Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. augusta 2021, 13:30
Čas čítania 6:27
Kamila Šebestová

Vzdelaní Afganci na Slovensku odkazujú Borisovi Kollárovi: Nie sme cudzinci, Slovensko je naša vlasť. Integrovali sme sa

Vzdelaní Afganci na Slovensku odkazujú Borisovi Kollárovi: Nie sme cudzinci, Slovensko je naša vlasť. Integrovali sme sa
Zdroj: TASR/AP
REFRESHER AFGANISTAN TALIBAN UTEČENCI
Uložiť Uložené

„Slováci sú srdeční a milí ľudia, žije sa tu dobre,“ zhodujú sa všetci štyria Afganci, s ktorými sme sa rozprávali o úteku pred Talibanom. Všetci sú vzdelaní, pracujú a plynulo hovoria po slovensky. Slovensko je dnes ich domovom.

„Afganci sa nedajú integrovať, a preto je potrebné pomôcť ich zachrániť v ich prirodzenom prostredí, v ich civilizačnom okruhu ich relígií, čím sú okolité štáty,“ vyhlásil pred pár dňami predseda parlamentu Boris Kollár. 

Desiatky afganských lekárov, profesorov či umelcov na Slovensku sú však dôkaz o opaku. Žijú tu už celé desaťročia a plynule rozprávajú po slovensky. Občas dokonca s východniarskym prízvukom. Okrem zdravotnej starostlivosti pomáhajú rozvíjať slovenskú spoločnosť či vzdelávať deti. Rozprávali sme sa so štyrmi výnimočnými Afgancami a Afgankami. Všetci sa na niečom zhodujú – Slováci sú srdeční ľudia a Slovensko je ich domovom. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Štyri príbehy výnimočných ľudí z Afganistanu, ktorí žijú na Slovensku.
  • Prečo museli odísť z Afganistanu a žiť v exile.
  • Aké mali zážitky s Talibanom. 
  • Čo si myslia o Slovákoch. 
  • Prečo sa rozhodli zostať na Slovensku, i keď mohli žiť v západnej Európe.
  • Aký odkaz majú pre Borisa Kollára.

Manželia Rahim a Fauzia A. 

Manželia Rahim a Fauzia A.
Manželia Rahim a Fauzia A. Zdroj: Rahim A.

Detský lekár Rahim A. prišiel ako študent medicíny cez program podobný Erasmu. Študijný pobyt sa však pretiahol na 35 rokov. V deväťdesiatych rokoch bol totiž Afganistan obsadený Talibanom a Rahim sa nemohol vrátiť domov. Zrazu bol totiž nepriateľom štátu. Jeho manželka Fauzia za ním pricestovala neskôr. Chcela žiť v slobodnej krajine, kde bude mať možnosť vzdelávať sa, aj keď je žena. 

Aké to bolo, keď ste sem prišli? 

Rahim: Keď som začal študovať na Slovensku, v Afganistane bola demokracia. Spolu so spolužiakmi sme nemali v úmysle zostať tu, chceli sme doštudovať medicínu a vrátiť sa domov. Mali sme nachystané letenky, no po prevrate sa to nedalo. V Afganistane nás vnímali ako nepriateľov a bolo by to pre nás nebezpečné. 

Cítim sa ako Slovák. Svoj pôvod však nechcem zakrývať, je súčasťou mojej identity. 

Tak ste začali budovať svoj život na Slovensku. Rahim: Vytvorili sme si zázemie, začali sme pracovať a dnes je Slovensko náš domov. Deti tu vyrástli, študujú na školách. Cítim sa ako Slovák. Svoj pôvod však nechcem zakrývať, je súčasťou mojej identity. Som vďačný Slovensku a mám rád Slovákov, nikdy som tu nemal žiadny problém pre to, kto som. 

Odporúčané
Na amerických vojakov v Afganistane údajne zaútočila tajomná bytosť: monštrum pripomínajúce obra zabilo jedného z nich kopijou Na amerických vojakov v Afganistane údajne zaútočila tajomná bytosť: monštrum pripomínajúce obra zabilo jedného z nich kopijou 31. marca 2024, 9:30

Fauzia: Keď som vedela, že mám možnosť študovať, prišla som sem. Teraz si dokončujem bakalárske štúdium ošetrovateľstva na univerzite v Prešove. No neviem, ako ďalej. Moja rodina je ohrozená a stále nad tým rozmýšľam. 

V akej situácii je vaša rodina v Afganistane? 

Fauzia: Môj otec pracoval na oddelení ministerstva vnútra proti terorizmu, moja sestra pracovala v nadácii na podporu práv žien. Sú v extrémnom nebezpečenstve. Všetkých desať členov mojej rodiny sa teraz musí stále schovávať niekde inde. Vôbec nevedia, čo majú robiť.

Rahim: Ak by bola situácia v Afganistane bezpečná, Fauziin otec by sem nepotreboval ísť. Je to dôchodca, ktorý chce svoj život dožiť v mieri. No neviem si predstaviť, ako sa teraz bojí. Nikto z našej rodiny teraz nevychádza z domu, boja sa každého zaklopania na dvere. Žijú v strachu. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Human Rights League (@humanrightsleague)

Malo by Slovensko poslať ďalší vojenský špeciál kvôli záchrane Afgancov? 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 102340 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Štyri príbehy výnimočných ľudí z Afganistanu, ktorí žijú na Slovensku.
  • Prečo museli odísť z Afganistanu a žiť v exile.
  • Aké mali zážitky s Talibanom.
  • Čo si myslia o Slovákoch.
  • Aký odkaz majú pre Borisa Kollára.
Domov
Zdieľať
Diskusia