Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je vytvorený v rámci mediálnej spolupráce so spoločnosťou TV Markíza
25. októbra 2021, 13:30
Čas čítania 3:38
Jana Mikysová

Naozaj môžeš dostať pohlavnú chorobu na záchode a koľko sa dožíva človek s HIV?

ZAUJÍMAVOSTI CHOROBY SEXUALITA
Uložiť Uložené

Vedel si, že ľudia s HIV žijú plnohodnotný život a že pohlavné choroby môžeš dostať už pri predohre?

Vedel si, že pohlavné choroby môžeš dostať aj pri predohre? A čo všetko zahŕňa život s HIV? Aj v 21. storočí sú tieto témy viac-menej tabu a dôležité informácie týkajúce sa sexu, vzťahov aj pohlavných chorôb sa často dozvedáme, keď je neskoro. V spolupráci s TV Markíza si povieme všetky dôležité veci, ktoré by si mal o sexe a pohlavných chorobách vedieť, či už si tínedžer, alebo dávno dospelý. Jednu z týchto tém načrtne totiž aj seriál Pán profesor, kde sa objaví študent, ktorý je HIV pozitívny. 

Pohlavné choroby sa nešíria iba sexom 

Ľudia si zväčša myslia, že pohlavne prenosné choroby sa prenášajú iba pri bežnom sexuálnom styku (penetrácii), no to nie je úplne pravda. Možno si preto ani ty netušil, že sa môžeš nakaziť už pri predohre. Infekčné ochorenia sa prenášajú už pri sexuálnom kontakte, keď dochádza k vylučovaniu rôznych tekutín (krvi, slín či ejakulátu). Ďalej sa prenášajú aj kontaminovanými predmetmi, ako sú napríklad ihly, striekačky, ale aj zubné kefky či holiace strojčeky. Niektoré infekcie sa môžu preniesť aj z matky na dieťa. 

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Dainis Graveris

Pozor na predohru aj prevenciu

Najlepším spôsobom, ako predísť pohlavným chorobám, je, samozrejme, ochrana. Kondóm ťa však neochráni vždy, keďže infekcie sa prenášajú aj pri iných formách sexuálneho styku. Aj pri niečom takom, ako je orálny sex, môžeš dostať pohlavnú chorobu, napríklad genitálny herpes

Dôležitým krokom, ako predchádzať pohlavným chorobám, je prevencia. Mali by sme vždy poznať stav nášho partnera, pravidelne podstupovať preventívne prehliadky a testy, ktoré môžu prípadné ochorenie odhaliť. Testovanie si môžeš vyžiadať u svojho lekára, zvyčajne u gynekológa, urológa alebo kožného lekára, automaticky ti ho robia pri darovaní krvi alebo sa môžeš dať otestovať v súkromných laboratóriách.

Konkrétne na HIV sa testuje bezplatne v ambulancii Národného referenčného centra pre prevenciu HIV/AIDS a v regionálnych úradoch verejného zdravotníctva. Taktiež by si mal poznať príznaky najčastejších infekčných pohlavných ochorení, aby si ich mohol v prípade potreby čo najskôr rozoznať a riešiť so svojím lekárom. Ak máš podozrenie na nejakú chorobu, ihneď to konzultuj so svojím lekárom. Pri pohlavných chorobách platí pravidlo, že čím skôr sú diagnostikované a liečené, tým skôr sa môžeš choroby zbaviť alebo čo najviac zmierniť jej prejavy.

Povinná jazda pri sexe

Kondóm ťa chráni pred nežiaducim tehotenstvom či pohlavnými chorobami. Mal by byť povinnou jazdou pri každom partnerovi, pri ktorom nemáš istotu, čo sa týka jeho predošlého pohlavného života. O prezervatíve sa hovorí často, no veľakrát sa zabúda aj na také dôležité pravidlá, ako je hygiena pred pohlavným stykom aj po ňom.

sex
Zdroj: Unsplash/Wevibe/volně k užití


Hygienu treba dodržiavať nielen v oblasti intímnych partií, ale napríklad aj rúk. V neposlednom rade netreba zabúdať na to, že ak s partnerom praktizujete najprv kombináciu análneho, orálneho a vaginálneho styku, treba sa medzi každým poriadne umyť, lebo hrozí vznik nežiaducej infekcie

Nevyhnutnosťou pre každú ženu je, aby sa šla po pohlavnom styku vycikať. Je to jednoduchý spôsob, ako môže obmedziť riziko vzniku infekcie, keďže vymočením sa zbaví baktérií, ktoré by sa mohli hromadiť v močovej trubici.

Môžeš ich dostať na záchode?

Veľmi často sa šíri informácia, že pohlavné choroby môžeš dostať aj na verejných záchodoch. Čo je na tom pravdy? Odborníci uvádzajú, že záleží na konkrétnom víruse, pričom väčšina pohlavne prenosných chorôb, ktoré poznáme, ako napríklad HIV, chlamýdie či herpes, sa šíri rôznymi spôsobmi.

Hovoria, že riziko prenosu pohlavných chorôb na záchode je nízke, no stále prítomné. Jedna z infekcií, ktoré môžeš dostať na verejných záchodoch, je práve trichomoniáza. Existuje aj možnosť dostať hepatitídu typu B, no musela by to byť veľmi veľká zhoda náhod – infikovaná krv alebo spermie by sa museli dostať do kontaktu s otvorenou ranou. 

O tom, ako sa šíria, prejavujú a liečia konkrétne pohlavné choroby, si môžeš prečítať v našom článku.

Pán profesor, dievča, žena, spodná bielizeň
Zdroj: TV Markíza

HIV sa môže preniesť z matky na dieťa 

Veľmi známu pohlavnú chorobu HIV môžeš získať nielen pohlavným stykom, prenáša sa aj z matky na plod, počas pôrodu alebo dojčenia. Asi by si sa aj ty zhrozil, ak by si počul, že tvoj kamarát je pozitívny na HIV, a myslel by si hneď na to najhoršie. Samozrejme, že život človeka pozitívneho na HIV nie je prechádzka ružovou záhradou, neznamená to však, že dotyčného čakajú posledné mesiace života

Ak sa na ochorenie príde včas a je správne liečené, pozitívna osoba má nielen plnohodnotný život, ale sa aj dožíva takého veku ako zdraví ľudia. Dokonca ľudia pozitívni na HIV môžu mať aj nechránený pohlavný styk so svojím partnerom a zároveň znížiť riziko nákazy vďaka takzvanej preexpozičnej profylaxii. Ľuďom s HIV sa v takomto prípade pred pohlavným stykom podávajú antiretrovírusové preparáty, ktoré znižujú množenie vírusu. Antiretrovírusovú liečbu zároveň podstupuje každý pacient, ktorému bolo diagnostikované HIV. Pri správnej liečbe je možné aj zabránenie prenosu vírusu z matky na dieťa.

Seriálový Kristián (Gregor Hraška) s učiteľom Samom (Tomáš Maštalír).
Seriálový Kristián (Gregor Hraška) s učiteľom Samom (Tomáš Maštalír). Zdroj: TV Markíza

Ako vyzerá život človeka pozitívneho na HIV, sa dozvieš na príklade študenta Kristiána v dnešnej časti Pána profesora. Podobne ako mnohí ďalší ľudia, ktorí sú pozitívni na HIV, má miestami až neopodstatnený strach z toho, že môže nakaziť ľudí, ktorých má rád. Ako to však naozaj je, kedy sa môžeš nakaziť a čo život človeka s HIV zahŕňa, zistíš dnes o 20.30 h na TV Markíza alebo v predstihu na VOYO

Aké bolo ocitnúť sa v neľahkej role študenta pozitívneho na HIV, nám prezradil herec Gregor Hraška, ktorý hrá v dnešnej epizóde Kristiána. „Bola to pre mňa veľmi jedinečná skúsenosť hlavne preto, že som sa ešte nikdy nestretol s danou témou. Musel som si to naštudovať, a to najdôležitejšie – do postavy sa vcítiť a porozumieť jej. Určite som vďačný za príležitosť hrať v seriáli postavu, ktorá mi otvorila oči,“ prezradil pre Refresher. 

Domov
Zdieľať
Diskusia