Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. júla 2021, 12:37
Čas čítania 10:21
Viktor Kniš

Krivé výpovede, záhadná návšteva na NAKA i v Leopoldove pred výsluchom a nevysvetlené výjazdy. Príbehy kajúcnikov sa zamotávajú

NEWS NÁRODNÁ KRIMINÁLNA AGENTÚRA
Uložiť Uložené

Národná kriminálna agentúra a inšpekcia mininsterstva vnútra sa dostali do sporu o to, kto hovorí pravdu v prípade krivých výpovedí a marenia spravodlivosti. Viac svetla do prípadu vnáša uznesenie, v ktorom však nájdeme viacero nových otázok.

Príbeh troch členov mafiánskej skupiny takáčovcov obvinených z krivých výpovedí je len úryvkom z veľkej knihy o zatýkaní po voľbách 2020, môže sa však skončiť aj obvinením policajného prezidenta.

Odporúčané
200-tisíc eur v keši, správy z Kočnerovej Threemy a ústretovosť Ficovi. Kto je špeciálny prokurátor Dušan „62 : 0“ Kováčik? 200-tisíc eur v keši, správy z Kočnerovej Threemy a ústretovosť Ficovi. Kto je špeciálny prokurátor Dušan „62 : 0“ Kováčik? 22. októbra 2020, 12:25

Krátka a zatiaľ izolovaná kapitola sa pre verejnosť začína momentom, keď Robert Fico prišiel na tlačovú konferenciu a v ruke držal screenshot autentických SMS správ z 22. augusta 2020. Vyšetrovatelia na prípade pracovali oveľa dlhšie, pravdepodobne niekoľko rokov, počas ktorých rozpracovávali skupinu takáčovcov.

Odosielateľom správ je vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry Ján Čurilla a adresátom je operatívec Ján Kaľavský, od ktorého sa dostali na verejnosť.


J. Čurilla J. Kaľavskému 22. 8. 2020 o 9.42 h: 

1. Viezol Bandurku do Towers.

2. Telefóny si nechali doma.

3. Bandurka išiel s obálkou, kde mal 100-tisíc, Čaba nevie, na čo boli tie lóve.

4. Vysadil Bandurku a videl cez sklo, že si sadol k Ferovi a po chvíli k nim prišiel Makó.

5. Bandurka vyšiel bez obálky, nechal ju Ferovi s Makóom.

6. Bolo to v čase, keď sa riešil pozemok na Drotárskej, to riešil Bandurka.

7. Moje meno nech tam nej**be.

 
Bandurka je Matej Zeman, Čaba je Csaba Dömötor, Fero je František Böhm, Makó je Ľudovít Makó – pozn. red. 

Robert Fico tvrdí, že séria týchto správ je inštruktážou od elitného vyšetrovateľa pre „univerzálneho udavača“, aby vedel, ako má vypovedať, keď chce zabezpečiť, aby mu dal prokurátor pokoj v jeho trestnej veci. Kým šéf Smeru-SD spája údajnú manipuláciu s výpoveďami v súvislosti s kauzami Dušana Kováčika a ďalších, uznesenie inšpekcie dokazuje, že podozrenia sa týkajú iba malej skupiny bývalých mafiánov.

Odporúčané
Ako polícia od volieb stíha poslancov od Matoviča, Kollára aj Pellegriniho rad-radom Ako polícia od volieb stíha poslancov od Matoviča, Kollára aj Pellegriniho rad-radom 7. mája 2022, 16:30

Inštruktáže a následné krivé výpovede o sume 100-tisíc eur sa týkali údajnej korupcie v prípade developerskému projektu na Drotárskej ulici v Bratislave. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo sa pre túto kauzu vrátil na tlačovky Smeru Robert Kaliňák a čo hovoril na adresu policajtov, ktorí vyšetrujú najzávažnejšie prípady.
  • Kto je kto v kauze krivých výpovedí, kto sa skrýva a kto sa ku krivej výpovedi priznal.
  • Aká bola pôvodná motivácia k údajným krivým výpovediam.
  • Kto vraj ostatných na krivé výpovede navádzal a prečo.
  • Prečo by mal podľa Smeru aj pre túto kauzu odstúpiť minister vnútra Roman Mikulec.
  • Prečo má dnes veľký problém aj policajný prezident Peter Kovařík.
  • Ako sa dostali do konfliktu pre tento spor špeciálny prokurátor Daniel Lipšic a generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Policajný prezident Peter Kovařík Ficovu teóriu popiera, vyšetrovateľa NAKA Čurillu sa zastal. Správy sú podľa neho spätným zhrnutím výpovede z 20. augusta 2020: „Vyšetrovateľ Ján Čurilla mi vysvetlil, že túto SMS zaslal operatívcovi, ktorý na prípade pracoval. Dôležitý je fakt, že SMS bola zaslaná 22. augusta 2020 o 9.40 h, teda dva dni po výsluchoch, ktoré boli vykonané 19. augusta a 20. augusta 2020. Ide o prípad, v ktorom vypovedali dve osoby C. D. a M. Z. Dôležitým faktom je aj to, že hodnovernosť výpovedí týchto osôb je podporená aj listinnými dôkazmi z obdobia, keď trestná činnosť mala byť spáchaná,“ uviedol Kovařík v máji 2021. 

Odporúčané
Boja sa nás, hovorí Šanta o Ficovi a Kaliňákovi. Máme dosť dôkazov, toto je historický zlom Boja sa nás, hovorí Šanta o Ficovi a Kaliňákovi. Máme dosť dôkazov, toto je historický zlom 24. apríla 2022, 15:30

V júli 2021 už inšpekcia ministerstva vnútra ako policajný útvar (postavením a kompetenciami silný ako NAKA) vytvorený na kontrolu policajtov a osôb páchajúcich trestnú činnosť v spolupráci s príslušníkmi zboru obvinila trojicu svedkov od takáčovcov z krivej výpovede a marenia spravodlivosti. V rámci vyšetrovania prípadu troch takáčovcov vytvorila inšpekcia špecializovaný tím vedený vyšetrovateľkou Dianou Santusovou, ktorá nariadila akciu ozbrojeným hraničným policajtom zo Sobraniec proti operatícom NAKA z tímu Očistec.

Kto je kto v kauze inšpekcia vs. NAKA feat. kajúcnici?

Peter Petrov (prezývaný Tiger) – bývalý člen takáčovcov. Mateja Zemana a Csabu Dömötöra údajne navádzal na krivé výpovede, pričom im vraj sľúbil výhody.

Csaba Dömötör (prezývaný Čaba) – bývalý člen takáčovcov. Inšpekcia ministerstva vnútra ho obvinila, že krivo svedčil proti Ľudovítovi Makóovi a dnes už mŕtvemu Františkovi Böhmovi v súvislosti s developerským projektom. Medzičasom sa ku krivej výpovedi priznal s tým, že ho na ňu nahovoril Peter Petrov.

Matej Zeman (prezývaný Bandurka alebo Zemák) – bývalý člen takáčovcov. Inšpekcia ministerstva vnútra ho obvinila, že krivo svedčil proti Ľudovítovi Makóovi a dnes už mŕtvemu Františkovi Böhmovi v súvislosti s developerským projektom, aj jeho vraj nahovoril Peter Petrov. Inšpekcia po ňom pátra. Zeman je zároveň korunným svedkom v prípade prepojenia bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika na gang takáčovcov. 

Ján Čurilla – elitný vyšetrovateľ NAKA, vyšetruje trestnú činnosť mafiánskej skupiny takáčovcov, vyšetroval aj daňového podvodníka Ladislava Bašternáka, v ktorého byte býval Robert Fico. Dnes Ján Čurilla vedie tím, ktorý vyšetruje exponované kauzy.

Ján Kaľavský – šéf bratislavských operatívcov, ktorého inšpekcia ministerstva vnútra v máji 2021 obvinila zo zneužitia právomocí verejného činiteľa, ako aj z vynášania utajovaných informácií. Prokurátor v júni 2021 obvinenie zrušil ako nezákonné, predčasné a nedôvodné.

Diana Santusová a špecializovaný tím feat. Sobrance (inšpekcia) – bývalá šéfka špecializovaného tímu vytvoreného na inšpekcii ministerstva vnútra, ktorý riešil ovplyvňovanie svedkov – takáčovcov. Vyšetrovateľke pozastavil minulý týždeň poverený šéf inšpekcie Peter Scholtz činnosť na pokyn ministra Mikulca. Odvolali ju, pretože nariadila, aby kukláči zo Sobraniec skontrolovali operatívcov NAKA z tímu Očistec, čo nebolo podľa predpisov. Pôjde na detektor lži, policajti z tímu Očistec ju namietali ako zaujatú.

Tím Očistec (NAKA) – Šéfom tímu, ktorý vyšetruje najzávažnejšie kauzy (Božie mlyny, Očistec, Judáš...), je Ľubomír Daňko. Ďalšími členmi tímu sú aj vyšetrovateľ NAKA Ján Čurilla a vyšetrovateľ NAKA Pavol Ďurka, ktorí sa v kauze krivých výpovedí spomínajú menovite.

7 hodín na NAKA a 40 minút v Leopoldove bez záznamu so spoločným menovateľom – vyšetrovateľom Ďurkom

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 101256 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako vysvetľuje spor v dátumoch výpovedí Lipšicov úrad. 
  • Ktorú údajne toxickú vyšetrovateľku inšpekcie z prípadu stiahli a prečo.
  • Ktorý moment z údajne krivej výpovede je preukázateľne nepravdivý.
  • Kto sa ku krivej výpovedi priznal.
  • Čo sa dialo dva dni pred oficiálnymi výpoveďami.
  • Ako SMS správy rozhádali Žilinku s Lipšicom.
  • Prečo hrozí Kovaříkovi trestné stíhanie.
Domov
Zdieľať
Diskusia