Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. novembra 2021, 20:30
Čas čítania 5:24
Viktor Kniš TASR

Matovičova daňová revolúcia, časť 4.: Zmeniť chce paušálnu daň živnostníkov, zaviesť (takmer) povinný tringelt a vodu zadarmo

NEWS DAŇOVÁ REVOLÚCIA IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Minister financií Igor Matovič predstavil poslednú časť daňovej revolúcie. Tvrdí, že návrh ukázal každému okrem Richarda Sulíka.

Prvú časť daňovej reformy týkajúcu sa rodín sme predstavili v tomto článkuDruhú časť daňovej reformy týkajúcu sa zamestnancov sme predstavili v tomto článku.
Tretiu časť daňovej reformy týkajúcu sa firiem sme predstavili v tomto článku.

„Zo strany Sme rodina a Za ľudí podporu mám, ale mám pocit, že niekto sa bude chcieť populisticky chytiť tejto témy a vyjsť na barikády za časť živnostníkov,“ hovorí Igor Matovič na margo strany Sloboda a solidarita. Tvrdí, že ak bude táto situácia realitou, príde s opačným návrhom a navrhne zvýhodňovanie zamestnancov, ktorí sú dnes podľa ministra financií v nevýhode. „Bude nám chýbať 12 miliárd eur, ale čo už,“ skonštatoval Igor Matovič. 

Politickú podporu k svojim reformám vraj zatiaľ má od ekonomických expertov všetkých koaličných strán, presadiť by ich chcel od 1. januára 2023. 

V pondelok predstavil Igor Matovič poslednú štvrtú časť „daňovej revolúcie“, ktorá sa bude týkať rodín, zamestnancov, firiem, ale aj samostatne zárobkovo činných osôb a gastrosektora. Práve posledným dvom témam sa venoval minister financií dnes. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sa zmení paušálna daň, ak Matovičova reforma prejde.
  • Ako chce Matovič zrovnoprávniť živnostníkov, resp. SZČO a zamestnancov.
  • Prečo budú povinné tringelty v reštauráciách a ako budú fungovať.
  • Aké ďalšie povinnosti budú mať reštaurácie a aké budú mať výhody.
  • Či majú Matovičove nápady politickú podporu.
  • Ktorí seniori by mali mať návrh na 300-eurový bonus za očkovanie.

Nová paušálna daň

Matovičovi sa nepáči, že momentálne za rovnako odvedenú prácu dostanú ľudia zamestnaní na trvalý pracovný pomer menej ako živnostníci alebo ľudia pracujúci na autorské zmluvy. Účtujúce samostatne zárobkovo činné osoby by mali po novom platiť o štvrtinu nižšie odvody ako zamestnanci, a to 29 %.

Ako alternatíva voči paušálnym výdavkom by mala fungovať paušálna daň vo výške 29 %.

„Jednou touto platbou z celého svojho príjmu má vysporiadané všetko voči štátu,“ načrtol minister. V prípade zrážkovej paušálnej dane by podľa neho neboli registrácie, živnostník by nemusel viesť účtovníctvo a nepríde mu ani kontrola. Zaregistroval by sa v aplikácii.

Matovič
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Povinný krčah vody, tringelty aj polovičné menu za polovičnú cenu

DPH na služby reštaurácií by podľa návrhu v rámci reštauračného balíka zmien mala klesnúť na 10 %.

Podmienkou však je zavedenie detského menu, teda polovičnej porcie z každého jedla za polovičnú cenu, ďalej ekomenu, čo by znamenalo polovičnú porciu za trištvrte ceny. Igor Matovič pripúšťa, že pri vymýšľaní týchto zmien vychádzal aj z vlastných skúseností, a viackrát zopakoval, že mu prekáža znevýhodňovanie detí, ale aj menej hladných ľudí, ktorí si chcú dať menšie porcie. Prekáža mu aj plytvanie jedlom, keď čašníci odnášajú zo stolov plné taniere. 

Po novom chce Igor Matovič reštaurácie prinútiť, aby automaticky ku každému jedlu podávali krčah vody grátis. Zmeny majú nastať aj pri tringeltoch. 

Tringelt by mal byť po novom súčasťou účtu, a to vo výške 9 % z celkovej sumy účtu bez DPH. „Samozrejme, ak nie ste spokojní, tak predtým, ako vám čašník donesie účet, môžete požiadať o zrušenie tringeltu,“ dodal Matovič s tým, že by to malo vyvinúť tlak na kvalitu najmä v strediskách cestovného ruchu.

Odporúčané
FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu 19. marca 2024, 18:00

Minister financií si myslí, že ak niekto nie je spokojný s kvalitou jedla pri prvej návšteve a odmietne zaplatiť tringelt, viac by sa do reštaurácie nemal vracať. Priznáva, že cieľom je eliminovať časť čiernych peňazí, ktoré sa cez tringelty točia v gastrosektore, a zároveň si myslí, že to zvýhodní aj zamestnancov gastrosektora, ktorých budú vďaka tomu banky považovať za bonitnejších klientov. 

Matovič vyčíslil, že toto opatrenie bez zohľadnenia dynamických vplyvov bude stáť 40 miliónov eur.

Domov
Zdieľať
Diskusia