Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
29. augusta 2021, 11:04
Čas čítania 2:28
Viktor Kniš

Kovařík chcel pomôcť vyšetrovateľom NAKA, tvrdí prokurátor. Prečo obvinili policajného prezidenta?

NEWS NÁRODNÁ KRIMINÁLNA AGENTÚRA
Uložiť Uložené

Peter Kovařík je obvinený zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a z marenia spravodlivosti, pretože vraj chcel vyzradiť informácie nepovolaným osobám. Vyplýva to z informácií Denníka N.

Petra Kovaříka obvinili, pretože vraj neoprávnene zmaril zásah sobranských kukláčov, ktorí na žiadosť policajnej inšpekcie v Bratislave chytali spolupracujúcich obvinených z mafiánskeho gangu takáčovcov.

Odporúčané
Krivé výpovede, záhadná návšteva na NAKA i v Leopoldove pred výsluchom a nevysvetlené výjazdy. Príbehy kajúcnikov sa zamotávajú Krivé výpovede, záhadná návšteva na NAKA i v Leopoldove pred výsluchom a nevysvetlené výjazdy. Príbehy kajúcnikov sa zamotávajú 29. júla 2021, 12:37

Prokurátor: Zastavenie akcie počas jej priebehu je vysoko netaktické a neprofesionálne

Vyplýva to z uznesenia, ktoré má k dispozícii Denník N„Svojím pokynom bez právne relevantného dôvodu okamžite ukončil činnosť určených policajtov mobilnej zásahovej jednotky Sobrance pri zadržiavaní obvinených Petrova a Zemana a iných procesných úkonov.“ 

Peter Petrov a Matej Zeman podľa krajskej prokuratúry dostali možnosť počas júlového zásahu utiecť práve vďaka Kovaříkovej intervencii. Petrova medzičasom chytili, Zeman žiada o azyl v Chorvátsku.

Zeman
Zdroj: MV SR

Uznesenie, ktoré má Denník N k dispozícii, detailne opisuje všetky okolnosti zásahu policajnej inšpekcie proti takáčovcom, resp. vyšetrovateľom NAKA z tímu Očistec, ktorí vyšetrujú aj ľudí ako Norbert Bödör, Dušan Kováčik, Tibor Gašpar alebo Robert Krajmer.

Tých inšpekcia podozrieva, že pracujú aj s informáciami, ktoré môžu byť vykonštruované. Ďalší takáčovec Csaba Dömötor sa nedávno priznal, že ho na krivú výpoveď nahovoril Peter Petrov. Nie však s cieľom uškodiť Dušanovi Kováčikovi, ako to reprodukuje Robert Fico. 

Odporúčané
Ako polícia od volieb stíha poslancov od Matoviča, Kollára aj Pellegriniho rad-radom Ako polícia od volieb stíha poslancov od Matoviča, Kollára aj Pellegriniho rad-radom 7. mája 2022, 16:30

Kým Peter Kovařík a minister vnútra Roman Mikulec tvrdia, že zastavenie činnosti kukláčov zo Sobraniec automaticky neznamenalo zmarenie akcie, šéfka špeciálneho tímu policajnej inšpekcie Diana Santusová si myslí opak. Santusovú krátko po akcii odvolali s argumentom, že pri povolaní hraničiarov z východu klamala nadriadeného. 

Odvolávajúc sa na šéfa sobranskej polície, prokurátor tvrdí, že Kovařík zásadným spôsobom pochybil. „Podľa názoru svedka vydať pokyn na zastavenie akcie počas jej priebehu je vysoko netaktické a neprofesionálne,“ tvrdí prokurátor Juraj Chylo z Krajskej prokuratúry v Bratislave, ktorý obvinenie voči Kovaříkovi vzniesol. 

Diana Santusová vo výpovedi tvrdí, že Kovařík hneď nasledujúci deň zmenil interné predpisy tak, aby sa podobná akcia už nemohla opakovať. 

Policajný prezident podal proti obvineniu sťažnosť. „Môžem potvrdiť, že som si dnes prevzal obvinenie z rúk prokurátora. S obvinením absolútne nesúhlasím, vypovedal som a podal som sťažnosť a námietku zaujatosti voči všetkým prokurátorom Krajskej prokuratúry Bratislava. Celú vec vnímam ako pokračovanie tlaku na políciu pre vyšetrovanie veľkých prípadov na NAKA,“ konštatuje policajný prezident v oficiálnom stanovisku. 

Kovařík tvrdí, že svoje rozhodnutie prerušiť zásah Úradu inšpekčnej služby pri akcii zadržiavania svedkov kajúcnikov považuje za správny.

Kovarik
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Prezidentka, premiér aj politici reagujú 

Prezidentka Zuzana Čaputová považuje obvinenie policajného prezidenta Petra Kovaříka za vážnu vec. Podľa nej je dôležité presvedčivo ho verejnosti vysvetliť. Premiér Eduard Heger nechce obvinenie nateraz komentovať.

 

Policajný prezident Peter Kovařík má aj naďalej dôveru ministra vnútra Romana Mikulca. Dôvod na jeho odvolanie zatiaľ nevidí.


„Obvinenie neznamená, že človek je aj vinný. Vzniesť obvinenie je právom orgánu činného v trestnom konaní, ak má dôvody a podozrenie, ale to neznamená, že to, čo je v obvinení, človek aj urobil,“ vysvetlil Mikulec pre médiá.

Dodal, že keď mu doručia uznesenie o vznesení obvinenia voči Kovaříkovi, bude sa tým zaoberať. „Budeme to skúmať, či vznikli podmienky na to, aby sme ho postavili mimo služby. Nemám zatiaľ dôvod na jeho odvolanie,“ zdôraznil Mikulec. Dodal, že ponechanie prezidenta vo funkcii nebude ohrozovať dôležitý záujem štátnej služby.

Richard Sulík vyhlásil, že ak obvinenie voči policajnému prezidentovi Petrovi Kovaříkovi stojí na solídnom základe, mal by aspoň dočasne prestať vykonávať funkciu. Juraj Šeliga si nevie predstaviť zotrvanie Kovaříka vo funkcii, ak nevysvetlí otázky. Líderka strany a vicepremiérka Veronika Remišová rešpektuje rozhodnutie vzniesť obvinenie voči šéfovi polície. Hovorí však o pochybnostiach verejnosti.

Kovařík
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Mimoparlamentný Hlas-SD tvrdí, že obvinenie policajného prezidenta Petra Kovaříka počas výkonu jeho funkcie je dôkazom, že polícia na Slovensku nekoná nezávisle a ovplyvňujú ju politicky motivované zásahy najvyšších vládnych predstaviteľov.

Odporúčané
Boja sa nás, hovorí Šanta o Ficovi a Kaliňákovi. Máme dosť dôkazov, toto je historický zlom Boja sa nás, hovorí Šanta o Ficovi a Kaliňákovi. Máme dosť dôkazov, toto je historický zlom 24. apríla 2022, 15:30

Peter Pčolinský hovorí, že policajný prezident patrí do väzby. Je bratom Vladimíra Pčolinského, ktorého NAKA zobrala do väzby ešte pred približne pol rokom. Je obvinený z korupcie. Peter Pčolinský dlhodobo útočí na policajného prezidenta aj ministra vnútra. Tvrdí, že Mikulca nepodporí ani pri jeho odvolávaní na mimoriadnej schôdzi. 

Domov
Zdieľať
Diskusia