Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. novembra 2021, 17:00
Čas čítania 5:13
Viktor Kniš TASR

Matovičova daňová revolúcia, časť 1.: Prepustia 8 800 zamestnancov verejnej správy a zdania milionárov, aby zaplatili deťom

NEWS DAŇOVÁ REVOLÚCIA IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Minister financií Igor Matovič predstavil prvú z troch častí daňovej reformy, ktorá sa tentoraz týkala detí a rodičov. Chce zvýšiť prídavky, lepšie podmienky by mali mať pracujúci rodičia.

Druhú časť daňovej reformy týkajúcu sa zamestnancov sme predstavili v tomto článku.

Igor Matovič natáča dokumentárny film o daňovej reforme, ktorú v posledných mesiacoch tvorili na ministerstve financií. Oznámil to novinárom aj vládnym predstaviteľom počas prvej zo série troch tlačových konferencií, v rámci ktorých odhalí tri hlavné piliere reformy. Týkať sa budú rodiny, zamestnancov a firiem. 

V nedeľu predstavil šéf rezortu financií prvú časť daňovo-odvodovej reformy zameranú na rodiny. 

Rezort financií chce pridať najmä pracujúcim rodičom a ich deťom, zvýšiť prídavky, podporiť mimoškolské vzdelávanie a aktivity na krúžkoch a zaviesť tzv. rekreačný bonus, ktorý podľa Matoviča nie je obdobou rekreačných poukazov Andreja Danka. 

Zvýšenie podpory rodín ukrojí z rozpočtu 1,2 miliardy eur navyše. Na financovanie má slúžiť napríklad milionárska daň, zníženie zamestnancov verejnej správy o dve percentá či zníženie výdavkov ministerstva obrany.

V tomto článku si prečítaš:
  • Aké výhody budú mať pracujúci rodičia.
  • Čo je nový virtuálny účet, ktorý chce Matovič zriadiť deťom, a ako bude aplikácia fungovať.
  • Odkiaľ zoberie Matovič viac ako miliardu eur a ako chce zdaňovať milionárov.
  • Aký rekreačný bonus chce dať minister financií rodičom a prečo nejde o ekvivalent poukazov Andreja Danka.
  • Čiu politickú podporu má Igor Matoviča a prečo sa môže stať, že sa opäť dostane do konfliktu s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom.
Matovič
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

50-eurové prídavky na deti

Minister financií Igor Matovič navrhuje zvýšiť prídavky na dieťa z 25,50 eura mesačne na 30 eur do veku 18 rokov a na 50 eur mesačne od 18 rokov až po dokončenie denného vysokoškolského štúdia. 

Odporúčané
FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu 19. marca 2024, 18:00

Peniaze budú podľa šéfa rezortu financií posielať na špeciálny virtuálny účet v aplikácii ministerstva financií. Využiť ich budú môcť napríklad na nákup vstupeniek do divadla alebo na iné kultúrne podujatia, na fitnescentrá a ďalšie výchovno-vzdelávacie aktivity, ktoré by si inak nemohli dovoliť. Nové opatrenie by malo stáť o približne 100 miliónov viac ako doteraz.  

Minister vyčíslil, že zvýšenie prídavkov na dieťa ukrojí z verejných peňazí navyše 105 miliónov eur ročne. Ide o príspevok, ktorý chcú dať každému dieťaťu nezávisle od toho, či rodičia pracujú alebo nie.

Matovičova „srdcovka“ – príspevok na krúžky

Ďalšou zmenou by malo byť zvýšenie príspevku na krúžky a doučovanie z 12 eur na dieťa na 70 eur. Takisto ide o príspevok pre každé dieťa bez ohľadu na to, či rodičia pracujú alebo nie. 

„Súvisí to s tým, že státisíce detí nechodia na žiadne krúžky,“ skonštatoval minister s tým, že zrejme je to z finančných dôvodov rodiny. Príspevok na krúžky a doučovanie ministerstvo financií navrhlo zvýšiť zo súčasných 12 eur na 70 eur mesačne, a to pre deti od 3 do 18 rokov.

Príspevok by však nebol automatický, boli by to účelovo viazané peniaze. „To znamená, že na kartu alebo na elektronický účet, kde by si ich dieťa mohlo čerpať naozaj cielene len na služby deťom,“ načrtol Matovič s tým, že peniaze by mohli využiť na krúžky, doučovanie, vstupné do divadla, galérie a pri odrastenejších deťoch napríklad na vstupné do posilňovne. Rozpočet by to zaťažilo o 570 miliónov eur ročne viac než v súčasnosti.

Odporúčané
KOMENTÁR: Nenazývajte Igora Matoviča psychiatrickým pacientom KOMENTÁR: Nenazývajte Igora Matoviča psychiatrickým pacientom 25. septembra 2023, 11:30

Igor Matovič neskôr v rámci novinárskych otázok odpovedal, že tento účet si predstavuje ako aplikáciu, do ktorej by mali prístup rodičia, deti aj samotní školitelia, ktorí krúžky organizujú. Práve cez spomínanú aplikáciu by sa deti na krúžky prihlasovali a školitelia by ponúkali svoje hodiny, dostávali by recenzie a štát by ich cez platformu zdaňoval sadzbou 29 %. Nepotrebovali by živnosť.

Matovič
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Zvýhodní pracujúcich rodičov

Minister financií predstavil aj časť reformy, ktorá chce zvýhodniť rodičov, ktorí pracujú. Nový daňový bonus bude závisieť od veku dieťaťa, z pôvodných 23 až 46 eur má byť po novom 70 eur na jedno dieťa. „Nový návrh je, aby pre všetky deti do 18 rokov (nie do skončenia vysokej školy) si pracujúci rodič mohol čerpať až 70 eur,“ povedal Matovič. 

„Navrhujeme, aby od prvého eura zárobku si rodič vlastne zarábal na daňový bonus v dvojnásobku daňovej sadzby, to znamená 38 % z hrubej mzdy rodiča,“ vysvetlil minister s tým, že to považuje za magnet pre nepracujúcich rodičov, aby išli pracovať.

Domov
Zdieľať
Diskusia