Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
3. novembra 2021, 16:30
Čas čítania 5:36
Kamila Šebestová

Nezaočkovaní sa nám smejú do očí, hovorí majiteľ penziónu v čiernom okrese. Hotely aj reštaurácie museli zavrieť

Nezaočkovaní sa nám smejú do očí, hovorí majiteľ penziónu v čiernom okrese. Hotely aj reštaurácie museli zavrieť
Zdroj: Refresher/Kamila Šebestová
GASTRO CESTOVANIE KORONAVÍRUS OČKOVANIE VYSOKÉ TATRY
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Mnohé okresy na Slovensku čelia takmer úplnému lockdownu. Ubytovacie a stravovacie zariadenia sú závislé od výdajných okienok, mnohé z nich dočasne zatvárajú.

Kráčame Starým Smokovcom, najstaršou (a najkrajšou) osadou vo Vysokých Tatrách. Príroda hrá všetkými farbami, tatranská jeseň je v rozpuku. Rovnako ako aj tretia vlna pandémie. Je posledný októbrový slnečný víkend. Z Tatier prúdia domov autá, ľudia odchádzajú z hotelov a snažia sa vyhnúť zápche. Od 1. novembra je totiž Poprad čiernym okresom.

V praxi to znamená, že zaočkovaní ani nezaočkovaní sa už nemôžu v Tatrách ubytovať, užiť si dovolenku vo wellnesse alebo sa najesť v reštaurácii. Mnohé prevádzky budú musieť prežiť len z okienkového predaja. Podobný osud od 1. novembra postihol ďalších 23 okresov, medzi nimi napríklad ďalšie obľúbené destinácie turistov – Kysuce či Oravu.

Navyše, od budúceho týždňa sa počet čiernych okresov ešte zvýši na 36 a bude medzi nimi aj populárny Liptov či Horehronie. Turizmus čakajú opäť ťažké časy.

Zákazníčka si objednáva kávu v režime „cez okienko“ v reštaurácii Furkotka na Štrbskom Plese.
Zákazníčka si objednáva kávu v režime „cez okienko“ v reštaurácii Furkotka na Štrbskom Plese. Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Prežije slovenský cestovný ruch tretiu vlnu? Je racionálne, že zaočkovaní sa nemôžu najesť v reštaurácii či ubytovať v hoteli, no nezaočkovaní sa môžu zúčastniť na bohoslužbe? Pýtali sme sa miestnych podnikateľov a správcov gastro prevádzok, chát či hotelov z čiernych okresov. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo všetko nemôžeš robiť v čiernych okresoch, aj keď si zaočkovaný. 
  • Ako turistické regióny zvládajú prísne opatrenia. 
  • Čo si o opatreniach myslia majitelia gastro prevádzok a hotelov. 
  • Či prežije slovenský cestovný ruch tretiu vlnu.
  • Kam pôjdu zaočkovaní turisti, ak nebudú môcť dovolenkovať na Slovensku.

Ľudoprázdne Tatry

Tatry sú od 1. novembra prázdne, poslední turisti odišli a ďalší tak skoro neprídu. Na autách vidieť len popradské či kežmarské ŠPZ.

„Starý Smokovec vymrel,“ hovorí správkyňa tatranskej Bilíkovej chaty Soňa Paulovičová. „Ľudia nie sú, všetko je zatvorené. V podstate je to mŕtve mesto,“ dodáva.

Odporúčané
Vodca zakázal fajčenie a v hlavnom meste povolil len biele a čisté autá. Jozef rozpráva o cestách po Turkménsku (Rozhovor) Vodca zakázal fajčenie a v hlavnom meste povolil len biele a čisté autá. Jozef rozpráva o cestách po Turkménsku (Rozhovor) 20. marca 2024, 14:30

Od pondelka sa totiž nemôžu pre tretiu vlnu v hoteloch ubytovať nezaočkovaní ani zaočkovaní. Väčšina majiteľov ubytovacích zariadení sa teda rozhodla zatvoriť.

Nevidia zmysel v otvorených prevádzkach. Niektorí sa snažia udržať pri živote aspoň vydávaním stravy cez okienko. Jednou z ich je aj obľúbená horská destinácia Bilíkova chata. 

Tatry, Bilíkova chata, čierny okres
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

„Bežne sem chodia desiatky až stovky ľudí denne. Teraz tu vidno len pár miestnych, ktorí sa idú prejsť,“ hovorí Soňa Paulovičová. Chatárka vysvetľuje, že všetkým ľuďom museli zrušiť dohodnuté pobyty od 1. novembra a vrátiť im peniaze. Zdôrazňuje, že kompenzácie pre majiteľov ubytovacích zariadení sú nedostatočné. 

„Je to zúfalá situácia. Podpora od štátu je extrémne nízka a dá sa čerpať len v prípade, že máte úplne zatvorenú prevádzku,“ vysvetľuje. „Jediné, čo zostáva, je čakať a čerpať z rezervy.“

Bilíkova chata je ubytovacím zariadením aj gastro prevádzkou. Teraz funguje len na princípe okienkového výdaja. To však nestačí na to, aby vôbec pokryli náklady na kúrenie a ďalšie energie. „Budovu musíme udržiavať. Nemôžeme zamknúť dvere a povedať si dovidenia,“ dodáva chatárka.

Odporúčané
Moderátorka Alexandra Orviská býva na Manhattane: Nájom bytu s veľkosťou špajzy sa tu začína od 3 000 eur (Rozhovor) Moderátorka Alexandra Orviská býva na Manhattane: Nájom bytu s veľkosťou špajzy sa tu začína od 3 000 eur (Rozhovor) 14. marca 2024, 9:30

Tím chatárov dúfa, že príde uvoľnenie aspoň pre zaočkovaných. Tieto opatrenia sa im totiž zdajú zbytočne prísne. „Tento krok je demotivujúci pre ľudí, ktorí ešte rozmýšľajú o očkovaní. Očakávali by sme, že pre zaočkovaných opatrenia uvoľnia,“ zdôrazňuje chatárka. 

 

Tatranské prevádzky budú musieť prežiť len z okienkového výdaja.
Tatranské prevádzky budú musieť prežiť len z okienkového výdaja. Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Tento problém nepostihol len Vysoké Tatry. S vysokými nákladmi a nedostatočnou podporou od štátu bojujú prevádzky a ubytovacie zariadenia v ďalších 23 okresoch. 

Zoznam čiernych okresov (platné od 1. novembra): 
Bardejov, Čadca, Humenné, Kysucké Nové Mesto, Levoča, Lučenec, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Námestovo, Poltár, Poprad, Rimavská Sobota, Ružomberok, Sabinov, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Tvrdošín, Vranov nad Topľou 

„Nezaočkovaní sa nám smejú do očí.“

V čiernych okresoch je veľmi vysoká úroveň komunitného šírenia koronavírusu. Napríklad v Čadci v regióne Kysuce dosahuje podľa PCR testov pozitivita vyše 30 percent. Podľa regionálnych hygienikov sú tu ohniská nákazy v rodinách a školách. V nemocnici Čadca je momentálne veľa ľudí hospitalizovaných na covid-19. Zaočkovanosť stúpa veľmi pomalým tempom. 

koronavírus, očkovanie
Zdroj: korona.gov.sk

Jeden z majiteľov menšieho lyžiarskeho svahu a penziónu v obľúbenej turistickej destinácii Oščadnica hovorí, že veľa ľudí z Kysúc sa dalo očkovať aj preto, aby mohli ďalej pracovať v gastre a cestovnom ruchu. Teraz sa im však nezaočkovaní smejú do očí za to, že nemajú žiadne výhody. 

Odporúčané
Tri Slovenky precestovali Európu bez peňazí: Spali sme v 5* hoteli aj na stanici, najhoršie bolo dostať sa na verejné WC Tri Slovenky precestovali Európu bez peňazí: Spali sme v 5* hoteli aj na stanici, najhoršie bolo dostať sa na verejné WC 13. marca 2024, 10:30

„Nedáva mi to žiadny zmysel,“ hovorí podnikateľ Július Gánoczy o nariadeniach v čiernom okrese. „Boli sme v tom, že pokiaľ bude personál a my majitelia zaočkovaní, aj zaočkovaní hostia sem budú môcť naďalej chodiť. No teraz aj tí dostávajú len jedlo cez okienko,“ opisuje situáciu.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 105585 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo všetko nemôžeš robiť v čiernych okresoch, aj keď si zaočkovaný.
  • Ako turistické regióny zvládajú prísne opatrenia.
  • Čo si o opatreniach myslia majitelia gastro prevádzok a hotelov.
  • Či prežije slovenský cestovný ruch tretiu vlnu.
  • Kam pôjdu zaočkovaní turisti, ak nebudú môcť dovolenkovať na Slovensku. 
Domov
Zdieľať
Diskusia