Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
24. augusta 2020, 17:06
Čas čítania 8:47
Viktor Kniš

Ak sa N. Bödör vo väzbe zlomí, Fico môže mať veľký problém, pozná jeho najslabšie miesto. Tieto prepojenia to naznačujú

Ak sa N. Bödör vo väzbe zlomí, Fico môže mať veľký problém, pozná jeho najslabšie miesto. Tieto prepojenia to naznačujú
Zdroj: TASR – Jakub Kotian
NEWS ROBERT FICO
Uložiť Uložené

Strana expremiéra Roberta Fica sa hneď v niekoľkých kauzách spája s podozrivým úspechom Bödörovcov. Čo všetko spája šéfa Smeru s Norbertom Bödörom?

„Všetci členovia vlády, keď som bol predsedom vlády, aj vtedy aj teraz ma nazývajú šéf, šéfino, šéfinko. Môžete si teda vybrať, ktoré z týchto slov sa vám najviac páči,“ reagoval v septembri 2019 Robert Fico na možné obvinenia z toho, že keď sa Kočner s Norbertom Bödörom bavia o vybavovaní vecí u šéfa, myslia práve bývalého premiéra a predsedu strany Smer. 

Novinárom sa podarilo do dnešného dňa zdokumenovať len malú časť možného veľmi blízkeho prepojenia šéfa Smeru a Norberta Bödöra, aj napriek tomu sú zistenia závažného charakteru. Robert Fico sa pokúsil vysvetliť len svoju opakovanú návštevu večierkov Bonulu, ani to však nespravil dostatočne presvedčivo.

Odporúčané
Trvalý pobyt v Dubaji, vinárstvo, trénoval Végha a vybavoval veci pre Kočnera. Kto je Norbert Bödör? Trvalý pobyt v Dubaji, vinárstvo, trénoval Végha a vybavoval veci pre Kočnera. Kto je Norbert Bödör? 6. júla 2020, 17:55

Personálne prepojenia, kauzy ani súdom uznané a zákonnou cestou získané nepriame dôkazy nikdy nekomentoval. Aj keď Threema, ktorá ho kompromituje, už ako jeden z dôkazov poslala Mariana Kočnera neprávoplatne do väzenia na 19 rokov. 

Nezávisle od zistení novinárov potvrdila vzťah oligarchu z Nitry a trojnásobného premiéra Kočnerova Threema. V článku postupne zverejníme niekoľko úryvkov. Niektoré z nich už v minulosti zverejnil Denník N. Refresher má komunikáciu od roku 2019 k dispozícii, operuje s ňou však len v súlade s inými médiami, ktoré pracujú s informáciami z vyšetrovania, aby nenarušili jeho priebeh. 

Prvá „spoločná“ diaľnica...

Bödörovcom sa začalo dariť už počas prvej vlády Roberta Fica, skutočný rozmach však dosiahli až počas jednofarebnej vlády Smeru medzi rokmi 2012 a 2016. Práve v roku 2012, keď Smer získal vo voľbách vyše 40 %, zabezpečovala ochranu ich volebnej centrály bezpečnostná firma Bödörovcov – Bonul. 

Do roku 2016 jej narástli tržby viac ako dvojnásobne, z 25 na viac ako 60 miliónov eur. Bonul stal sa bezpečnostnou firmou, ktorá v tom čase dostáva najviac štátnych zákaziek.


Viaceré zákazky však firma získala za pochybných okolností. Napríklad v rôznych štátnych nemocniciach, Slovenskej pošte, bratislavskom dopravnom podniku, ministerstve hospodárstva. Za vlády Smeru nastavili podmienky verejných súťaží často tak, aby im dokázali vyhovieť len firmy blízke oligarchom z Nitry, prípadne v iných súťažiach boli „zhodou okolností“ jediným uchádzačom.

Robert Fico navštívil večierok Bonulu v roku 2014 a následne tam chodil pravidelne. Podobných akcií iných firiem sa pritom zúčastňoval len zdriedkavo. V roku 2015 si to po večierku „obľúbenej SBSky" dokonca namieril aj na ich after párty do hotela Zlatý kľúčik.

Bol to práve zavraždený novinár Ján Kuciak, ktorý z notárskeho registra záložných práv zistil, že mladý Bödör mal na hotel záložné právo za viac ako milión eur.

„Nejeden účastník stretnutia pravdepodobne neveril vlastným očiam, keď sa na pódiu objavil samotný premiér. Prítomných dojal ďakovnou rečou za ich dobre odvedenú prácu, nezabudol vyzdvihnúť ani ich úspechy,“ napísal týždenník Plus 7 dní o návšteve Fica na firemnej udalosti.

Rozmach Bödörovcov, na rozdiel od iných oligarchov či Mariana Kočnera, Robert Fico nikdy nepripísal vláde Ivety Radičovej.

Robert Fico si nemôže byť istý, či mu jedného dňa nezaklope NAKA. Čo má „šéf, šéfino alebo šéfinko“ spoločné s Norbertom Bödörom
Zdroj: TASR

Zaujímavý je však aj pohľad mimo Bonulu. Napríklad v roku 2010 písal denník SME o predraženej rýchlostnej ceste R1.

Na úseku pri Nitre, odkiaľ oligarchovia Bödörovci pochádzajú, sa pri výstavbe medzi víťaza verejnej súťaže a konečného zhotovteľa obchvatu zmestili ešte dve firmy, ktoré na výstavbe rýchlostnej cesty pravdepodobne zarobili. Jedna firma patrí manželke Norberta Bödöra a druhá bratovi Roberta Fica Ladislavovi.

Odporúčané
Kto sú Bödörovci, čo ich spája so Smerom, vedením polície a prečo sú nebezpeční aj po vzatí Norberta Bödöra do väzby? Kto sú Bödörovci, čo ich spája so Smerom, vedením polície a prečo sú nebezpeční aj po vzatí Norberta Bödöra do väzby? 20. júla 2020, 11:18

Lukratívne zakázky pre Bödörovcov počas vlád Smeru 

V apríli 2017 priniesol ďalšie zistenia Ján Kuciak, ktorý v tom čase opísal oligarchov ako „vplyvnú nitriansku skupinu, ktorá má väzby na Smer aj vedenie polície.“ 

 Zavraždený investigatívny reportér Aktualít prišiel na to, ako firmy okolo oligarchu Miroslava Bödöra súťažili sami so sebou. V článku spomína ministrov strany Smer Petra Žigu (ministerstvo životného prostredia) a Ľubomíra Jahnátka (ministerstvo hospodárstva). Ľubomír Jahnátek chodieval s papierovým majiteľom Bonulu Miroslavom Bödörom na poľovačky a boli susedia. 

Na prepojenie Smer – Bödörovci tiež poukazovalo viacero novinárov skrz fakt, že oligarchovia z Nitry sú s bývalým policajným prezidentom Tiborom Gašparom vzdialená rodina. Gašpar nebol nikdy na kandidátke Smeru, bol však nominantom Roberta Kaliňáka a mal blízky vzťah k Robertovi Ficovi, ktorý sa ho opakovane zastával a po vražde Kuciaka sa ho snažil do poslednej chvíle držať vo funkcii. 

Komunikácia cez Threemu Marian Kočner – Norbert Bödör v novembri 2017 (zverejnil Denník N)

Ešte pred vraždou Jána a Martiny sa Kočner a N. Bödör kriticky rozprávali o generálnom prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi. Písali si o tom, že sa niekde „Vlekár“ (Boris Kollár), preriekol, že má s Čižnárom blízky vzťah. Kočner bol s Čižnárom všeobecne nespokojný a bál sa toho, že ho dá zavrieť.

Marian Kočner: Zapadlo to do toho, že na GP niekoho majú. Tak asi nakoniec to bude Jarík. J…m na to. Treba sa odsťahovať. Lebo ak je to tak, a začínam tomu veriť, tak nás všetkých šéf dovedie do záhuby
Norbert Bödör: Hm, súhlasím. Pripúšťam.

Počas jednofarebnej vlády Smeru Norbert Bödör vytiahol z cyperskej schránky Saxian Investment milióny eur a pravdepodobne vďaka biznisu s Pentou ich zdesaťnásobil. Do transakcií bola zainteresovaná aj firma, v ktorej figurovali Norbert Bödör a Peter Pažinka., vyplýva to z informácií, ktoré získalo Investigatívne centrum Jána Kuciaka

Bývalý predseda Spolu Miroslav Beblavý Pažinkovú označil za členku takzvanej skupiny “paškovcov” z košického Smeru. Zosnulý Pavol Paška bol pravou rukou Roberta Fica.

Počas vlády Roberta Fica sa zrodila aj kauza Dobytkár, ktorú umožnil aj vysoký úradník na ministerstve hospodárstva. Norbert Bödör je v tejto kauze obvinený na základe priameho svedectva človeka, ktorý mu mal posielať úplatky. Najvyšší súd rozhodol, že ho stíhajú väzobne. 

Robert Fico si nemôže byť istý, či mu jedného dňa nezaklope NAKA. Čo má „šéf, šéfino alebo šéfinko“ spoločné s Norbertom Bödörom
Zdroj: TASR

„Šéf tentokrát nesklamal.”

Podľa Kočnerových správ z Threemy mal Norbert Bödör vybaviť, aby dal Robert Fico požehnanie na to, nech môže bývalá štátna tajomníčka na rezorte spravodlivosti Monika Jankovská zatlačiť na sudkyňu Najvyššieho súdu SR Alenu Šiškovú. Kočner sa chcel týmto spôsobom vyhnúť väzeniu v prípade falšovania zmeniek TV Markíza.


„Monika je s ňou ok, aj by jej povedala že ,vedenie’ to dalo Monike na starosť. Len aby šéf vedel, že to Monika má na starosti keby sa Šišková dotazovala. A zajtra má mať Monika so šéfom stretko, tak by jej mohol povedať, že nech ,dozrie na Šiškovú‘. Ak sa nebude báť Monike povedať aj moje meno tak nech povie. Ak nebude s tým komfortný, tak stačí nech povie ,dozrie’,” inštruoval Kočner Bödöra.

Podnikateľ z Nitry mu o pár minút odpísal: „Zariadené. Povie (Robert Fico pozn. red.) Monike, že to má zariadiť. Teraz som to…,” napísal Bödör Kočnerovi, že Fico je pripravený odobriť Kočnerov nápad, aby sa vyhol väzeniu.

Kočner si ešte overil u Jankovskej, či Fico skutočne o tejto informácii vedel, ona mu odpísala pozitívne s tým, že jej to „len naznačil.“

S tým sa Kočner uspokojil: „Šéf tentokrát nesklamal,” napísal Norbertovi Bödörovi. Niektorý z článkov pri „vybavovaní“ rozsudku však zlyhal, keďže Kočnera práve tento senát zobral kvôli zmenkovej kauze do väzby.

Fico vs. orgány činné v trestnom konaní

Komunikácia cez aplikáciu Threema už bola uznaná ako zákonne získaný dôkaz v dvoch megaprocesoch s Marianom Kočnerom. Telefón so šifrovanými správami odovzdal polícii svedok a bývalý príslušník SIS Peter Tóth.

Predseda senátu Špecializovaného trestného súdu Emil Klemanič pri vynesení rozsudku v prípade falšovania zmeniek TV Markíza za 69 miliónov povedal, že obžalobe pomohla Threema a považuje ju za jeden z najsilnejších dôkazov. (Nielen) táto skutočnosť tak môže byť pre Roberta Fica znepokojujúca. 

Vyšetrovateľ vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej v oficiálnej správe k Threeme napísal, že komunikácia medzi Norbertom Bödörom a Marianom Kočnerom nasvedčuje spolupráci medzi Smerom, resp. Robertom Ficom a oligarchom z Nitry.

Odporúčané
Luxusné megasídlo pri Nitre malo byť zrejme pre Bödöra. Ten však skončil vo väzbe a vila je zrazu na predaj Luxusné megasídlo pri Nitre malo byť zrejme pre Bödöra. Ten však skončil vo väzbe a vila je zrazu na predaj 14. augusta 2020, 15:41
Komunikácia cez Threemu Marian Kočner – Norbert Bödör v januári 2018 (zverejnil Denník N)

Marian Kočner: Mi to tak pripadá, že len my dvaja sme so šéfom.
Norbert Bödör: Tak je nás ešte trocha viac, ale teda veľká skupinka už nie sme.
Marian Kočner: Všetci majú pocit, že loď sa potápa, a preto si už robia pozície na druhej strane. My dvaja som myslel aj tvojich ľudí. Kamoša a podobne. (pozn. red. Kamoš je v komunikácii Mariana Kočnera bývalý policajný prezident Tibor Gašpar, ktorý je Bödörov príbuzný a vyšetrujú ho, že mu donášal z polície informácie alebo aj zistenia z lustrovania novinárov či prokurátorov. 5. augusta ho Plus 7 dní odfotil pred sídlom Bonulu.)
Norbert Bödör: Tak asi teda už sme menovali všetkých. Hoci kľudne sa môže stať, že sa loď potopí. Ale čo už. Ja spravím všetko a ostatné už nie je na mne.
Marian Kočner: Aj ja prispejem k dielu.
Norbert Bödör: Keď raz s niekým robím, tak v dobrom aj zlom.

Je zrejmé, že Kočner koná spoločne s Norbertom Bödörom v prospech politickej strany Smer. Podľa komunikácie je ochotný vždy pomáhať Robertovi Ficovi, je mu verný, obetuje sa pre Smer, navrhuje a podniká kroky na to, aby sa strana Smer udržala pri moci, a to aj za vlastné peniaze, ako napríklad ovplyvňovanie verejnej mienky prostredníctvom médií, snaha o ovplyvňovanie rôznych politických postov, na čo mu napríklad slúžili aj informácie, ktoré dokázal získať ešte pred ich medializáciou,“ píše sa v správe vyšetrovateľa z roku 2019, ktorú získal Denník N.

Robertovi Ficovi sa tieto slová nepáčili. Na tlačovke na ne zareagoval veľmi nahnevane. „Takto sa písali posudky v 50. rokoch. Čo má čo policajt písať slohové politologické práce, čo je politológ policajt? Majú sa venovať svojej práci a nie politologickým úvahám,“ hovoril Fico na tlačovej besede v auguste 2019.

O mesiac neskôr však Fico zároveň nepriamo priznal, že sa s Norbertom Bödörom pozná „Pán redaktor a čo ho mám opľuť alebo čo mám urobiť? Keby sme sa stretli, tak by sme si asi podali ruky a dobrý deň. To je celé čo vám môžem povedať,“ odpovedal, keď sa ho médiá pýtali na ich vzťah.

Robert Fico si nemôže byť istý, či mu jedného dňa nezaklope NAKA. Čo má „šéf, šéfino alebo šéfinko“ spoločné s Norbertom Bödörom
Zdroj: TASR - Martin Baumann

Šéf, šéfino alebo šéfinko

Tento pseudonym sa skloňuje v šifrovanej komunikácii cez aplikáciu Threema v rôznych súvislosiatiach. Napríklad keď sa s Marian Kočner s Monikou Jankovskou (bývalou štátnou tajomníčkou na rezorte spravodlivosti) alebo Norbertom Bödörom bavia o politickej situácii a strane Smer po vražde novinára a jeho snúbenice, alebo keď potrebujú zistiť, či je s niečím „šéf“ OK.

Vzorový príklad je, keď podľa šifrovanej komunikácie Jankovská vraj s požehnaním Roberta Fica (ktoré vraj vybavoval Norbert Bödör) pomáhala Kočnerovi z väzenia: „Ja dostanem aj Al Caponeho z basy,“ chválila sa.  O „šéfovi“ si však nepísali len v pozitívnom duchu.

Robert Fico sa bránil slovami o tom, že on Threemu nemá, zároveň Smer v tom čase dlhodobo poukazoval na to, že novinári účelovo vyberajú úryvky, ktoré majú byť tendenčné proti v tom čase vládnej strane. „Teraz sa na dennej báze vyberajú všelijaké omrvinky a robí sa z toho. Ja nemôžem za to, čo sa dvaja ľudia bavia cez nejakú trhreemu, ja žiadnu threemu nemám, ani ľudskú, ani telefónnu,“ povedal na tlačovke Robert Fico. 

Komunikácia cez Threemu Marian Kočner – Norbert Bödör v januári 2018 (zverejnil Denník N)

Ďalšia nápoveda o tom, že „šéf“ v komunikácií v Threeme medzi dnes obžalovaným Kočnerom a obvineným Bödörom prišiel 25. januára 2018, keď potreboval oligarcha zistiť, kto má blízko k šéfke Ústavného súdu Ivette Macejkovej.  

Norbert Bödör: Kto má blízko k Matejkovej?
Norbert Bödör: Kto je blízky človek
Marian Kočner: 
Novinárka ? Ďáša ?
Marian Kočner: 
Aj ja ju poznám
Norbert Bödör: Nie. Šéfa ústavného súdu
Marian Kočner: 
To je Macejková
Marian Kočner: 
Šéf
Norbert Bödör: Aký šéf
Marian Kočner: 
Náš
Marian Kočner: 
RF
Marian Kočner: 
A potom Gašparovič
Norbert Bödör: Niekto iný
Marian Kočner: 
A najlepšie jej muž ale za prachy

Komunikácia už je zverejnená ako celok a aj samotný Marian Kočner priznal, že je pravá. Z desiatok tisíc správ poprel len niekoľko. Hovoril, že zopár správ niekto do komunikácie vložil, aj keď to znalec poprel. Súdny znalec Dušan Mikulaj vysvetlil, že akýkoľvek zásah do telefónu či manipulácia so zariadením zanechá stopy. 

Čo na to korunný svedok Peter Tóth?

O dôveryhodnosti svedectva bývalého SISkára Petra Tótha proti Marianovi Kočnerovi nemal pochybností predseda senátu Špecializovaného trestného súdu Emil Klemanič, keď odsúdil Kočnera a Ruska a na 19 rokov za zmenky TV Markíza. Aj keho výpoveď pomohla podľa Klemaniča k odsúdeniu. Je pravdepodobné, že Peter Tóth mohol disponovať týmto informáciami, pretože bol kedysi blízkym priateľom Mariana Kočnera. 

V rámci výpovede ku kauze Búrka týkajúcej sa korupcie v justícii vypovedal svedok Peter Tóth o tom, že bývalý premiér Robert Fico a bývalý minister vnútra Robert Kaliňák údajne navštevovali bratislavský Double Tree by Hilton, aby sa tam stretávali s vplyvnými osobami z pozadia strany SmerJozefom Brhelom, Miroslavom Výbohom a Jurajom Širokým.

Okrem nich sa mal podľa korunného svedka Petra Tótha stretnutí zúčastňovať aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör. Bödör sa zúčastňuje dokonca aj na takzvaných užších poradách vedenia Smeru, pričom na týchto poradách sa zúčastňujú aj osoby, ktoré nie sú členmi strany Smer ani jeho volených orgánov,“ vypovedal Tóth podľa Denníka N v roku 2018. Túto časť výpovede zverejnili len nedávno. 

„Na týchto rokovaniach sa v čase, keď bol Robert Fico predsedom vlády a Robert Kaliňák ministrom vnútra, prijímali mnohé politické rozhodnutia. Diskutovalo sa tam o mnohých rozhodnutiach vlády a podobne,“ vypovedal ďalej Peter Tóth podľa Denníka N.

Robert Fico si nemôže byť istý, či mu jedného dňa nezaklope NAKA. Čo má „šéf, šéfino alebo šéfinko“ spoločné s Norbertom Bödörom
Zdroj: TASR

Prečo by sa mal Fico báť? 

 „Som živnostník od roku 1998. Podnikám v realitách, developerstve, bezpečnosti, vo vinárstve (...),“ hovoril roztraseným hlasom Bödör mladší v januári 2020, keď priamo svedčil ako jediný v prospech Mariana Kočnera. Celkové tržby Bonulu v rokoch 2012 až 2018 (pozn. red. za vlády Smeru pod premiérom Robertom Ficom) boli podľa finstat.sk viac ako 300 miliónov eur.

Otázka na záver je teda veľmi jednoduchá. Sú vyššie spomenuté prepojenia dôvodom na to, aby sa Robertovi Ficovi ťažšie zaspávalo? Môže sa raz stať, že Robertovi Ficovi zaklope NAKA, keď sa jej podarí prísť na to, kde vlastne prespáva? A čo má Roberta Fica trápiť viac – postupný rozklad strany, z ktorej odišiel Peter Pellegrini, alebo toto „mimoplitické dianie.“ Na poslednú otázku nám odpovedal Marek Vagovič – šéf investigatívcov v portáli Aktuality.sk.

„Jedno aj druhé. Čím je politicky slabší, tým viac ľudí dáva od neho ruky preč. Ani on si už nemôže byť istý, či mu jedného dňa nezaklope na dvere NAKA. Iniciály RF alebo oslovenie šéf sa pomerne často vyskytuje aj v Threeme – najmä v dialógoch medzi Kočnerom a Bödörom. A nejde o žiadne maličkosti, ale aj rôzne službičky či dokonca podozrenie z ovplyvňovania rozhodnutí súdov,“ skonštatoval Marek Vagovič. 

Peter Tóth nie je jediný dôležitý svedok, ktorý vypovedal proti Robertovi Ficovi. „O Ficovi už začal vypovedať aj sudca Sklenka, vďaka ktorému polícia rozkryla korupčnú sieť v akcii Búrka. Hladina stúpa, slučka sa pomaly sťahuje: na mieste Roberta Fica by som asi pokojne nespával, o čom svedčia aj jeho nervózne výroky o rozvrate právneho štátu na Slovensku,“ uzatvára Vagovič z portálu Aktuality.  

Domov
Zdieľať
Diskusia