Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. decembra 2021 o 14:30
Čas čítania 10:37
Dominik Vetrák

10 najlepších hier roka 2021

10 najlepších hier roka 2021
Zdroj: Playstation/Housemarque
TECH NAJLEPŠIE FILMY, SERIÁLY A HRY ROKA 2021 NAJLEPŠIE HRY
Uložiť Uložené

Tohto roku boli indie hry neuveriteľne kvalitné a silné. Máme tu však aj pár prekvapení. Tieto hry by mal skúsiť každý skutočný hráč.

Sumarizovanie roka so sebou pre redakcie vždy prináša radosť, ale aj stres. Dobehnúť resty v podobe najchválenejších seriálov, albumov, hier, filmov či kníh je časovo a finančne nesmierne náročné. Platí to obzvlášť pre videohry, z ktorých niektoré trvajú aj desiatky hodín.

Avšak väčšinu titulov máme za sebou, a tak ti môžeme priniesť celkom pestrý top 10 zložený z indie, teda nezávislých hier, ale aj veľkých AAA počinov od mohutných štúdií a vydavateľov. 

Desať je však vzhľadom na množstvo kvalitných titulov príliš málo, a tak ti aspoň v číselnom rebríčku predstavíme druhú desiatku. Opismi sa však budeme venovať len tej prvej. Rok 2021 mal byť z hľadiska hier oveľa nabitejší, no pandémia odložila úplne všetko na neskôr. Aj tak však vyšlo extrémne veľa kvalitných počinov.

Odporúčané
10 najočakávanejších hier na december a január. V singleplayerovkách a v multiplayeri strávime počas Vianoc stovky hodín 10 najočakávanejších hier na december a január. V singleplayerovkách a v multiplayeri strávime počas Vianoc stovky hodín 3. decembra 2021 o 16:30

Z rebríčka sme vynechali VR a mobilné projekty, takže Resident Evil 4 VR v článku nehľadaj, aj keď je to veľká pecka. Indie hrám sa ešte budeme venovať v samostatnom článku neskôr. Nižšie už spomínané tituly od 20. po 11. miesto. V názve hier je odkaz, po kliknutí naň sa môžeš pozrieť na trailer.

Vedľa hier potom vidíš priemerné hodnotenie recenzií na metacritic.com, ktorý združuje názory stoviek profesionálnych recenzentov všade po svete. Ak nie je uvedené inak, hry, ktoré idú na PS5 a Xbox Series X/S, sú dostupné aj na ich predošlých generáciách – PS4 a Xbox One.

20. Tales of Arise87 zo 100 (PC, Xbox Series X/S, PS5)

19. Forza Horizon 5 – 92 zo 100 (Xbox Series X/S, PC)

18. Metroid Dread88 zo 100 (Nintento Switch)

17. Psychonauts 2 – 91 zo 100 (PC, Xbox Series X/S, PS5)

16. Lost Judgment – 83 zo 100 (Xbox Series X/S, PS5)

15. Unpacking87 zo 100 (PC, Xbox Series X/S, Nintendo Switch)

14. Forgotten City – 90 zo 100 (PC, Xbox Series X/S, PS5, Nintendo Switch)

13. Solar Ash78 zo 100 (PS5, PC)

12. Fae Tactics – 77 zo 100 (PC, Xbox Series X/S)

11. Chicory: A Colorful Tale – 90 zo 100 (PS5, Nintendo Switch, PC)

Odporúčané
Tvorcovia Doomu pred vydaním nespali a pracovali 30 hodín nonstop. Pri jeho vydaní padali servery a lámali sa rekordy v predaji Tvorcovia Doomu pred vydaním nespali a pracovali 30 hodín nonstop. Pri jeho vydaní padali servery a lámali sa rekordy v predaji 2. decembra 2021 o 12:30

10. Death’s Door – 89 zo 100 (PC, Xbox Series X/S, PS5, Nintendo Switch)

Tvorcovia náročnej akcie Titan Souls vo svojej novej hre pripravili viacero výziev, no hra Death’s Door je o čosi prístupnejšia. Ovládaš v nej vranu, ktorá je so svojimi ďalšími známymi zamestnaná ako zberateľka duší, ktorým sa skončil život. Jedného dňa sa však niečo pokazí a ty musíš vyraziť na veľké dobrodružstvo naprieč rôznymi svetmi, v ktorých stretneš veľa príšer, oblúd alebo len nepochopených bytostí. Všetky však musia zomrieť.

Hra má síce menej jasný, ale stále výrazný príbeh o kolobehu života a potešia aj niektoré dialógy so zaujímavými postavami. V prvom rade však ide o hrateľnosť, ktorá ťa okamžite namotá. Nepriatelia ťa vedia zabiť v priebehu pár sekúnd, no to sa stane len málokedy. Death’s Door je celkom jednoduchá hra, v ktorej ťa potrápi akurát niekoľko boss fightov a finále, ktoré dá zabrať všetkým fanúšikom náročných hier.

A následne ešte zistíš, že ak chceš získať pravý koniec, čaká ťa ešte niekoľko hodín bojovania s ešte náročnejšími nepriateľmi. V tom čase už budeš do tohto titulu maximálne zamilovaný – jednak pre intuitívnu hrateľnosť a skvelý, aj keď veľmi jednoduchý systém súbojov, jednak vzhľadom na estetickú stránku hry, ktorá sa naozaj podarila. 

9. Ratchet and Clank: Rift Apart – 88 zo 100 (exkluzivita pre PS5)

Posledná slávna séria z Playstationu 1 v rámci žánru skákačiek a platformoviek skrížených s adventúrou, ktorá stále žije. Nové diely pre Ape Escape, Jak & Daxter či Sly Cooper nevychádzajú vyše 10 rokov, no Ratchet to stále drží. Aj nový diel je úžasný, aj keď trochu kratší. 

10 najlepších hier roka 2021
Zdroj: PlayStation

Titul však naplno využíva technológie konzoly PS5, vďaka čomu môžeš ako Ratchet či Rivet cestovať naprieč dimenziami bez akýchkoľvek načítavacích obrazoviek. Hrateľnosť neprešla veľkými zmenami, no stále je to ten Ratchet, ktorý sa hrá úplne zábavne, a to hlavne vďaka arzenálu desiatok rôznych a kreatívnych zbraní, ktoré môžeš použiť.

Rift Apart je technickým a audiovizuálnym skvostom a ukážkou toho, čoho je PS5 schopné. Nádherný vizuál dopĺňajú vtipné a sympatické postavy a pestré sci-fi prostredia.

8. Halo Infinite

Pri odhalení Halo Infinite si každý povedal, že pôjde o „prúser“. A zrejme by sa tak aj stalo, keby Microsoft nedal tímu z 343 Industries rok času navyše, aby hru dokončili a upravili. Finálny výsledok stojí za to. Najnovší a značne osobný príbeh Master Chiefa sme si užili. Tentoraz zachraňuje ľudstvo na prsteni Zeta, ktorý ovládajú tzv. Banished. S pomocou pilota a umelej inteligencie Weapon postupne odhaľuje tajomstvá svojho nepriateľa a pravdu o Cortane z predošlých dielov. 

Hra má skvelý príbeh, v ktorom zaujmú hlavne dialógy a osobnejší prístup k spracovaniu postáv a ich motivácií. Tvorcovia vykresľujú útrapy vojny na obyčajnom pilotovi a celé to pôsobí emotívnejšie a ľudskejšie než predošlé tituly. Bohužiaľ, hra je vzhľadom na to aj oveľa menej veľkolepá. Príbehu dopomáha špičkový soundtrack a výtvarná prezentácia, ako i bezchybné výkony hercov. 

A potom je tu samotná hrateľnosť, z ktorej je stále cítiť staré dobré Halo, akurát s takou potrebnou zmenou. V tomto prípade je to tzv. grappling hook, teda hák, ktorým sa môžeš pritiahnuť k vzdialenejším miestam. Má využitie aj v súbojoch a už po pár minútach si nebudeš vedieť predstaviť hrať bez neho. Hre neuškodil ani fakt, že sa odohráva na jednej planéte a pracuje s akýmsi polovičným otvoreným svetom, v ktorom môžeš obsadzovať nepriateľské územia. Hrateľnosť ťa bude stále baviť a rád sa do tohto sveta vrátiš.

7. Resident Evil Village – 84 zo 100 (PC, Xbox Series X/S, PS5)

Nekonečná hororová séria sa po siedmom diele (odporúčame hrať ho vo virtuálnej realite) naštartovala k lepšiemu a odvtedy už nezabrzdila. Diel číslo osem v hlavnej sérii pokračuje v príbehu Ethana, no tentoraz má väčšiu rolu aj Chris Redfield.

10 najlepších hier roka 2021
Zdroj: PlayStation

Ethan sa zamotá do gotického sprisahania v temnej dedine, ktorá žije na úrovni stredoveku. V tme sa schovávajú upíri, monštrá, vlkolaci a ďalšie bytosti, ktoré ťa budú chcieť zabiť. Samozrejmosťou sú aj hádanky, survival prvky so zbieraním nábojov a obľúbený „tetris“ v inventári.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 105008 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Bielenie zubov v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentálna hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA alebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia