Prepnúť do nočného režimu
Prepnúť do denného režimu
Pondelok 29. 11. 2021 meniny má Vratko

hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Dnes populárne články
Zomrel Virgil Abloh. 41-ročný kreatívny riaditeľ Louis Vuitton mal rakovinu Zomrel Virgil Abloh. 41-ročný kreatívny riaditeľ Louis Vuitton…
Juhoafrická lekárka popisuje príznaky Omikronu. Príznaky sú podľa nej veľmi mierne Juhoafrická lekárka popisuje príznaky Omikronu. Príznaky sú…
10 párov zimnej obuvi, v ktorých zvládneš mínusové teploty, sneh aj dážď   10 párov zimnej obuvi, v ktorých zvládneš mínusové teploty, sneh…
Volejbalista žil 15 rokov v presvedčení, že randí s brazílskou supermodelkou. Jej srdce ho stálo 700-tisíc eur Volejbalista žil 15 rokov v presvedčení, že randí s brazílskou…
Kontrafakt vydáva nový album, oznámili dátum vydania a ukázali oficiálny cover Kontrafakt vydáva nový album, oznámili dátum vydania a ukázali…
PREHĽAD: Vláda schválila núdzový stav, začne platiť od polnoci. Zakáže vychádzanie a zatvorí všetky prevádzky PREHĽAD: Vláda schválila núdzový stav, začne platiť od polnoci.…
Refresher - Reportáže

Pukanec je známy tradičnou keramikou, akú inde vo svete nenájdeš: v čom je iné dnešné hrnčiarstvo než kedysi? (Reportáž)

O výrobe slovenskej keramiky sme sa nielen veľa dozvedeli, ale aj sme si ju vyskúšali.

Lukáš Čelka
3. november 2021, 14:30 Čas čítania: 7:43
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Pukanec je známy tradičnou keramikou, akú inde vo svete nenájdeš: v čom je iné dnešné hrnčiarstvo než kedysi? (Reportáž)
Zdroj: Lukáš Čelka/Refresher
Refresher - Reportáže
0
Lukáš Čelka
3. november 2021, 14:30
Čas čítania: 7:43

Pukanec je známy tradičnou keramikou, akú inde vo svete nenájdeš: v čom je iné dnešné hrnčiarstvo než kedysi? (Reportáž)

O výrobe slovenskej keramiky sme sa nielen veľa dozvedeli, ale aj sme si ju vyskúšali.

Lukáš Čelka
3. november 2021, 14:30
Čas čítania: 7:43
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Pukanec je známy tradičnou keramikou, akú inde vo svete nenájdeš: v čom je iné dnešné hrnčiarstvo než kedysi? (Reportáž)
Zdroj: Lukáš Čelka/Refresher

„Remeslo má zlaté dno“ – toto príslovie jednoznačne platí aj o malebnej dedinke Pukanec, nachádzajúcej sa v okrese Levice, ktorá sa do dejín zapísala ako jedno z najväčších centier starých hrnčiarskych majstrov na Slovensku. Ich jedinečné diela, zdobené unikátnymi ľudovými dekormi – prevažne kvetinovými vzormi, sa svojho času vyvážali do celej Európy.

 

O tom, ako fungovali hrnčiari kedysi a v čom sa ich práca zmenila dnes, nám porozprávali hrnčiar Vlado Weinciller ml. spolu so svojím pomocníkom Tomášom Frankom, potomkom slávneho hrnčiarskeho majstra. Spoločne sa totiž vracajú ku koreňom a snažia sa tradičné pukanecké remeslo oživiť cez vlastné diela. Okrem iného nám majstri dali aj možnosť posadiť sa za hrnčiarsky kruh a po krátkom kurze si skúsiť vytočiť vlastné výrobky. Ktoré skončili v koši a čo sa nám dodnes hrdo týči na poličke?

 

V tomto článku si prečítaš:
  • Koľko generácií dozadu sa predkovia Tomáša Franka už venovali hrnčiarstvu.
  • Kedy bola prvá písomná zmienka o hrnčiaroch v Pukanci. 
  • Aké produkty hrnčiari vyrábali kedysi a aké sa vyrábajú dnes.
  • Ako sa zmenilo tradičné remeslo za desiatky rokov. 
  • Čo museli Vladimír a Tomáš upraviť pri výrobe svojich produktov, aby mohli ísť do mikrovlnnej rúry či umývačky riadu.
  • Ako nám išlo „točenie“ a čo je na práci s hlinou najťažšie.
  • Či sa dá týmto remeslom uživiť v dnešnej dobe.

Hrnčiarstvo ako rodinná tradícia

Je pokojné sobotňajšie poobedie a cieľ našej cesty v obci Pukanec sme nemuseli dlho hľadať. Dielňa šikovných majstrov, ktorí nás už očakávajú, sa totiž nachádza len kúsok od centra obce – presne oproti hrnčiarskemu múzeu.

 

Zdroj: Lukáš Čelka/Refresher

 

Dobový domček so žltou fasádou, kam máme namierené, na nás už čaká s otvorenou náručou (bránkou). Keď prejdeme terasou a vstúpime dnu, pred nami sa zjaví mladý muž, ktorý sa predstaví ako Tomáš Frank. Poprosí nás, aby sme chvíľku počkali na jeho kolegu, a berie nás do dielne.

 

Zdroj: Lukáš Čelka/Refresher

 

Počas čakania nám vysvetľuje, že sa momentálne nachádzame v niekdajšom dome jeho starého otca – presláveného hrnčiara. Podľa jeho slov nielen on, ale všetci jeho predkovia z rodu Frankovcov boli hrnčiari už od nepamäti. „Starý otec bol tuším deviata generácia, pričom jeho otec bol tiež hrnčiar,“ dodal s tým, že ďalej sa nedopátral.

 

Starý otec Tomáša Franka. Zdroj: Lukáš Čelka/Refresher

 

Vzory, aké inde nenájdeš

O malú chvíľu sa objaví aj Vladimír. Len čo sa zvítame a hrnčiarsky majster sa usadí, chceme zistiť, čím je pukanecká keramika taká výnimočná. „Má typický dekor, postavený najmä na kvetinových vzoroch,“ vysvetľuje a zároveň ozrejmuje, prečo Pukanec svieti na mape ako jedno z rodísk tohto remesla.  

 

Zdroj: Lukáš Čelka/Refresher

 

„Keďže ide o banícke územie a v minulosti sa tu ťažila ruda, ľudia sa zamerali na remeslá. Kysličníky kovov, ktoré sa tu ťažili: opál i meď majstri využívali na farbivo aj glazúry. Prvá písomná zmienka o hrnčiaroch v Pukanci je z roku 1651, pričom v 19. storočí tu pôsobilo až štyridsať majstrov.“

Podľa slov Vladimíra sa odtiaľto vyvážala keramika až po Budapešť, pričom dodnes nájdeš niektoré pukanské kreácie v tamojšom múzeu. Tvrdí, že majstri jazdili na vozoch, pričom pomedzi výrobky nastrkali slamu a vydali sa s nimi dole na juh krajiny. „Pukanec, Modra, Ľubietová a Hrnčiarske Zalužany. To boli hlavné oblasti hrnčiarstva.“

 

Zdroj: Lukáš Čelka/Refresher

 

Kedysi sa vyrábali najmä riady na bežné použitie, či už išlo o hrnce, alebo misky. Okrem podávania a skladovania jedla sa podľa jeho slov keramický riad využíval aj na pečenie a varenie. „Dnes sa úžitkové veci vyrábajú aj na dekoračné účely,“ dodáva s tým, že v minulosti boli trendom rôzne mliečniky – nádoby na mlieko, masť, „hrkáče“ na vodu či krčahy na víno.  

 

Ako sa remeslo aj samotní majstri vyvíjali, začali úžitkové veci dekorovať. Podľa Vladimíra vtedy hrnčiari chodili ako tovariši na vandrovku po rôznych majstroch, čo spôsobilo, že do Pukanca sa prinieslo aj veľa dekorov, ktoré neboli pôvodné. „Majstri si ich upravili na tradičný štýl. Napríklad len ‚pukanských ruží‘ je circa tristo rôznych druhov. My sa ich snažíme aktívne využívať pri našej tvorbe.“

 

Zdroj: Lukáš Čelka/Refresher

 

Ako finančne náročné boli v minulosti výrobky hrnčiarov na pomery ľudí, dnešní majstri už nedokážu zhodnotiť. Tomáš si však spomína, že mu jeho dedo rozprával o tzv. výmennom obchode. „Jeden pekáč sa vymieňal za hus,“ zasmial sa.

Článok pre predplatiteľov REFRESHER+63% článku dočítajú len predplatitelia. Pridaj sa medzi nich a podpor kvalitný obsah!Odomkni všetký články na REFRESHERi s predplatnýmPodpor kvalitný obsah a dočítaj článok s predplatným REFRESHER+Tento článok dočítajú iba predplatitelia. Pridaj sa k námUff... Tento článok sme zamkli. Pridaj sa k tisícom predplatiteľov REFRESHER+ a čítaj ďalej.Toto musíš dočítať! Stať sa predplatiteľom REFRESHER+ je easy
PRIDAJ SA K PREDPLATITEĽOMUŽ MÁM PREDPLATNÉ: PRIHLÁSIŤ SA
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 105297 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa zmenilo tradičné remeslo za desiatky rokov.
  • Čo museli Vladimír a Tomáš upraviť pri výrobe svojich produktov, aby mohli ísť do mikrovlnnej rúry či umývačky riadu.
  • Ako nám išlo „točenie“ a čo je na práci s hlinou najťažšie.
  • Či sa dá týmto remeslom uživiť v dnešnej dobe.

Upozorniť na chybu. Ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Náhľadový obrázok: Lukáš Čelka/Refresher
NAHOR
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Dostávaj najlepší obsah mailom
Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah.
Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.
Posielať email
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy refresher
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Dnes populárne články
Zomrel Virgil Abloh. 41-ročný kreatívny riaditeľ Louis Vuitton mal rakovinu Zomrel Virgil Abloh. 41-ročný kreatívny riaditeľ Louis Vuitton mal…
Juhoafrická lekárka popisuje príznaky Omikronu. Príznaky sú podľa nej veľmi mierne Juhoafrická lekárka popisuje príznaky Omikronu. Príznaky sú podľa nej…
10 párov zimnej obuvi, v ktorých zvládneš mínusové teploty, sneh aj dážď   10 párov zimnej obuvi, v ktorých zvládneš mínusové teploty, sneh aj…
Volejbalista žil 15 rokov v presvedčení, že randí s brazílskou supermodelkou. Jej srdce ho stálo 700-tisíc eur Volejbalista žil 15 rokov v presvedčení, že randí s brazílskou…
Kontrafakt vydáva nový album, oznámili dátum vydania a ukázali oficiálny cover Kontrafakt vydáva nový album, oznámili dátum vydania a ukázali…
PREHĽAD: Vláda schválila núdzový stav, začne platiť od polnoci. Zakáže vychádzanie a zatvorí všetky prevádzky PREHĽAD: Vláda schválila núdzový stav, začne platiť od polnoci.…
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac
Zapni upozornenia a už ti nič neujde!

Chceš vedieť čo sa deje a mať prehľad? Dostávaj upozornenia o najhorúcejších správach na Refresheri.

(Príklady: Horel Notre Dame, Zomrel Mac Miller, Trailer na Avengerov)
(Príklady: Sagan skončil prvý, Nový zákon s vplyvom na moderných ľudí, Dnes nás čaká zatmenie slnka)
Ak chceš, aby sme ti poslali takmer všetky novinky, vyber túto možnosť.
Zatvoriť