Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. novembra 2021, 16:30
Čas čítania 4:17
Viktor Kniš TASR

Matovičova daňová revolúcia, časť 3.: Peniaze zo zlatých tehličiek oligarchov dáme poctivým podnikateľom

POLITIKA DAŇOVÁ REVOLÚCIA IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Minister financií Igor Matovič si nechal časť daňovej reformy týkajúcej sa živnostníkov na piatok, keď bude séria o „daňovej revolúcii“ pokračovať.

Prvú časť daňovej reformy týkajúcu sa rodín sme predstavili v tomto článkuDruhú časť daňovej reformy týkajúcu sa zamestnancov sme predstavili v tomto článku.

„Peniaze zoberieme zo zlatých tehličiek podvodníkov a donesieme ich poctivým podnikateľom,“ predstavil Igor Matovič svoj plán nového zdaňovania firiem, ktoré by chcel do praxe aplikovať najneskôr od prvého januára 2023. Politická zhoda na daňovej reforme zatiaľ nie je, ale videli ju ekonomickí experti strán Sme rodina, Za ľudí a SaS. S Richardom Sulíkom sa Matovič nestretol, aj keď sa vraj pokúšal.

Minister financií Igor Matovič pôvodne avizoval, že daňovú reformu predstaví na troch tlačovkách, na tej tretej však s úsmevom oznámil prekvapenie – štvrtá tlačovka bude v piatok o 14.00 h, kde došpecifikuje podrobnosti o zdaňovaní SZČO.

V tomto článku si prečítaš:
  • Na aké výhody sa môžu tešiť firmy, ak novela v pôvodnej podobe prejde vládou a parlamentom.
  • Prečo by Matovičovou reformou získali najmä úspešní podnikatelia, ktorí majú viac firiem.
  • Kto to všetko zaplatí a prečo sa dotknú opatrenia najmä podvodníkov a bohatých.
  • Čo Matovič predstaví v piatok.

Z 21 % na 19 % a flexibilné odpisovanie majetku

Daň z príjmu pre právnické osoby by sa mohla znížiť z 21 % na 19 %. Úspora pre podnikateľov zo zníženia DPPO by mala predstavovať 273 miliónov eur ročne. „Chceme, aby sa podnikateľom ľahšie dýchalo a aby mohli tie usporené prostriedky investovať viac do svojho podnikania,“ priblížil Matovič.


Druhý návrh hovorí o zavedení flexibilných odpisov majetku na produktívne investície. Podnikateľ, ktorý nakúpi prostriedky napomáhajúce k vyššej produkcii, by mal mať slobodu v tom, ako rýchlo si investíciu odpíše do nákladov.

Odporúčané
FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu 19. marca 2024, 18:00

Malo by to podnikateľom priniesť úsporu 200 miliónov eur ročne. Matovič to považuje za najrozumnejšiu podporu investícií, lebo je to podpora pre ľudí, ktorí už počas podnikateľského života ukázali, že sú schopní produkovať zisk. Zároveň poukazuje na to, že štát o peniaze nepríde, len dá podnikateľom voľnosť vybrať si, kedy im viac vyhovuje znížiť si základ dane. 

Domov
Zdieľať
Diskusia