Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. októbra 2020, 12:25
Čas čítania 4:43
Viktor Kniš

200-tisíc eur v keši, správy z Kočnerovej Threemy a ústretovosť Ficovi. Kto je špeciálny prokurátor Dušan „62 : 0“ Kováčik?

200-tisíc eur v keši, správy z Kočnerovej Threemy a ústretovosť Ficovi. Kto je špeciálny prokurátor Dušan „62 : 0“ Kováčik?
Zdroj: TASR/Štefan Puškáš
NEWS DUŠAN KOVÁČIK MARIAN KOČNER ROBERT FICO
Uložiť Uložené

„Zastavil niektoré trestné stíhania, pri ktorých sa mi zdalo, že by mohli dobehnúť do úspešného konca,“ povedal pre denník SME v roku 2017 bývalý minister vnútra Vladimír Palko.

Národná kriminálna agentúra dnes zadržala špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Dôvodom môže byť podľa Denníka N skutočnosť, že sa pred niekoľkými týždňami rozhodol s políciou spolupracovať bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó. Vraj poskytol toľko informácií, že museli policajti vytvoriť špeciálny vyšetrovací tím.

Dušan Kováčik stojí na čele Úradu špeciálnej prokuratúry od jej vzniku. O prokurátorovi, ktorému prischla prezývka „pán 62 : 0“, sa v Threeme rozprávali aj obvinení Marian Kočner s Norbertom Bödörom. Údajne sa ho podnikateľ a oligarcha snažili presvedčiť, aby im pomohol zabezpečiť beztrestnosť. 

Dušan Kováčik šéfuje úradu, ktorý má na starosti boj proti korupcii alebo praniu špinavých peňazí. Tento úrad dozoruje všetky podozrenia smerujúce voči verejným činiteľom. 

Prácu špeciálneho prokurátora kritizoval už v roku 2015 aj bývalý generálny prokurátor Jaroslav Čižnár, ktorý pri prednášaní správy o činnosti prokuratúry v parlamente komentoval to, čo Dušan Kováčik napísal do svojej časti správy o špeciálnej prokuratúre. 

„Mám veľké výhrady k tejto správe. Bohužiaľ, vypracoval si ju pán špeciálny prokurátor, tak ja tvrdím, že si za ňu aj zodpovedá. (...) Keď je nízka objasnenosť korupcie, potrebujem mať v správe napísané, prečo asi. Aké to bude mať trendy a aké opatrenia majú byť prijaté na to, aby sa to zlepšilo. To mi tam chýba,“ povedal Jaroslav Čižnár. Odvtedy si Kováčik prednáša správy o stave špeciálnej prokuratúry v Národnej rade sám. 
Odporúčané
Ak sa N. Bödör vo väzbe zlomí, Fico môže mať veľký problém, pozná jeho najslabšie miesto. Tieto prepojenia to naznačujú Ak sa N. Bödör vo väzbe zlomí, Fico môže mať veľký problém, pozná jeho najslabšie miesto. Tieto prepojenia to naznačujú 24. augusta 2020, 17:06

Ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú dnešné medializované informácie o zadržaní špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika netešia.  Ak by sa v prípade Kováčika preukázali podozrenia zo spájania trestných činov, znamenalo by to podľa nej hlboké spreneverenie sa poslaniu, ktoré má napĺňať. „Takáto skutočnosť prehlbuje nedôveru v prokuratúru, ak človek na jej čele je trestne stíhaný, pričom on sám má v zásadnej kompetencii trestne stíhať tých, ktorí sa dopustili trestných činov," doplnila Kolíková. 

Dušanovi Kováčikovi sa končí funkčné obdobie na budúci rok. Nepohli s ním ani protikorupčné protesty pred a po vražde Jána Kuciaka, v ktorých vyzývali desaťtisíce Slovákov na jeho odchod. Pred časom oznámil, že vo funkcii nezostane do konca funkčného obdobia a odstúpi pred jeho skončením. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sa zo špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika stal nedotknuteľný muž.
  • Ako pomohol Robertovi Ficovi a daňovému podvodníkovi Ladislavovi Bašternákovi.
  • Čo si o Dušanovi Kováčikovi písali v Threeme Marian Kočner s Norbertom Bödörom.
  • Prečo sa nikdy nepodarilo zadržanému Dušanovi Kováčikovi dôveryhodne vysvetliť 200-tisícovú hotovosť.

 /Zdroj: TASR - Michal Svítok

Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer-SD) 15.06.2015 otvoril mimoriadnu schôdzu pléna ku kauze Gorila. Rokovanie 40 podpismi iniciovala opozícia, ktorá nie je spokojná s krokmi špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika (na snímke vľavo) pri vyšetrovaní tohto prípadu. Na snímke vpravo v tom čase nezaradený poslanec Daniel Lipšic.
Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer-SD) 15.06.2015 otvoril mimoriadnu schôdzu pléna ku kauze Gorila. Rokovanie 40 podpismi iniciovala opozícia, ktorá nie je spokojná s krokmi špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika (na snímke vľavo) pri vyšetrovaní tohto prípadu. Na snímke vpravo v tom čase nezaradený poslanec Daniel Lipšic. Zdroj: TASR/Michal Svítok

„Pán 62 : 0“

Bol to práve bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka, kto navrhol v roku 2004, aby sa špeciálnym prokurátorom stal v tom čase vojenský prokurátor Dušan Kováčik. Na čele tohto významného úradu je od jeho vzniku až do dnešného dňa. Dobroslav Trnka je dnes známy ako človek, ktorému hlas podobný Marianovi Kočnerovi na údajnej nahrávke vyčistil žalúdok tak, ako to nespravila ani disciplinárna komisia. Tá v nahrávke problém nevidí a Dobroslav Trnka naďalej zostáva bežným prokurátorom.

Dušan Kováčik si na špeciálnej prokuratúre posledných 16 rokov sám prideľoval najväčšie politické kauzy, ktoré sa na jeho stole zasekávali. Prezývka „62 : 0“ vzišla z toho, že v ani jednom zo 62 prípadov, ktoré dozoroval, nepodal obžalobu. 

Týka sa to aj obrovskej kauzy Gorila spojenej s privatizáciou, financovaním strany Smer a spoluprácou oligarchu Jaroslava Haščáka s najvyššími politickými predstaviteľmi. Kováčik sa ešte v roku 2014 nechcel zaoberať ani Bašternákom, ktorý je dnes za daňové podvody odsúdený a sedí vo väzení. 

Dušan Kováčik podal nedávno svoju prvú obžalobu za posledných desať rokov. Týka sa kauzy spojenej s najznámejším bratislavským hotelom. Technicky je tak už „pánom 62 : 1“.

200-tisíc eur v keši, správy z Kočnerovej Threemy a ústretovosť Ficovi. Kto je špeciálny prokurátor Dušan „62:0“ Kováčik?
Zdroj: TASR/Štefan Puškáš

Nevysvetlených 200-tisíc eur v keši 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 90215 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo bol v niektorých prípadoch Dušan Kováčik v konflikte záujmov a ako mal podozrenia o jeho bratovi vyšetriť človek, ktorý je dnes obvinený z lustrácií novinárov..
  • Ktoré kauzy pravdepodobne aj pre iniciatívu Dušana Kováčika nikdy nevyšetrili.
  • Čo si o Dušanovi Kováčikovi písali Marian Kočner a Norbert Bödör a s čím potrebovali pomôcť.
  • Ako zachránil Dušan Kováčik Roberta Fica v prípade obvinenia z extrémizmu.
Domov
Zdieľať
Diskusia