Beast.

Moderný sarkofág vytvorila firma Exit International so sídlom v Holandsku. Na rozdiel od riadenej eutanázie si miesto a čas smrti vnútri kapsuly zvolí človek sám. Bežné metódy asistovanej samovraždy vo Švajčiarsku zahŕňajú chemickú látku, ktorá pacienta uvedie do hlbokej kómy. Vynálezca Philip Nitschke pre Swissinfo povedal, že jeho „modul smrti“ ponúka iný prístup.

Psychiatri sú skeptickí

„Chceme z procesu odstrániť psychiatrický dohľad a osobe umožniť, aby ho mala pod kontrolou úplne sama. Naším cieľom je vyvinúť skríningový systém založený na umelej inteligencii, ktorý by stanovil mentálnu kapacitu človeka. Prirodzene, je tu veľa skepticizmu, najmä zo strany psychiatrov,“ povedal vynálezca.

Model môže byť aktivovaný zvnútra a osoba, ktorá podstupuje asistovanú samovraždu, sa môže rozhodnúť, kde bude umiestnený. „Môže to byť v priestoroch organizácie, ale aj v krásnom, idylickom prostredí,“ hovorí Nitschke.

Stačí online dotazník

Aby mohol niekto podstúpiť asistovanú samovraždu, stačí, aby vyplnil online dotazník, ktorý má dokázať, že sa rozhoduje z vlastnej vôle. Následne osobe pridelia prístupový kód a oznámia jej, kde sa modul nachádza. 

Dovnútra začne prúdiť dusík, ktorý rýchlo zníži hladinu kyslíka vo vzduchu na 1 %. Človek môže byť najskôr dezorientovaný a mierne euforický, no rýchlo stratí vedomie. Celé to netrvá viac ako pol minúty. 

Odporúčané
Toto je moderný sarkofág na eutanáziu. Psychoanalýzu urobí umelá inteligencia, človek zomrie stlačením jedného tlačidla Toto je moderný sarkofág na eutanáziu. Psychoanalýzu urobí umelá inteligencia, človek zomrie stlačením jedného tlačidla 6. decembra 2021, 14:52

V roku 2020 zomrelo vo Švajčiarsku prostredníctvom asistovanej samovraždy asi 1 300 ľudí. Očakáva sa, že Sarco Suicide Pod bude v prevádzke od roku 2022. Spoločnosť vyrobila tri prototypy, ale jeden z nich nepoužije, pretože nie je „estetický“. Asistovaná samovražda je legálna aj v Holandsku, Nemecku, Belgicku, Luxembursku a Kanade.

Domov
Zdieľať
Diskusia