Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. decembra 2021, 14:52
Čas čítania 1:22
Tímea Krauszová

Toto je moderný sarkofág na eutanáziu. Psychoanalýzu urobí umelá inteligencia, človek zomrie stlačením jedného tlačidla

Toto je moderný sarkofág na eutanáziu. Psychoanalýzu urobí umelá inteligencia, človek zomrie stlačením jedného tlačidla
Zdroj: Exit International
NEWS EUTANÁZIA
Uložiť Uložené

Holandská firma chce so svojimi sarkofágmi z 3D tlačiarne preraziť na švajčiarskom trhu.

Firma Exit International so sídlom v Holandsku vytvorila moderný sarkofág pre ľudí, ktorí chcú podstúpiť eutanáziu. Podľa odborného posudku majú všetky právne záležitosti v poriadku a teraz sa chystajú preraziť na švajčiarskom trhu. Prístroj, ktorý vytlačila 3D tlačiareň, nesie názov Sarco a na rozdiel od riadenej eutanázie si miesto a čas smrti vnútri kapsuly zvolí človek sám, informuje portál Swissinfo.

Jedno tlačidlo

V roku 2020 vo Švajčiarsku podstúpilo eutanáziu okolo 1 300 ľudí. Dve najväčšie organizácie, ktoré túto službu ponúkajú, využívajú metódu požitia pentobarbitalu sodného, ktorý človeka uspí, navodí stav kómy a napokon usmrtí. Prebieha pod dohľadom lekárov a podstúpiť ho môžu len ľudia, ktorí prešli psychiatrickým vyšetrením. Tento proces chce firma Exit International premeniť a modernizovať. Svojim klientom chcú dopriať pokojnú smrť, ktorú majú sami pod kontrolou.

Ich kapsula Sarco je dosť ľahká na prevoz, takže človek si môže zvoliť miesto, na ktorom chce umrieť. Podľa zakladateľa firmy Philipa Nitschkeho je ležadlo vnútri veľmi pohodlné. Človek najskôr odpovie na niekoľko otázok a potom stlačí tlačidlo, keď bude na to pripravený.

Odporúčané
Kňaz Martin: Niektoré praktiky cirkvi sú blízke mafiánskym, pedofilné škandály sú zľahčované Kňaz Martin: Niektoré praktiky cirkvi sú blízke mafiánskym, pedofilné škandály sú zľahčované 8. júla 2019, 11:20

Dovnútra začne prúdiť dusík, ktorý rýchlo zníži hladinu kyslíka vo vzduchu na 1 %. Človek podľa Nitschkeho slov môže byť najskôr dezorientovaný a mierne euforický, no rýchlo stratí vedomie. Celé to netrvá viac ako pol minúty, smrť vraj nastáva následkom nedostatočných úrovní kyslíka a oxidu uhličitého v tele, ale bez pocitu dusenia sa a paniky.

Ich program zatiaľ úspešne prešiel kontrolou legálnosti a vhodnosti pre švajčiarsky trh, kde chcú preraziť. Momentálne tlačia tretiu kapsulu, prvé dve sú už hotové, pričom jednu z nich až do februára 2022 vystavujú v nemeckom múzeu pohrebného umenia. Cieľom spoločnosti je demedikalizovať proces eutanázie, teda zbaviť ho podľa slov zakladateľa zbytočných formalít a komunikácie s lekármi. „Chceme odstrániť akékoľvek psychiatrické vyšetrenie a umožniť jedincovi kontrolovať metódu samému. Naším cieľom je vytvoriť skríningový systém na základe umelej inteligencie, ktorá určí mentálnu kapacitu človeka,“ povedal pre Swissinfo.

Namiesto klasického vyšetrenia psychiatrom by klienti, ktorí chcú využiť Sarco, urobili iba online test. Nitschke verí, že už čoskoro budú môcť Sarco využívať ľudia vo Švajčiarsku. Heslom projektu na ich webovej stránke je „odíď v štýle“.

Domov
Zdieľať
Diskusia