Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. novembra 2021, 10:23
Čas čítania 2:18
Viktor Kniš

Fico na polícii vysvetľoval, prečo nenahlásil krádež 50-tisíc eur a zlatých mincí. Priznal sa k nim na chate

NEWS FICO A KALIŇÁK NA CHATE ROBERT FICO
Uložiť Uložené

Robert Fico vypovedal na polícii. Poslanec Ondrej Dostál podal trestné oznámenie v súvislosti s krádežou 50-tisíc eur, ktorú šéf Smeru nenahlásil.

Robert Fico dnes vypovedal na polícii v súvislosti s medializovanými informáciami o tom, že mu z kancelárie v sídle Smeru na Súmračnej ulici ukradli 50-tisíc eur a zlaté mince. Krádež podľa svojich slov nenahlásil, pretože sa mu nechcelo polícii vysvetľovať, odkiaľ mal hotovosť a cenné kovy v hodnote vyššej ako jeho ročný poslanecký plat.

Predseda Smeru sa na krádež sťažoval kamarátom v chate pri Leviciach, pričom predpokladal, že ho nikto ďalší nepočuje.

„Pán Fico incident vysvetlil v zmysle, že bol vyriešený v rámci internej kontroly priamo v centrále strany, takže pán Fico už nie je poškodený,“ priblížil pre TASR hovorca Smeru-SD Ján Mažgút. Výsluch trval podľa jeho slov krátko.

Lebo komu budem vysvetľovať

Chatu však v tom čase odpočúvala polícia, ktorá mala v miestnosti nainštalovanú skrytú kameru. „Nie, nie, ja som s tým nič, však čo budem komu hlásiť… Čo by to pomohlo… Lebo komu budem vysvetľovať, že som mal 50-tisíc v kancelárii alebo niečo podobné,“ hovorí na zázname šéf Smeru. 

Aj keď sú v budove na Súmračnej kamery, tá pred dverami predsedu je vypnutá preto, aby nesnímala návštevy, ktoré si k sebe Fico vodí.

„My máme kameru pred mojimi dverami vypnutú kvôli tomu, kto chodí do mojej kancelárie, teda do toho sektora, máme kameru dole. Peniaze ukradli… Počas 14 minút to bolo asi… Kladiem si otázku, že či to nebola tá krádež krycia, že či nehľadali niečo iné, nemal som tam nič také,“ hovorí na zázname podľa Denníka N

Robert Fico.
Robert Fico. Zdroj: TASR/Martin Baumann

Nicholsonová mu chce pomôcť

Na medializované informácie zareagovali poslanec Ondrej Dostál zo SaS aj europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. 

„Nemám rada, keď blížia slabým a zraniteľným a bezúhonným. Fica okradli o 50 000 eur a nejaké tie zlaté mince. Nechcel zaťažovať policajtov, lebo tí majú plné ruky práce s vyšetrovaním tej zberby, ktorá sa okolo Fica celé roky krútila. Chudák jeden. Podľa všetkého tak mohol Fico prísť o ročný, možno aj dvojročný plat poslanca. Z čoho žil?“ píše Nicholsonová na Facebooku.

Odporúčané
Politológ Jakub Švec: Koalícia PS – Hlas – KDH – SaS by znamenala do roka a do dňa predčasné voľby Politológ Jakub Švec: Koalícia PS – Hlas – KDH – SaS by znamenala do roka a do dňa predčasné voľby 5. októbra 2023, 20:00

Ondrej Dostál podal dve trestné oznámenia. Jedno podobné ako Nicholsonová a druhé proti šéfovi Smeru. „Nech sa preverí aj to, či v súvislosti s tou krádežou nebol spáchaný aj trestný čin neoznámenia trestného činu,“ píše Dostál na Facebooku. 

Ku krádeži, ktorú Fico priznal na skrytej kamere, sa vyjadril aj Igor Matovič. „Každému voličovi Roberta Fica by chýbalo 50-tisíc eur, lebo by ich poctivo zarobil. Ale Robert Fico je skorumpovaný zlodej, takže je jasné, že mu to nechýbalo, lebo to boli určite ukradnuté peniaze,“ povedal líder OĽaNO.

Fico
Zdroj: Facebook/Ondrej Dostál

O Kočnerovi aj Lučanskom

Robert Fico sa v poľovníckej chate rozpráva so synom Tibora Gašpara o tom, aké odkazy posiela členom Smeru Marian Kočner z väzenia. Zmenkovému podvodníkovi odsúdenému na 19 rokov podľa advokáta Pavla Gašpara prekážalo, keď ho Erik Kaliňák vo videu na Facebooku prirovnal k Ľudovítovi Makóovi. 

„Jeho sa to nejak extrémne dotklo. Až takým štýlom, že už pomaly išiel, že on ide spolupracovať. Vyhrážal sa tam hlavne vo vzťahu k staršiemu Kaliňákovi,“ hovorí Pavol Gašpar podľa Denníka N.

Na ďalšom videu pripravujú advokáti Marek Para a syn Tibora Gašpara na výpoveď Roberta Kaliňáka. Spomínajú niekoľko možných alternatív, ako vysvetliť nomináciu Ľudovíta Makóa na post šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy. Ten sa medzičasom stal korunným svedkom a tvrdí, že si ho ľudia okolo Roberta Kaliňáka a Norberta Bödöra vybrali, aby sa stal súčasťou systému, ktorý páchal trestnú činnosť.

Odporúčané
„Stratil som nádej, do roka sa odsťahujem.“ Slovákov sme sa pýtali, či bude podľa nich vládnuť Robert Fico „Stratil som nádej, do roka sa odsťahujem.“ Slovákov sme sa pýtali, či bude podľa nich vládnuť Robert Fico 4. októbra 2023, 16:00

Syn Tibora Gašpara navrhol verziu, že to hodia na zosnulého policajného exprezidenta Milana Lučanského, ktorý vo väzbe spáchal samovraždu. Kaliňák nakoniec navrhol vlastnú verziu o tom, ako Makó veľmi túžil po funkcii. 

Domov
Zdieľať
Diskusia