Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. novembra 2021, 16:30
Čas čítania 4:56
Viktor Kniš TASR

Matovičova daňová revolúcia, časť 2.: Zamestnancom zostane viac peňazí, systém zdaňovania práce má byť 250-krát jednoduchší

NEWS DAŇOVÁ REVOLÚCIA IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Minister financií Igor Matovič predstavuje novinky v rámci reformy daňového systému na Slovensku. Chce zjednodušiť systém zdaňovania práce.

Prvú časť daňovej reformy týkajúcu sa rodín sme predstavili v tomto článku

Podľa Igora Matoviča boli dane súvisiace so mzdami zamestnancov jeden veľký „bordel“ a „galimatiáš“. Na tlačovku si doniesol veľký plagát, ktorým demonštroval, ako veľmi komplikovaný je v súčasnosti systém výberu daní za zamestnancov, celkovo napočítal až 65 rôznych životných situácií, pri ktorých mzdové účtovníčky vypočítavajú pri rovnakej sume inú výšku čistej mzdy.

Po novom by mal byť systém jednoduchý a založený na pár vzorcoch, zároveň by mal obsahovať bonusy pre nízkopríjmové skupiny. Matovič žartoval, že systém by bol taký jednoduchý, že si mzdu dokáže vypočítať aj človek po troch pivách.

Druhý z troch pilierov daňovej reformy sa týka zamestnancov firiem, zajtra plánuje Igor Matovič tlačovú konferenciu k poslednému tretiemu okruhu, ktorý bude o návrhu nového systému zdaňovania firiem.

Minister financií odhaduje, že reforma by mohla vstúpiť do platnosti od 1. januára 2023. „Budúci rok by sme postupne prechádzali na nový systém. Viem si predstaviť, že ak by všetci povedali, že chcú bordel upratať, prepnúť by sme mohli už k 1. júlu 2022,“ dodal.  

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako plánuje Igor Matovič zmeniť zdaňovanie práce na Slovensku.
  • Aký bonus dostanú nízkopríjmové skupiny a prečo získajú aj zamestnávatelia.
  • Kto to všetko zaplatí.
  • Ako má nový systém zvýhodniť až 99 % zamestnancov.
  • Komu už o chystanej novele povedal a prečo o nej nevedeli zamestnávatelia, ktorých sa reforma bytostne dotýka.
Matovič
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Nízkopríjmoví zarobia viac, chystajú bonusy pre zamestnancov aj zamestnávateľov

Minister financií chce, aby bolo zdaňovanie práce na Slovensku založené len na dvoch číslach – z hrubej mzdy zamestnanca má zamestnávateľ zaplatiť 39-percentný odvod a zamestnanec má z hrubej mzdy odviesť 19-percentnú daň. Minister vyčíslil, že zmena systému výpočtu miezd by štát stála zhruba 359 miliónov eur ročne.

Domov
Zdieľať
Diskusia