Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
23. augusta 2021, 6:28
Čas čítania 0:55
Kamila Šebestová

Afganský čisto ženský tím mladých konštruktérok je v bezpečí v Katare. Minulý rok vyvinuli pľúcnu ventiláciu z autoodpadu

Afganský čisto ženský tím mladých konštruktérok je v bezpečí v Katare. Minulý rok vyvinuli pľúcnu ventiláciu z autoodpadu
Zdroj: Paula Bronstein/Getty Images
NEWS AFGANISTAN TALIBAN
Uložiť Uložené

Deväť dievčat muselo pre svoje vzdelanie utiecť z vlastnej krajiny.

Snívajúcim Afgankám sa podarilo utiecť do Kataru, kde sa dočasne skrývajú. Vzhľadom na vládu Talibanu sa obávali o svoje životy. Utiecť sa podarilo deviatim dievčatám vo veku 15 až 19 rokov a 25-ročnej učiteľke. 

Dievčatám sa podarilo zachrániť aj vďaka práci, ktorú posledné roky vkladali do robotiky. Prostredníctvom americkej organizácie Digital Citizen Fund (DCF) tri dni pred pádom Kábulu požiadali vládu Kataru o pomoc. „Keď sme počuli, že dobyjú Kábul, kontaktovali sme katarskú vládu. Okamžite začali vybavovať dievčatám víza, aby ich dostali z Afganistanu,“ vysvetľuje pre BBC jedna zo zástupkýň DCF Elizabeth Schaefferová Brownová. „V Katare sa o ne starajú veľmi dobre,“ dodáva.

Budúcnosť mladých konštruktérok je otázna. Isté však je, že do Afganistanu sa tak skoro nevrátia. Viaceré americké univerzity im ponúkli štipendiá. 

„Je dôležité, aby sa dievčatá naďalej vzdelávali,“ hovorí Elisabeth Schaefferová Brownová. Sama zatiaľ zostáva v Afganistane spoločne s ďalšími členkami tímu. 

Snívajúce Afganky založila podnikateľka a vedkyňa Roya Mahboobová v roku 2017. Dievčatá sa preslávili najmä počas minulého roka po vypuknutí pandémie covidu-19. V krajine s extrémnym nedostatkom materiálov navrhli pľúcnu ventiláciu vyrobenú z dverí auta.

Ak by v Afganistane ostali, je otázne, ako by sa k nim postavil Taliban. Hoci hnutie zatiaľ hovorí, že dievčatám nebude zakazovať vzdelanie, mnohí experti sa domnievajú, že ide len o PR stratégiu. Vzdelané ženy v Afganistane sa preto boja, že prídu o všetko, čo si doteraz vybudovali. Mladé dievčatá sa obávajú aj nútených manželstiev s bojovníkmi Talibanu a prísneho režimu podľa práva šaría.

Odporúčané
V údolí blízko Kábulu už desaťročia ukazujú prostredník jednej vláde za druhou. Taliban má v Pandžšíre veľký problém V údolí blízko Kábulu už desaťročia ukazujú prostredník jednej vláde za druhou. Taliban má v Pandžšíre veľký problém 22. augusta 2021, 11:02
Domov
Zdieľať
Diskusia