Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti ELESKO.
15. októbra 2021, 11:30
Čas čítania 4:56
Sponzorovaný obsah

Sedem vín, ktoré by si mal poznať, ak si priaznivec zážitkov

Sedem vín, ktoré by si mal poznať, ak si priaznivec zážitkov
Zdroj: Pexels.com
GASTRO
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Tieto vína, ktoré patria k slovenskej špičke, by si rozhodne mal poznať.

Možno si si myslel, že znalosť vína je výsostnou témou vinárov či someliérov v reštaurácii. Skutočná hodnota tohto trendového nápoja však siaha oveľa ďalej a dotýka sa mnohých oblastí nášho života, zdravia, úspechu, zážitkov, dobrej nálady i nás samotných.

vino elesko
Zdroj: ELESKO

Víno bolo od nepamäti kultovým nápojom. V starom Grécku ho používali pred každým zasadnutím zástupcov verejného života. Čaša vína kolovala od človeka k človeku, aby posilnila myseľ i odvahu rečníkov a súčasne ubrala na ostrosti názorov. Sympózium, ako toto zhromaždenie ľudu neskôr v Británii nazvali, si zachovalo do dnešných časov svoj význam ako miesto stretnutia učencov (dnes vedeckých špecialistov) spojené s odbornou diskusiou o danej problematike.

Iba málokto však pozná skutočný význam slova sympózium, vytvorený z gréckeho sympinein, čo v doslovnom preklade označuje popíjanie (pinenin) s prefixom syn-, po slovensky „spoločne“. Tak či onak, starým Grékom môžeme závidieť, že pri všetkých významných udalostiach života sa ich rozhodnutia spájali s ochutnávaním (popíjaním) vína.

elesko
Zdroj: ELESKO

História spolu s klímou stoja aj za ďalším dôvodom, prečo sa pestovanie viniča hroznorodého a výroba vína z jeho plodov tak pevne zakorenili v našej kultúre. S príchodom kresťanstva sa v Európe rozšírilo pestovanie viniča. Výroba omšových vín priniesla spolu s technologickým pokrokom impulz v rozvoji vinohradníctva aj vinárstva. 

Stredná Európa má vo vienku vinárskej destinácie veľa „darov“ od našich predkov, kolonistov i učencov. Priaznivé podmienky chladnejšej a suchej kontinentálnej klímy od juhu až po 50° severnej rovnobežky tu umožnili ľuďom vytvoriť pestrú paletu regiónov s jedinečnou enogastronomickou kultúrou (lat. oinos = víno). Slovensko má v tejto bohatej kultúre vína svoje významné postavenie – nie pre veľkosť svojej produkcie, ale pre kvalitu a nezameniteľnú rozmanitosť vyrábaných vín.

Jedným z domácich vinárstiev, ktoré by si mal poznať, je ELESKO, ktoré leží iba 44 km od Bratislavy. Je obrastené 150 hektármi rodiacich viníc. Vinohrady sa ťahajú po juhozápadnom úpätí Malých Karpát až za horizont. Okrem modernej pivnice vo vinárskom parku nájdete štýlovú reštauráciu & wine bar s ponukou špecialít lokálnej kuchyne, obohatenú o skvelú divinu z vlastných chovov, sezónne vsuvky podľa ročných období, ale aj o tradičné prvky, ktorými sú bryndzové halušky a chutné domáce marhuľové knedličky ako od babičky. Na svoje si prídu aj priaznivci ľahšej stravy. Stačí ochutnať napríklad pečenú cviklu s krémom z kozieho syra, kôprovým olejom a čerstvým pečivom. K tebou zvoleným dobrotám ti someliér reštaurácie ochotne poradí vhodné víno a „urobí“ toto na prvý pohľad bežné posedenie pri dobrom jedle s kvalitným vínom v čarovnom prostredí zmyslovo bohatším.
elesko
Zdroj: ELESKO

V spolupráci s vinárstvom ELESKO ti preto prinášame prehľad siedmich jedinečných vín z ich produkcie, ktoré by si mal poznať a ktoré potešia každého priaznivca zážitkov.

Viognier

Viognier (čítaj vionje) spoznáš vďaka vôni marhúľ s nezameniteľnou sviežou chuťou crème fraîche. Túto starú, pôvodom dalmatínsku odrodu domestikovali Rimania, ktorí ju v 3. storočí preniesli do dnešného údolia Rhône. Na západe nášho územia sa odroda pestovala v 18. storočí vďaka bohatým šľachtickým rodom, no v dôsledku fyloxéry zanikla. Storočnú absenciu v kraji pod Malými Karpatmi ako prvá oživila spoločnosť ELESKO, vďaka ktorej zažíva renesanciu. Z Viognieru tu vyrábajú suché šťavnaté vína podobné Sauvignonu.

Voignier
Zdroj: ELESKO

Sauvignon blanc

Toto víno na Slovensku zažíva comeback vďaka mladým spotrebiteľom, ktorí sa s odrodou stretli na potulkách svetom. Hojne sa pestuje na Novom Zélande, no jeho domovinou je Francúzsko. Bestsellerom slovenskej verzie svetovo uznávaného Sauvignonu (čítaj soviňonu) je prémiový ELESKO Savignon blanc so záhadným označením D. S. C. na fľaši. Skratka označuje garanciu originálneho pôvodu vína, ktoré vinárstvo vyrába výlučne z hrozna dopestovaného vo vlastných viniciach. Po latinsky Districtus Slovakia Controllatus alebo po našom chránené označenie pôvodu je teda, laicky povedané, istotou, že po otvorení takto označenej fľaše si vychutnávaš poctivé víno vyrobené z kvalitného slovenského hrozna.

Blanc de Blancs

Záhadný francúzsky hlavolam rozlúštiš, hneď ako sa z hrdla fľaše uvoľní košík brániaci korkovej zátke pred „vystrelením“. Označenie Blanc de Blancs súvisí s výrobou šumivých vín v oblasti Champagne, na ktoré sa pri výrobe základného vína použila odroda Chardonnay. Tradičná metóda výroby šumivého vína, u nás známeho aj pod označením sekt, je vzhľadom na rôzne výrobné operácie v pivnici náročná na pochopenie laika. V konečnom výsledku nám prináša do života expresívne šumivé vína s bohatou zmesou vôní biskvitu, maslovej briošky namočenej do citrusovej alebo marhuľovej marmelády s výrazne osviežujúcou chuťou ovocia.

Blanc de Blancs
Zdroj: ELESKO

Pálava

Nepleťme si význam označenia tejto relatívne mladej česko-slovenskej odrody muštu, ktorá bola vyšľachtená v Pernej neďaleko moravskej Pálavy (podľa nej získala odroda svoje meno) z odrôd Tramín červenýMüller Thurgau. Vína z odrody Pálava sa podobajú Tramínu, osviežia pikantnou kyselinou a výrazným muškátovo-korenistým buketom. Vo vyššej zrelosti získanej z hrozna redukovaného zberu má Pálava harmonický obsah zvyškového cukru a kyselín. Nájdeme v nej stopy čajovej ruže a agátu.

Palava
Zdroj: ELESKO

Petit merle alias Merlot

Názov modrej odrody Merlot je odvodený z francúzskeho slova merle, v preklade drozd, ktorý obľubuje jeho sladké hrozno v období dozrievania. Najstaršia zmienka o Merlote pochádza z roku 1784, keď ho miestny úradník Faurveau označil za jednu z najlepších odrôd v regióne Libournais na pravom brehu rieky Dordogne. Merlot v Malých Karpatoch dáva na hnedozemi s prímesou štrkov príjemné a ľahko korenisté červené vína, avšak v ELESKU z neho okrem červeného vyrábajú aj ružové víno čarovných vlastností.

Petit Merlot
Zdroj: ELESKO

Rosa

Rosa je ideálnym červeným vínom k jedlu i na dlhšie jesenné večery so šarmom mladej dámy, s neobvyklou parfumovou vôňou a so zaujímavou chuťou. Táto slovenská odroda „sa narodila“ v roku 1961 trojitým krížením odrôd (Picpoul x Frankovka modrá) x Tramín červený. V ELESKU z nej vyrobili polosladké víno tmavobordovej nepriehľadnej farby s očarujúcou vôňou ruží. Marmeládovo-ovocná chuť prekvapí vyšším tanínom s tónmi prezretých šípok po prvom mraze i drobných kôstkovín. V pozadí po prehltnutí sa objavujú pikantné noty bieleho korenia. Skvele dopĺňa chuť horkej čokolády, ale aj špeciality z diviny.

Rosa
Zdroj: ELESKO

Dunaj

Šťastnú sedmičku hriešne chutných vinárskych tipov z ELESKA uzatvára Dunaj, dnes azda najznámejšia slovenská odroda z rodiny modrých „novošľachtencov“. Moderní influenceri sa skôr či neskôr stretnú s Dunajom, a to nielen pri návšteve nášho hlavného mesta, ale aj pri kontakte s našou úspešnou odrodou. Odroda totiž bola vyšľachtená v Bratislave. Mnohým vinohradníkom a vinárom učarovali jej vlastnosti. Začali sa jej venovať s láskou, ktorú im po rokoch čerpania skúseností Dunaj vracia v podobe výnimočne kvalitného červeného vína. Jej rodičia Muškát Bouchet, OportoSvätovavrinecké vložili do genetiky Dunaja veľa dobrých pestovateľských vlastností. Dunaj z ELESKA v najlepších ročníkoch, akým bol rok 2018, prekvapuje jemným „burgundským“ alias živočíšnym tónom. V polosladkej kategórii označenej číslom 2 na etikete poteší notami slivkových lekvárov, brusníc zmiešaných s tmavými višňami ponorenými do tmavej, horkej čokolády. Gurmánom v reštaurácii & wine bare ELESKO odporúčame vyskúšať toto víno k jelením medailónikom s grilovanou zeleninou, pečenými baby zemiakmi a omáčkou zo zeleného korenia.

Dunaj
Zdroj: Elesko

Vychutnaj si tieto vína doma alebo v areáli vinárstva ELESKO, ktoré otvára brány zážitkov nielen skalným priaznivcom, ale aj začínajúcim „zberateľom“ pohody, zdravého životného štýlu a kultúry. Výnimočnosť okamihov prežitých s priateľmi, rodinou a biznisovými partnermi umocnená kultúrou vína patrí k mimoriadne vyhľadávaným formám aktívneho oddychu i vínnej turistiky. Navyše za ňou netreba cestovať ďaleko a platiť veľa peňazí. Nachádza sa totiž iba kúsok od Bratislavy.

Elesko
Zdroj: ELESKO

Ak by sa ti zážitky spojené s ochutnávkou kvalitných vín z ELESKO Wine Parku zdali málo, po prehliadke pivnice či návšteve reštaurácie sa neponáhľaj domov. Dopraj svojmu telu i zmyslom zdravé trávenie prechádzkou po vinohradoch, ktoré sú bezprostredne na dotyk v areáli vinárstva. Výlet za zážitkami zakonči návštevou galérie Zoya Museum, ktorá patrí k najkrajším súkromným galériám moderného umenia v strednej Európe. Jesennú inštaláciu originálov svetovo známeho Andyho Warhola dopĺňa Igi Brezo so svojou štrukturálnou maľbou a s figurálnou kompozíciou.

Domov
Zdieľať
Diskusia