Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
8. júna 2013, 13:29
Čas čítania 0:00
Peter Hlavička

10 Technických vymožeností, o ktorých si pravdepodobne ešte nepočul

TECH
Uložiť Uložené

Človek sa v dnešnej dobe stretáva s rôznymi technologickými vychytávkami takmer na každom rohu a väčšina z nás si už ani nevie

Človek sa v dnešnej dobe stretáva s rôznymi technologickými vychytávkami takmer na každom rohu a väčšina z nás si už ani nevie bez nich predstaviť svoj život. Dalo by sa tak povedať, že už nás v tejto oblasti len tak niečo nedokáže prekvapiť, no opak je pravdou. V nasledujúcom zozname ti tak predstavíme rovno 10 technologických vymožeností, ktoré majú v niektorých prípadoch za sebou už aj desiatky rokov, no počul o nich doposiaľ asi len málokto.

Termo kocka


Bežný človek má často problém udržať v ruke len hrnček s horúcou kávou a už vôbec nie kocku zohriatu na teplotu vyše 2200 stupňov. Vďaka vedcom z Kennedyho vesmírneho strediska je však aj takáto vec možná, keďže jedno video z prehliadky po tomto stredisku prezentuje kocku z materiálu, ktorý aj pri 2200 stupňoch v sekunde vychladne na teplotu, ktorá vám ho umožní bez problémov udržať v ruke.

Vertikálna loď

Technické vynálezy dokážu naozaj zachraňovať životy a vďaka lodi z nasledujúceho videa už sa nemusíte pri plavbách obávať o preklopenie. Americké námorníctvo totiž už vlastní vyše 50 rokov loď, ktorá sa dokáže prevrátiť z horizontálnej do vertikálnej polohy a pritom ostať plne funkčná. Pri konštrukcii sa však muselo vyriešiť aj niekoľko banalít ako napríklad stolíky alebo umývadla, ktoré by neboli v obidvoch polohách použiteľné.

uBeam

Vybitá batéria v mobile alebo obľúbenom gadgete určite nikdy nepoteší a čakať na nabíjanie cez kábel je tiež často otrava. Vďaka Meredith Perry však už pár rokov existuje technológia na princípe ultrazvuku, ktorá dokáže rozvibrovaním častíc vo vzduchu vytvoriť v kryštáloch batérie elektrický prúd. S niečím podobným sa dokonca minulý rok predstavil na trhu aj Duracell.

Okuliare, ktoré ti umožnia vidieť cez jazyk

Poruchy zraku patria v živote určite k tomu najhoršiemu čo vás môže postretnúť, a tak by mali technológie v tomto obore určite rýchlo napredovať. Jedným z pokrokov je napríklad kamera, ktorá dokáže pomocou elektrických impulzov odoslať cez jazyk informácie do mozgu a aj nevidiaci človek tak dokáže čítať a rozpoznávať predmety.

Fotoaparát Lytro

To ako funguje bežné zaostrovanie na fotoaparátoch vám vysvetlovať určite nemusím, no u takzvaných Lytro fotoaparátovto funguje trochu inak. Tieto fotoaparáty totiž dokážu po odfotení zaznamenať oveľa viac informácií než ste pôvodne chceli a následne si tak môžeťe zaostriť jednoduchým kliknutím na rôzne miesta fotky. Skúsiť si to môžete napríklad na obrázku nižšie. Viac podobných fotiek nájdete na pictures.lytro.com

Robotické končatiny

52-ročná ročná žena vďačí profesorovi neurobiológie z univerzity v Pittsburghu opäť aspoň za malé zlepšenie života. Po ochrnutí totiž nemohla hýbať telom od krku dole, no vďaka pomoci vedcov a implantácii dvoch mikroelektród do mozgu môže teraz využívať aspoň robotickú ruku.

Tlačiareň orgánov

O rôznych 3D tlačiarňach sa toho v poslednom čase hovorí naozaj veľa, no vedci už okrem toho vynašli aj podobný spôsob ako vytlačiť funkčné ľudské orgány, v tomto prípade malé pečene. Zatiaľ síce ešte nie sú vhodné na implantácie, no perfektne slúžia pri testovaní rôznych ochorení.

Zvuková pištoľ pre ukecaných

Určite každý z vás pozná aspoň jedného človeka, ktorý ani za ten svet neprestane v každej situácii hovoriť. Na podobné situácie tak existuje takzvaná pištoľ pre ukecaných. V tomto prípade však nevysielate po danej osobe olovo ale jeho vlastnú reč. Pomocou mikrofónu a reproduktoru s malým oneskorením zvuku sa totiž mozog daného človeka popletie a už dokáže hovoriť len ťažko. Celý princíp si môžete vyskúšať aj so slúchadlami a mikrofónom alebo pomocou Apple aplikácie.

Nepriestreľné sklo z hliníku

Sklo by z hliníku vyrábal asi len málokto, no vďaka chlapíkovi menom Make Zine je aj táto vec skutočnosťou. Zložitým výrobným procesom totiž dokázal vyrobiť z práškového hliníku priehľadnú formu skla, ktorá by mohla byť v nasledujúcom období jedným z revolučných vynálezov. Výroba samotného skla je ale extrémne drahá a tak si na zavedenie do praxe budeme musieť ešte chvíľu počkať.

10 Technických vymožeností, o ktorých si pravdepodobne ešte nepočul

WiTricity

Ďalšou firmou, ktorá sa snaží presadiť vďaka bezdrôtovej elektrine je WiTricity. Na rozdiel od uBeam sa však nechystajú len nabíjať mobily ale nahradiť všetky elektrické káble ich bezdrôtovým spôsobom.

Domov
Zdieľať
Diskusia